Kuidas muuta kodu koristamine talutavaks või lausa meeldivaks?

Cleanella OÜ
Copy
Foto: Cleanella OÜ

Koristamine ei ole tüütu! Või vähemalt ei tohiks olla! Kuid paljud seda tüütuks ja tülikaks peavad, sest tüütuks suudame me selle ise teha, tehes asju valesti. Õigete vahendite ja õigete võtetega on tulemus silmale ilusam ja tulemused pikemalt kestvamad. Hügieeni ja isikukaitsevahenditega tegelev ettevõte Cleanella OÜ selgitab, millised on need õiged asjad ja õiged võtted.  

Pane paika koristusgraafik

Koristamine muutub kordades lihtsamaks, kui tegevused, mida see nõuab, on läbimõeldud. Selleks, et vähendada tunnet, et kohustused justkui ei lõppegi tasub kasutusele võtta koristusgraafik, kus on kirjas päevad ja kohustused konkreetseks nädalapäevaks. Erinevate koristamist hõlbustavate juhendmaterjalidega saab tutvuda SIIN.

Enne seda tuleks aga mõelda, kas soov on kasutada roteeruvat koristamist ehk iga päev natuke või võtta kodukoristamise tarbeks üks päev, et ära koristada terve maja/korter korraga. Roteeruva koristamise korral jaotuvad tööd nädala ja kuu või aasta peale ühtlaselt. Korraga koristamisele kulub jällegi aega vähem, stressi on samuti vähem ja reeglina on kodu ka rohkem korras. Küll aga on sellise süsteemi puhul oht, et mõni koht jääb pikalt vahele ning sellisel juhul on koristusgraafikust suur kasu, mis tuletab meelde, mis on tehtud ja mis vajab veel tegemist.

Kasuta just nii palju puhastusvahendeid kui vaja ja nii vähe kui võimalik

Tavaliselt ostetakse koju hunnik puhastusvahendeid või vastupidi, üks kõige jaoks. Tulemus on aga pahatihti ikka keskpärane ja seda mitmel põhjusel. Esiteks kasutatakse tooteid valesti ehk valedes kogustes. Cleanella juhindub mõttest, et koristustarbeid tuleb kasutada nii vähe kui võimalik, kuid nii palju kui vaja ning silmas tuleb pidada seda, et kui tootel on kirjas „lahjendada“, siis tuleb seda lahjendada vastavalt kasutusjuhendile. Kui kirjas on „pärast loputada“, siis tuleb sellest kinni pidada ja loputada. Vastasel juhul ei saavutata soovitud tulemust või pannakse lihtsalt oma tervis ohtu.

Tooteid kiputakse kasutama ka valedel pindadel. Keemiatunnist on võib olla jäänud inimestele meelde teadmine, et alused reageerisid happega, samuti, et happel on söövitavad omadused, kuid kodu koristades sellele ei mõelda. Kuid just seetõttu ei tohi näiteks WC puhastusvahendiga pesta puidust ust. Puit vajab hooldavat puhastusainet. Paraku ei saa aga selle vahendiga vannitoast eemaldada katlakivijälgi – see töö vajab happelist puhastusvahendit.

Foto: Cleanella OÜ

Siit tulebki selgelt välja, miks on vaja erinevatele pindadele erinevaid puhastuvahendeid ning selge on see, et kui üks toode lubab teha puhtaks kõik, siis pigem on see kõikjale keskpäraselt sobiv. Samas kui on vaja tegeleda tõelise probleemiga nagu rooste, rasva või sisseimbunud mustusega, siis spetsiaalsed tooted võivad anda tulemuse, mis lükkab isegi remondisoovi edasi. Näiteks saab uue praeahju või grilli ostmise asemel sissepõlenud rasvast lahti aktiivvahu abil, mille kohta saab lugeda lähemalt SIIT.

Foto: Cleanella OÜ

Kui palju puhastustooteid koju osta?

Kui palju puhastusvahendeid koju osta sõltub selgelt pindade hulgast ja kodu kasutamise aktiivsusest. Näiteks, kui korteris elab noormees, kes kodus eriti süüa ei tee, esikus mänguautodega rallit ei sõida ning kelle sisustus on minimalistlik, võiks kasutada vaid antistaatilise omadusega puhastusvahendit, millega on võimalik eemaldada tolm riiulitelt ja sama vahendiga korras hoida ka peeglid. Antistaatiline puhastusvahend hoiab pinnad pikalt tolmu- ja näpujäljevabad.

Koristusvahendite arsenal läheb aga kordades suuremaks, kui peres on lapsed ja lemmikloomad ning igapäevatoimetuste hulka kuulub söögi tegemine ja palju aktiivset tegevust elutoas, esikus ja vannitoas. Sellises peres, tuleks kindlasti kasutada spetsiaalseid tooteid, mis suudavad eemaldada nii roostet, rasva kui sisseimbunud mustust. Cleanella OÜ pakub oma e-poes laia valikut koristustarbeid ka keerulisemate juhtumite lahendamiseks. 

Foto: Cleanella OÜ

Vali õigete omadustega puhastusvahend, et koristamine oleks efektiivne

Mõnikord võib tekkida tunne, et kui ühest otsast kodu koristamise lõpetad, tuleb juba teisest uuesti alustada. Selleks, et koristamine poleks tüütu pidev nühkimine, kraapimine ja küürimine, tuleb leida õigete omadustega puhastuvahendid, et tulemused tuleksid lihtsamalt, et valede vahendite kasutamisel ei kahjustuks pinnad ja et kõik need pinnad püsiksid ka võimalikult kaua uueväärselt puhtad. Näiteks võiks põrandapesuvahend sisaldada libisemisvastast ainet, aga seinte ja mööbli puhastamiseks mõeldud vahendid peaksid sisaldama näpujälgedevastaseid koostisaineid ja mis kõige olulisem – olema antistaatilise toimega, et tolmu mitte ligi tõmmata.  

Kasuta puhast lappi

Musta lapiga ei saa tulemuseks puhast kodu. Seetõttu on ühekordseks kasutamiseks mõeldud keskkonnasõbralikud tselluloos/polüpropüleenkiud materjalist lapid või mikrokiudlapid iga kodu asendamatud abimehed. Kuid ka neist on vaid kasu, kui neid õigesti kasutatakse.

Tavaliselt ostetakse majapidamisse üks lapp ja püütakse sellega kogu kodu ära koristada. Tegelikult on õige võtta kasutusele mitu lappi korraga. Lapid võiksid olla erinevat värvi, sest vaid nii saab kindel olla, et köögitasapinda ei pesta kunagi selle lapiga, millega eelmine kord WC-d. Näiteks võiks sinist värvi mikrokiudlapi võtta kasutusele klaasi jaoks, punase WC ja vannitoa joaks, kollase kööki ja rohelise elu- ja magamistuppa.

Kindlasti tuleb mikrokiudlapid pärast igat koristust pesta. Kvaliteetne lapp säilitab oma omadused isegi kuni 300 pesukorra järel, kuid see eeldab nende õiget puhastamist. Oluline on lapp pesukotis korralikult pesta, aga mitte kuivatis kuivatada. Kui pesulappide pesemiseks siiski aega napib või pole lihtsalt tahtmist sellega tegeleda on heaks alternatiiviks pestavad ja väänatavad ühekordsed lapid.   

Kasuta õigeid võtteid

Selleks, et kogu tolm kätte saada tasub omandada paar head nippi.

  1. tööta alati puhaste koristuslappidega
  2. korista puhtamalt pinnalt mustema suunas
  3. tee lapiga Z liigutusi, millega saab tolmu kokku pühkida
  4. kui lapi külg on määrdunud, siis jätka puhta küljega. Selleks kasuta lapi voltimistehnikat.

Kuigi ka vesi ja tavaline lapp ajavad asja kenasti ära ning tolm saab kokku kogutud, ei jää paraku pindadele kaitsekihti. Erinevad professionaalidele mõeldud vahendid on just selle poolest head abimehed, et näiteks põrandapesuvahend jätab väikese kaitsekihi, mis aitab vältida mustuse imbumist puidu sisse või peeglitele jääb antistaatiline kiht, mis teatud aja hoiab peegleid tolmuvabana.

Cleanella OÜ pakub koristamiseks õigeid töövahendeid ja tooteid ning seda nii äripindade kui kodude tarbeks. Lai valik tooteid on leitavad ettevõtte e-poes.

Lisaks õpetatakse Cleanella spetsialistide abiga tooteid kasutama ning korraldatakse koolitusi ilu- ja teraapiasalongidele, väikeettevõtetele, lasteasutustele ning peatselt ka koduperenaistele. Koolitustel saab tutvuda toodetega, kuid seal jagatakse ka hulgaliselt kasutusnippe ja üleüldiseid koristamise põhimõtteid. Loe lähemalt SIIT.

Copy
Tagasi üles