Kuidas oma raha ja andmeid kaitsta?

Copy
Foto: Shutterstock

Internetis võime eneselegi teadmata sattuda pahatahtlike programmide, viiruste ja petuskeemide ohvriks, mis võivad mitteteadliku kasutaja andmed ja vara ohtu seada. Isegi kui arvame, et oskame end kaitsta, tasuks siiski üle korrata mõned näpunäited turvaliseks interneti kasutamiseks.

Sotsiaalmeedias info jagamine ei ole turvaline

Kuigi sotsiaalmeedia on muutunud meie igapäevaelu lahutamatuks osaks, kus jagame oma mõtteid ja tegevusi ning suhtleme sõprade-tuttavatega, tasub meeles pidada, et tundlikku infot ei tohiks internetis jagada ka siis, kui arvame end ohutult vaid sõprade ringis olevat. Kindlasti ei tohiks sotsiaalmeedia kontodelt leida sinu kodust aadressi, intiimseid fotosid sinust või su lastest, töökoha-spetsiifilist infot ja muud sarnast. Näiteks, kui oled harjunud jagama oma õhtust jooksuringi ning muid paiku, kus sa oled või olid, võib tekkida oht, kus pikalt nädalavahetuselt või Türgi-reisilt naastes leiad eest tühjaks tehtud maja.

Samuti tasuks olla valvas igasuguste libakontode ja valeinfo märkamisel. Kui su Facebooki postkasti potsatab teade, et oled võitnud loosimängus, milles osalemist sa ei mäleta, siis ära reageeri sõnumile ning kindlasti ära edasta saatjale oma isiklikke andmeid. Kui tuttav saadab tavapärasest erineva suhtlusstiili või tekstiga lingi või faili, uuri alati üle, millega tegu. Teavita kahtlasest kasutajast või saatjast oma veebikeskkonda ja/või politseid.

Vaheta paroole

Kõiki paroole tuleks regulaarselt vahetada. Uusi paroole luues pane tähele, et see ei oleks lihtsasti tuletatav, näiteks eesnimiperenimi123 või parool000. Mõtle välja suvaline või isikliku tähendusega sõna, näiteks lillekorv, ning asenda selles mõned tähed numbritega, lisa sümbol või suurtäht, näiteks liLLek0rv!. Jälgi, et nutiseadmed, millesse oled oma paroolid salvestanud, oleks ainult sinu enda kasutada. Seda on eriti oluline jälgida panga- või krediidiandja kodulehtede kasutuse osas, et keegi ei pääseks ligi sinu rahale ega sinu nimel laenu võtma.

Panga ja krediidiandja teenuse kasutamine

Kui võtad panga või krediidiandajaga interneti või telefoni teel ühendust, siis veendu, et kasutad korrektseid kanaleid. Kui sulle helistab võõras, kes pakub sulle ootamatult abi finantsteenuste või mõne digitegevusega, siis lõpeta kõne kohe. Kui kahtlustad, et pahalane on kaaperdanud sinu internetikonto või pääsenud ligi su andmetele, siis teavita internetikeskkonda ning võta ühendust politseiga.

Raha24 laenunõustaja soovituste järgi ära kunagi lase ka sugulasel või tuttaval enda nimel laenu võtta või muid finantstoiminguid teha. Laenu taotledes uuri alati krediidiandja tausta ja tegevusajalugu. Vähimagi kahtluse korral jäta laenu taotlemine katki ning pöördu usaldusväärsema ettevõtte poole. Uuri järgi, kas krediidiandjal on Finantsinspektsiooni tegevusluba.

Jälgi aeg-ajalt ka oma krediitkaardiga tehtavaid tehinguid. Kui märkad kahtlast tegevust, teavita kohe oma kodupanka ning katkesta võimalus kaarti kasutada. Kui reageerid piisavalt kiiresti, on võimalik juba tehtud tehinguid tagasi pöörata.

Hoia oma infot

Vaata üle oma privaatsussätted kõikides sotsiaalmeediakanalites ja Google'is. Enda postitatud info tee nähtavaks ainult oma sõprade ringile, et võõrad silmad ei saaks seda kurjadel eesmärkidel ära kasutada.

Paljud veebiplatvormid pakuvad sisselogimiseks võimalust kasutada nii Facebooki kui ka Google'i kasutajakontot. See on mugav lahendus, ent kui sinu konto peaks mingil põhjusel kolmanda osapoole kätte sattuma, võib ta saada  kontrolli ka teiste Facebooki kontoga seotud keskkondade üle. Seetõttu on mõistlik erinevatele kontodele sisselogides kasutada eri kasutajaid ning paroole. Avalikes kohtades sisse logides jälgi, et sinu parooli või koode ei loetaks üle õla.

Aeg-ajalt tuleks kustutada ka oma veebibrauseri ajalugu ning kui sa ei kasuta oma Facebooki või Google'i postkasti, siis tuleks neist alati välja logida (PS! kõikidest seadmetest!). Pea iga veebileht palub meilt luba "küpsiste" salvestamiseks, millega kogutakse sinu kohta andmeid (sugu, vanus, asukoht jne), et kuvada sulle võimalikult personaalseid reklaame. Kui me tavaliselt ei loe, milliseid andmeid kogutakse ning kellega neid jagatakse, siis see teadmine tuleks siiski paljudele kasuks.

Ohutud ostud

Internetis osteldes ei ole sageli lihtne teha kindlaks, kas pood või kaupa müüv eraisik on usaldusväärne või mitte. Müüja kohta lisainfo leidmiseks kasuta otsingumootorit, uuri tarbijavaidluste komisjoni musta nimekirja ning Facebooki ostu-müügi gruppides levivat infot. Kui ostad eraisikult ning müüja ja makse saaja andmed erinevad, uuri põhjust. Tundmatust e-poest (eriti välismaisest) kauba ostmisel veendu enne ostu sooritamist ettevõtte usaldusväärsuses. Selleks on hea lugeda kasutajate arvustusi. Väga sageli saab nendest kiirelt jälile petturlusele või väärt infot kauba kvaliteedi ja tarneaja kohta.

Uuenda tarkvara

Kõikide digiseadmete pidev uuendamine on küll tüütu, ent väga vajalik, sest aegunud tarkvara kasutamine suurendab oluliselt riski sattuda mõne pahavara ohvriks. Need levivad sageli automatiseeritult ning kasutavad ära turvasüsteemi nõrki kohti. Kõik uuendused tehakse programmivigade paranduseks ja turvalisuse suurendamiseks. Uuendada tuleb nii nutitelefoni, -tahvlit kui arvutit, aga ka veebilehitsejat.

Kui laadid oma seadmesse alla uusi rakendusi, siis tee seda ainult ametlikust poest: Google Play Store, Apple App Store ja Windows Store. Kõikidesse oma digiseadmetesse saab paigaldada viirusetõrje, et pahavara juba eos ära tunda.

Lisaks on mõistlik regulaarselt varundada oma andmeid, et kogu info oleks kasutajale uuesti kättesaadav ka pärast seadme kaotamist või varguse ohvriks langemist.

Rohkem infot küberturvalisuse kohta leiad Riigi Infosüsteemi Ameti koduleheküljelt.

Autorist:

Raha24 on sõbralik krediidiandja, mis lisaks väikelaenude väljastamisele kutsub inimesi üles rahaasjades vastutustundlikult ja turvaliselt käituma. Jagame oma kodulehel Rahablogis tasuta säästunippe, tutvustame ja võrdleme turul leiduvaid finantsteenuseid või räägime lihtsalt rahast.

Uuri lähemalt: https://raha24.ee/

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenuse reklaamiga. Enne lepingu sõlmimist tutvuge finantsteenuse tingimustega ning vajadusel konsulteerige meie spetsialistidega.

Copy
Tagasi üles