Õhksoojuspump – moodne, efektiivne ja keskkonnasäästlik küttelahendus

Copy
Foto: pixabay.com

Õhksoojuspump on lahendus, mis on leidnud oma tee eestlaste südamesse ja kodudesse. Õhksoojuspumba installeerimine on lihtsam kui teiste kliimaseadmete paigaldamine ning seetõttu on ta Eesti majapidamistes ka kõige levinum õhuga kütmise viis. Kohmakad maasoojuspumbad on tänaseks Eestist peaaegu kadunud ning peamiselt kasutatakse õhk-õhk või õhk-vesi soojuspumpasid. Neid võib kasutada maja ainsa küttelahendusena, kuid väga populaarne on kasutada õhksoojuspumpa lisaküttena näiteks ahjuküttega majas või korteris.

Kuidas see töötab?

Õhksoojuspump töötab laias laastus samamoodi nagu külmkapp. Erinevalt külmkapist liigub soojuspumbas soe ja külm õhk vastupidiselt. Nimelt kui külmkapp külmetab seest ja ajab sooja õhu välja, siis õhksoojuspump soojendab ruumi ning ajab külma õhu õue. Õhksoojuspump koosneb neljast peamisest komponendist, milleks on aurusti, kondensaator, kompressor ja paisventiil, mis olles torudega ühendatud moodustavad suletud süsteemi. Aurusti võtab õuest soojuse, kompressor tõstab kõrge rõhuga süsteemis oleva külmaine temperatuuri, läbi kondensaatori jõuab soe õhk tuppa. Protsess lõpeb paisventiiliga, kus lastakse külm õhk õue ning kogu süsteem langeb algsele temperatuurile. Õhk-vesi soojuspumba tööpõhimõte on pisut erinev. See suunab sooja tuppa läbi vee ning seetõttu on selle abil võimalik endale toota ka soe tarbevesi.

Miks valida õhksoojuspump?

Esimene ja peamine põhjus on eelkõige küttekuludelt säästetud eurod. Õhksoojuspump kasutab küll töötamiseks elektrienergiat, kuid teeb seda kordades efektiivsemalt kui elektriradiaatorid või muud elektriga töötavad küttekehad. Kui võtame keskmise elektriradika ning keskmise õhksoojuspumba, siis 1kW elektrienergia kohta toodab õhksoojuspump 5 korda rohkem soojust. Maakeeli öeldes tähendab see seda, et õhksoojuspump on 5 korda parem kui elektri jõul töötav radiaator. Tänu oma madalale elektrikulule on ta ka keskkonnasäästlikum kui seda on elektriradikad või keskkütte. Lisaks madalatele kuludele ei pea muretsema ise kütmise pärast või sõltuma keskküttekatla armust. Õhksoojuspumpa ei pea ise sisse ja välja lülitama, vali lihtsalt temperatuur ning õhksoojuspump hoiab seda automaatselt lülitades ennast sisse ja välja vastavalt vajadusele. Soe tuba on igal ajal garanteeritud.

Mida silmas pidada kui valid endale õhksoojuspumpa?

Enamus maailmas toodetud soojuspumpasid on mõeldud oluliselt soojemale kliimale kui seda on Eesti talv ning nad on efektiivsed kuni -15 kraadini. Karmima pakasega hakkab kuluma rohkem elektrienergiat ning kasutegur väheneb märgatavalt. Selleks, et õhksoojuspump oleks ka krõbeda külmaga efektiivne tuleks valida spetsiaalne põhjamaades kasutamiseks mõeldud mudel, mis toimib laitmatult ka -30 kraadi juures. Tõsi, väga tihti nii karmi ilma enam Eestis ei kohta, kuid targem on karta kui kahetseda, sest jube nadi oleks, kui teie lapsed peaksid jahedas toas külmapühasid pidama.

Kuigi ennist sai mainitud, et õhksoojuspump töötab nagu külmkapp, siis seal ka sarnasused lõppevad. Õhksoojuspumba efektiivsus saavutatakse kõrge surve all voolava külmaaine kasutamisega ning selle paigaldamiseks on vaja teha reaalseid ehitustöid. Seepärast on mõistlik kutsuda spetsialist, kes tuleb kohale, teeb teile projekti ja annab nõu millist mudelit valida.

Mida võtta, mida jätta?

Täna on kõige jaoks äpp ja nii saab ka õhksoojuspumpasid läbi mobiiltelefoni juhtida. Reaalne vajadus sellise äpi vastu tekib siis, kui sõidate nädalavahetuseks maale ja panete enne sõitma hakkamist juba suvila kütte. Kodus, kus elatakse igapäevaselt ei ole selline äpp just kuigi oluline.

Tähelepanu tuleks kindlasti pöörata sellele, kui vaikselt või valjult üks või teine mudel töötab.  Tihti pööratakse tähelepanu ainult pumba sisemisele osale ning pärast satutakse halva üllatuse osaliseks, kui miski akna taga lärmama pistab. Selleks, et aru saada kui palju üks või teine kast häält teeb, tasub külmal ja vaiksel päeval jalutama minna ning kuulata kuidas teiste seadmed töötavad ja selle järgi endale kaubamärk valida. Lisaks mürataseme kuulamisele on margivalimisel heaks kaaslaseks internet. Kui juba paar kolm erinevat õhksoojuspumpadega tegelevat asutust ühe ja sama kaubamärgi õhksoojuspumpasid müüvad, siis on ilmselt ka tegemist kvaliteetse tootjaga.

Kui soovid tutvuda seadmetega, siis vaata SIIA

Levinuimad kaubamärgid Eestis on: Cooper&Hunter, Bosch, Mitsubishi, Hitachi jpt.

Kui soovid detailsemat nõu, siis vaata SIIA

Copy
Tagasi üles