Jüri Saar: väärtuskonfliktid ja pühadus (20)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Sander Ilvest

Konservatiivide-liberaalide kokkupõrge on kunstlik ja konstrueeritud juba ainuüksi seetõttu, et mõlemad terminid on tänapäeva maailmas muutunud sisu poolest ebamääraseks. Püüd paigutada kõik inimesed ja nende poliitilised vaated kas konservatiivsuse või liberaalsuse alla sunnib inimestele peale ebavajalikke valikuid, mis seostub otseselt maailmavaadete fabritseerimisega, kirjutab õigusteadlane emeriitprofessor Jüri Saar.

Viimasel ajal võib täheldada väärtuskonfliktide plahvatuslikku sagenemist. Näeme nii maailmas kui ka Eestis, et paljud vaidlused, väitlused kipuvad kasvama isikute- ja gruppidevahelisteks konfliktideks. Sellisteks, kus pole enam eri arvamusi, vaid on vaenlased, vastastikku lepitamatud pooled.

Väärtuskonfliktide aluseks olevad väärtused on kollektiivse loomingu vili. Enamik antropoloogidest seostab väärtuste päritolu religiooniga, mis on eriti nähtav põhiväärtuste ehk pühadustena «altarile paigutatud» asjade puhul. Pühadus on mentaalne vastand ebapühadele, patustele ja räpastele asjadele. Pühaduse mõiste abil omistatakse tähendus ja väärikus meie ilmalikule eksistentsile, luues kindlatüübilise suhte igapäevase (secularum) ja pühaliku (sacrum) vahel.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles