Söö tervislikult, aga kuluta toidu tegemisele vähem aega – FoodStudio kastmed ja puljongid valmivad kiiresti ja lihtsalt

Copy
Foto: Puljong OÜ

FoodStudio sai alguse 11 aastat tagasi, kui sõbrad Helgor Markov ja Indrek Kivisalu otsustasid hakata pakkuma inimestele võimalust kokata. Esialgu oli tegemist kohaga, kus sai koos kokkamas käia. Sinna olid oodatud firma- ja eraüritustel osalejad, aga ka sõpruskonnad ja pered, sugulased.

See sai väga positiivset tagasisidet ja ettevõtmine kasvas ootamatult väga suureks. Ainuüksi esimesel aastal korraldasid Helgor ja Indrek ligi sada üritust. Stuudio tegutseb tänaseni Ahtri tänaval. Hea söök, kooskokkamine, omaette ruum ja ideaalne koht keset linna on endiselt au sees.

Kui algul oli see pigem hobi, siis peagi said mehed aru, et stuudio nõuab põhitöö kõrvalt liiga palju energiat ja kahekesi sellega hakkama ei saa. Nii loobuti põhitöökohast ja palgati stuudiosse inimesi juurde. Külastajate suur huvi selle vastu, kuidas nad oma puljongit teevad ja kas seda ka kaasa müüakse, viis selleni, et nüüdseks toodetakse FoodStudio kaubamärgi all ka puljongeid ja kastmeid, et kõik mugavalt ja kiiresti maitsva roa lauale saaks.

FoodStudio asutaja Helgor Markov hoidmas Gulfood 2020 innovatiivseima mahetoote ehk  „Most Innovative Organic Product“ auhinda.
FoodStudio asutaja Helgor Markov hoidmas Gulfood 2020 innovatiivseima mahetoote ehk  „Most Innovative Organic Product“ auhinda. Foto: Puljong OÜ

Tootmise algus

Kui üldiselt on levinud arusaam, et kõik pakendatud ja valmistoit poelettidel on ebatervislik, siis FoodStudio tahab seda müüti kummutada, olles hetkel ainuke Eestis, kes pakub päris ehedaid puljongeid ja kastmeid säilitus- ja lisaaineteta. Helgor meenutab, et see oli tootmise alustamise juures ka kõige suurem küsimus — kuidas seda teha? Kohe algul oli eelduseks välistada autoklaavimine.

„Alustasime kahe keedukatlaga kogumahus 390 liitrit. Värskelt valminud uus tehase juurdeehitus on meie katlamahu tõstnud 4500 liitrini. Kui algul doseerisime puljongit pakki käsitsi kannudega ja kurnasime puljongit sõelaga, siis tänaseks teeb see meile endale palju nalja. Kuid meenutame seda aega sooja südamega,“ sõnab ta.

Foto: Puljong OÜ

Eelistatakse kodust maitset

Kui rääkida eestlaste kastmete ja puljongite eelistustest, siis FoodStudio tiim näeb, et inimene ootab pigem harjumuspärast kodust versiooni. Maailm on avastanud korraliku kondipuljongi imelised toimed. Lisaks sellele, et puljong on maitsva supi kõige olulisem osa, on see ka kollageeni looduslik allikas ja immuunsüsteemi tugevdaja. Ja immuunsüsteem PEAB tänases maailmas olema tugev.

Kõigest sellest lähtuvalt valmivadki retseptid, mille puhul jälgitakse, et tooted oleks 100% naturaalsed ja ehedad, tooraine oleks parim ja et lõpuks jõuaks nii kodune kui ka gurmeetoit iga pere lauale. Nii palju kui võimalik tuleb toormaterjal Eestist ja kui midagi siit ei saa, sirutatakse käed Euroopasse ja tuuakse mahefarmidest vajalik tooraine kohale.

Retseptid valmivad tõelise pühendumusega

Lisaks ehedusele ja maitsele on üks suurimaid väärtusi, mida oma tegemistega inimestele pakume, on AEG – kui muidu nõuab puljongi või kastme keetmine tunde, siis puljongi keetmise arvelt saab perega hoopis rohkem aega veeta. Teinekord võib piisata 15 minutist, et korralik toit lauale panna. „Me usume, et parima puljongi saab ise kodus seda keetes just nendest õigetest kontidest ja seda me ka teeme. Keedame puljongit 12 tundi, et kõik see kõige väärtuslikum kondist pakki panna,“ ütleb Helgor.

Iga retsept saab päriselt valmis alles siis, kui kokad köögis üksteisele otsa vaatavad ja rahulolust mõmisedes noogutavad. See tähendab, et puljong või kaste on valmis poodi saatmiseks.

Foto: Puljong OÜ

Maitsev puljong jõuab ka koerte ja kasside menüüsse

Töö uute võimaluste väljamõtlemise kallal käib hoogsalt. Jaanuaris valmiv FoodStudio tootmise laiendus suurendab tootmise võimsust märgatavalt. Kui eelmise aasta sügiseni oli kasutusel alumiiniumpakend, siis nüüd on kõik FoodStudio kastmed ja puljongid taaskäideldavast materjalist. Pidevalt mõeldakse välja uusi retsepte, et ka eripäradega nõudlikum ostja endale riiulist oma leiaks. Praegu on selge, et eriretseptiga naturaalne puljong jõuab peagi ka koerte ja kasside toidulauale. „Loodan, et ühel päeval saame toota ka täisväärtuslikku lastetoitu,“ unistab Helgor.

„Loomulikult käib töö ka eksportturgudega – kõik ikka selleks, et meie puljongid ja kastmed Euroopa poodides kättesaadavad oleks. Juba oleme kanda kinnitanud Soomes, Taanis, Islandil, Rootsis, Leedus ja Lätis,“ lisab ta.

Foto: Puljong OÜ

Vaata FoodStudio tegemisi ning tutvu kastmete ja puljongitega siin: https://foodstudio.ee

Copy
Tagasi üles