Intervjuu Valeria Jegisman: USA näitab, et mahajäänuid ei tohi kõrvale heita (1)

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
«Kui on olemas inimesed, kelle häält ei võeta kuulda, kes on vähem haritud või kes tunnevad, et nad on ühiskonnas maha jäänud, siis ei tohi seda niisama jätta, sest on näha, milliseks jõuks see muutub,» ütleb Valeria Jegisman. 
«Kui on olemas inimesed, kelle häält ei võeta kuulda, kes on vähem haritud või kes tunnevad, et nad on ühiskonnas maha jäänud, siis ei tohi seda niisama jätta, sest on näha, milliseks jõuks see muutub,» ütleb Valeria Jegisman. Foto: MIKE THEILER/REUTERS

Sissetung Kapitooliumile näitab, kui lõhestunud on Ameerika Ühendriikide ühiskond ja et niimoodi ei saa edasi minna, leidis usutluses Postimehele Washingtonis elav Eestist pärit Voice of America ajakirjanik Valeria Jegisman.

Juba on näha, et Vabariikliku Partei juhtfiguurid hakkavad president Donald Trumpist eemalduma. Trumpi toetajad aga ei kao kuhugi ning ainult nende hukkamõistmisest ei piisa. Peab ka analüüsima, miks nad riiki ei usalda, rõhutab Jegisman.

Mis pilguga te USAs toimunud sündmusi vaatate?

Ma arvan, et kõik, kes vaatasid eilseid (üleeilseid – toim) sündmusi, on natuke šokis, et see võib juhtuda. Ma arvan, et paljud said lisatõestuse, kui lõhestunud on Ameerika ühiskond ning et selle probleemiga on vaja tegeleda. Isegi kui see inimeste grupp on ainult väike osa Trumpi valijaskonnast, on nad ikkagi olemas.

Paljud ameeriklased aga ikkagi kahtlevad, kas valimised olid ausad. Neil ikkagi on kahtlus, et valimised olid võltsitud. Kui kokku võtta, siis paljud inimesed ei uskunud, mida nad ekraanidel näevad, ning toimunu rõhutab probleeme, mis USA-l on edasi minnes.

Milliseid järeldusi teevad Kapitooliumi ründamisest vabariiklased?

Peab vaatama, mida vabariiklased kommenteerima hakkavad. Väga paljud neist mõistsid hukka selle, mida nägid. Ma arvan, et praegu peavad vabariiklased mõtlema selle peale, kuidas nad edasi lähevad. Vabariiklik Partei on samamoodi lõhestunud nagu demokraadid.

Vabariiklaste seas on olemas nii-öelda Trumpi tuumik ja mõõdukad. Kuna Trumpi toetajad ei kao nii või teisiti, peavad vabariiklased tegema järeldusi sellest, kui palju edasi võivad Trumpi-meelsed neid pantvangis hoida. Ma arvan, et näeme muutusi Vabariiklikus Parteis, kui rohkem inimesi hakkab Trumpi tuumikust eemale minema.

Kuidas vaatavad toimunut demokraadid?

Demokraadid muidugi mõistavad hukka ja hakkavad süüdistama president Trumpi, et ta on lubanud sellisel olukorral tekkida. Üldiselt nende arvamus praeguse presidendi kohta on juba ammu välja kujunenud. Demokraadid saavad praegu presidendikoha, nad on enamuses alamkojas ja nüüd ka senatis, kus hääled jagunevad 50:50 ning Kamala Harrisel asepresidendina on otsustav hääl.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles