kommentaar Netanyahu noppis enim hääli, ent valitsus pole tema teha

Copy
Peaminister Benjamin Netanyahu saabus teisipäeva öösel võidukalt valimispeole, sest lävepakuküsitlused näitasid paremtiiva erakondadele võitu. Hommikuks oli ta edu ära sulanud, kuna islamistlik erakond Ra’am ületas künnise ja nabis Netanyahult võidu. 
Peaminister Benjamin Netanyahu saabus teisipäeva öösel võidukalt valimispeole, sest lävepakuküsitlused näitasid paremtiiva erakondadele võitu. Hommikuks oli ta edu ära sulanud, kuna islamistlik erakond Ra’am ületas künnise ja nabis Netanyahult võidu. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Kahe aasta jooksul juba neljandad valimised Iisraelis võitis taas ülekaalukalt peaminister Benjamin Netanyahu partei Likud: kui eilseks oli loetud 99 protsenti teisipäevasel valimispäeval antud häältest, võis Likud 120-kohalises Knessetis arvestada 30 kohaga.

Endine kahe peaministriga valitsus, mis astus ametisse mullu märtsis, lonkas juba algusest peale mõlemat jalga. Koalitsioonilepingus sätestati, et Netanyahu on valitsusjuht 2021. aasta novembrini. Seejärel pidi valitsussaua endale saama kaitseminister Benny Gantz Sinivalgest alliansist.

Valitsus kukkus möödunud aasta 23. detsembril, sest ei suudetud kokku leppida riigieelarves. Kuna rahandusministri portfell oli Likudi käes, võib spekuleerida, kas valitsuskriis oli taotluslik. Seda võisid motiveerida nii Netanyahu võimuiha kui ka korruptsioonisüüdistused, mida peaminister püüab uues valitsuses kalevi alla lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles