Üks jõulumees on omadega ummikus

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
Ho-ho-hoo ja Avandi! Digiteatri veebifilmis «Ulf ehk Kas ma olen olemas?» kehastab Märt Avandi 14-aastase staažiga jõulumeest.
Ho-ho-hoo ja Avandi! Digiteatri veebifilmis «Ulf ehk Kas ma olen olemas?» kehastab Märt Avandi 14-aastase staažiga jõulumeest. Foto: Digiteater

Üllatus! Lätiga kahasse toodetud «Jõulud džunglis» ei jäägi ainsaks tänavuseks kodumaiseks pühadeteemaliseks filmilooks. Kui alles 8. detsembril võis lugeda uudist, et algasid jõulufilmi «Ulf» võtted, siis juba napi nädala hiljem on igaühel võimalik veeta Digiteatri veebiplatvormil peaaegu kolmveerand tunnikest Märt Avandi kehastatava nimitegelase seltsis.

Avandi mängib juba üle tosina aasta jõulumehena leiba teenivat Ulfi. Kätte on jõudnud kauaoodatud pühadeaeg, ent alapealkiri «Kas ma olen olemas?» viitab peategelase sisemisele ummikule. Koroona-aastal tulevad jõulud ju paraku teisiti: nii vanemad kui ka lapsed tegelevad distantsi hoidmisega, lisaks on laiali vajunud Ulfi eraelu. Nõnda tähendabki jõuluaeg rõõmu asemel hoopis eksistentsiaalset kriisi.

Jõulufilmidel on pikk ja kuulsusrikas ajalugu: «Sellest imetabasest elust» («It's a Wonderful Life») ja «Jõululoost» («A Christmas Carol») «Armastus on see» («Love Actually») ning «Eia jõuludeni Tondikakul». Iga tõelise klassiku kohta leiab aga tosin suhkruvaabaga kaetud klooni, sest pingutatud pühadelikkus ning jõuludega kaasnev kohustuslik sümbolism tähendavad hulka klišeesid, sundkäike ja piire. Jõulude ajal oodatakse selgepiirilist formaati – seda õiget jõulufilmi, mis tekitaks sooja tunde ja aitaks pühadelainele saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles