Kuidas prognoosida prognoosimatut: analüütikud ennustavad uueks aastaks ilusat majanduskasvu (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kõige vähem eksis SEB analüütik Mihkel Nestor.
Kõige vähem eksis SEB analüütik Mihkel Nestor. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Aasta tagasi tundus, et lõppenud 2020. aasta majandusnäitajaid ennustada on imelihtne: sisestad Excelisse lähteandmed ja tulemus on käes. Varasemate aastate ebamäärasus ja riskid – kuidas lõpeb brittide lahkumine Euroopa Liidust, kas Donald Trump jääb Valgesse Majja ka järgnevaks neljaks aastaks, kuidas kulgeb USA-Hiina kaubandussõda – jäid küll õhku rippuma, aga kuidas need ka ei laheneks, tulemus poleks kindlasti nii šokeeriv, nagu olid Brexiti rahvahääletuse tulemus ja Trumpi võit neli aastat tagasi. Aasta eest tundus, et tulemas on rahulik, võib-olla isegi igavavõitu aasta.

Seda näitasid ka aasta tagasi tehtud majandusennustused.

Peaaegu kõigi analüüsimajade 2020. aasta prognoosid olid üsna ühesugused. Ennustati, et majanduskasv aeglustub, aga mitte midagi hullu tulemas ei ole.

Nii ennustasid viis analüüsimaja (LHV, konjunktuuriinstituut, rahandusministeerium, Luminor ja Redgate) täpselt ühtemoodi eelmise aasta majanduskasvuks 2,5 protsenti. Viiendiku protsendi võrra pessimistlikum oli Swedbank ning poole protsendi võrra pessimistlikum SEB, kes ennustas kaheprotsendilist majanduskasvu.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles