Aeg võtta käsile aiatööd

Hüpoteeklaen
Copy
Foto: Home4you Hüpoteeklaen

Kevade saabumine tähendab paljudele aiaomanikele ühtlasi seda, et aeg on valmis seada aiatööriistad ning käsile võtta aiatööd. Praegune aeg soosib nii uute peenarde planeerimist kui ka hubaste istumisalade ettevalmistamist. Kui eelmisest hooajast on kuuri alla seisma jäänud aiamasinad ja tööriistad, siis ka nende hooldamise ja vajadusel väljavahetamisega tasub tegeleda just nüüd, veel enne kui neid päriselt vaja läheb.

Õige aeg püsipeenarde ja heki rajamiseks

Kevad sobib ideaalselt uute peenarde kujundamiseks ja heki istutamiseks. Neid töid võib ette võtta kohe, kui maa on piisavalt sulanud. Kevadeti on hea teha ka kõikvõimalikke korrastustöid – lõigata põõsaid, puhastada tänavakivi samblast, vaadata üle peenraääred ja vajadusel need servalõikuriga üle käia. Samuti tuleks ette võtta õunapuude lõikus, mida võib teha kohe, kui ööpäevased temperatuurid on nulli lähedal. Kindlasti tuleb see ära teha enne, kui pungad puhkevad.

Vii läbi aiatööriistade kontroll

Enne aiahooaega tuleks üle vaadata kõik aiatööriistad – mis seisus on aiatraktor, muruniiduk, hekilõikur, labidas, reha ja muud väiksemad käsitööriistad. Kui mõni seade vajab hooldust, siis oleks just nüüd sobiv hetk see hooldusteenuse pakkujaga kokku leppida. Tööriistad kipuvad paratamatult aktiivsel aiapidajal kuluma – hinda, kas mõni aastaid kasutuses olnud ese oleks mõistlik hoopiski välja vahetada. Näiteks, kas tavalise muruniiduki asemel võiks sel kevadel sinu aias ringi toimetada hoopis robotniiduk. Praegu on õige aeg üle kontrollida ka grilli seisukord. Kui grill on juba vana, siis võib olla otstarbekam see uuema ja mugavama vastu vahetada või rajada hoopis eraldi väliköök või grillmaja, kus oleks mõnus ka niisama suveõhtutel istuda.

Õlita terrass ja vaata üle aiamööbel

Kui sul on puidust terrass, siis võib see kevadiseks värskenduseks vajada õlitamist. Terrassi õlitamise saab ette võtta siis, kui õhutemperatuur on juba püsivalt +10°C. Sama tuleks teha puidust aialaudade ja -toolidega. Plastmööbli võib lihtsalt kerge vee ja seebiga üle käia, et eelmise hooaja mustus neilt eemaldada. Kui mööbel ei lähe enam puhtaks või sellel on tugevad kasutusjäljed, siis annab see märku, et aeg on endale uus ilmastikukindel aiamööbel valida. Samuti võib väljavahetamist vajada terrass.

Vaata üle, mis seisus on kuur ja kasvuhoone

Üle tasuks kontrollida ka aias asuvad abihooned, mis võivad samuti värskendust ja väikest kõpitsemist vajada. Kui sul veel kasvuhoonet ei ole, kuid oled sellest pikalt unistanud, siis uue kasvuhoone rajamiseks on kõige soodsam aeg just varakevad. Uuri valmisprojekte või telli erilahendus, samuti küsi kindlasti, kui pikk on tarneaeg, et saaksid juba sel suvel isekasvatatud värskest kurgist ja tomatitest rõõmu tunda.

Kui selle aasta plaanid aias on suuremad kui eelarve lubab, siis on alati võimalik appi võtta renoveerimislaen või laen maa tagatisel. Laenu abil saad kohe kiirelt ja mugavalt oma aia muuta just nii mõnusaks, kui seda ise soovid – vahetada välja taimi ning kujundada uusi peenraid, istutada hekki, uuendada terrassi ja välimööblit, rajada endale uue kasvuhoone, saunamaja või grilli- ja istumisalad. Et oma isiklikust hoovialast maksimumi võtta, siis võid selle aasta plaanide hulka lisada veel ka tünnisauna ja basseini ehituse. Investeerides nutikatesse tööriistadesse nagu robotniiduk, automaatne kastmissüsteem või akutoitel hekipügaja, jääb sul rohkem aega igapäevaselt oma kätega loodut nautida.

Copy
Tagasi üles