Läbirääkijad põrkusid kodakondsuse teemadel

Henry-Laur Allik
Copy
Hooajalise võõrtööjõu suhtes uus võimuliit suurt kursimuutust ei plaani.
Hooajalise võõrtööjõu suhtes uus võimuliit suurt kursimuutust ei plaani. Foto: Eero Vabamägi

Reformierakond ja Keskerakond ei suutnud eile kodakondsuse teemal üksmeelt leida ja lõpuks lepiti kokku, et kodakondsuspoliitikas mingeid muutusi ei tule. Välismaalaste seadusega otsustati aga mitte edasi minna. Viimastel kuudel poleemikat tekitanud abielu mõistet puutuma ei hakata.

Koalitsioonikõneluste seitsmendal päeval arutasid Reformierakond ja Keskerakond regionaalpoliitika, maaelu, põllumajanduse ja rahvastiku teemasid.

Rahateemaline arutelu jääb tulevikku

Kõige rohkem oli kahel erakonnal probleeme kodakondsuspoliitikas üksmeele leidmisega. Lõpuks otsustati, et midagi muutma ei hakata. Reformierakonna esimehe Kaja Kallase sõnul oldi nõus, et on oluline, et Eesti kodanikke tekiks juurde. Selles aga, kuidas seda saavutada, üksmeel puudus. Keskerakonna läbirääkimiste juhi Mailis Repsi sõnul jõuti vaid selgusele, millised on hoiakud koalitsioonis, kui teema peaks tulevikus uuesti üles kerkima.

Hooajalise võõrtööjõu asjus, mis valmistas põllumeestele eelmisel suvel palju peavalu, suurt kursimuutust tulemas ei ole. Kaja Kallas ütles, et täiendava tööjõu kaasamine oleneb kohalikust tööturust. «Täiendava tööjõu kaasamist puudutavad kokkulepped peaksid olema sõltuvad selle valdkonna tööjõuturu olukorrast,» rääkis Kallas.

Kallas ütles, et ollakse valmis võõrtööjõu kaasamises paindlikumad olema, kuid ei täpsustanud, kas sel aastal lubatakse rohkem ukrainlasi Eesti põldudele. «Kui on tööpuudus selles valdkonnas, siis on loogiline, et ettevõtjad leiavad töötajad Eestist, sest sellise kvalifikatsiooniga inimesi on üle, ja kui on tööjõupuudus, siis on võimalik täiendavat tööjõudu kaasata,» sedastas ta.

Välismaalaste seadusega, mis piiraks välismaalaste töötamist ja viibimisaega Eestis, edasi ei minda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles