Pille Lehis: isikuandmetega ei trikitata

Pille Lehis
, andmekaitseinspektsiooni peadirektor
Copy
Pille Lehis.
Pille Lehis. Foto: Mihkel Maripuu

Andmekaitse põhimõte on lihtne: tegevus isikuandmetega peab olema kogu protsessi vältel läbipaistev, kirjutab andmekaitse inspektsiooni peadirektor Pille Lehis.

Möödunud aastal küsiti andmekaitse inspektsioonilt kõige rohkem jälgimisseadmete kasutamise ja töösuhete kohta, mis on olnud kõige enam huvi pakkuvad teemad juba mitme viimase aasta jooksul. Küsimuste populaarsuse teises otsas olid mured seoses isikuandmete kaitse reeglite lõimimisega infosüsteemidesse ja andmebaasidesse või siis üleüldiselt valdkonna tegevusse. Küsimuste esikümnest jäid aga sootuks välja probleemid, mis on seotud isikuandmete kaitsmisega andmemassiivide töötlusprotsessides. Ilmselt veel ei teata, mida ja kuidas küsida.

Harjume üha enam mõttega, et kätte on jõudnud aeg, kus inimese elu- ja ka töökvaliteet sõltuvad kiirest internetist. Kui omaks oleme aga võtnud mõtte, et progresseeruva digielu tugevaid külgi varjutab küberkuritegevus? Julgeks arvata, et pigem ei.

Küberkuritegevuse juhtumitest kuuleme aga kahjuks üha sagedamini. Sissemurdmised infosüsteemidesse, teenustõkke ründed ja lunavara nõuded pole enam vaat et ühtegi riiki puutumata jätnud. Möödunud aasta lõpus teavitas ka Eesti riik toimepandud küberrünnetest mitme asutuse veebilehe ja infosüsteemi vastu. Samas jätkub e-riigi areng täiskäigul ja viienda põlvkonna mobiilsidestandard 5G levib seadmetesse ning majapidamistesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles