Vaktsiinipass tõotab pakkuda pool aastat vabadust (7)

Krister Kivi
, Arteri toimetaja
Copy
Eestis 30. aprilliks valminud vaktsineerimispass peaks leidma kasutust eeskätt välismaal reisides. Sümbolpilt.
Eestis 30. aprilliks valminud vaktsineerimispass peaks leidma kasutust eeskätt välismaal reisides. Sümbolpilt. Foto: Via Www.imago-images.de

Eesti plaanib 30. aprilliks valmis saada lahenduse, mida kõnekeeles kutsutakse vaktsiinipassiks, kuid mida ametnikud nimetavad immuniseerimistõendiks või koguni immuniseerimise vastavustõendiks.

Kasutusvõimalusi paistab sellele tekkivat aga alles kuid hiljem, tunnistab sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni valdkonna nõunik Aurora Ursula Joala.

Millised võiksid olla situatsioonid, kus immuniseerimistõendit tulevikus vaja võiks minna?

Kasutuskohad vajavad alles kokkuleppimist.

Ööklubisse minek? Laulupeol osalemine?

Kasutusalad on praegu kokku leppimata, aga ma ei ole teadlik, et oleks kõne all kasutusvõimalus näiteks teatrisse või kohvikusse minekul.

Nii et põhimõtteliselt immuniseerimistõendit Eesti sees vaja minema ei hakka?

Praeguste andmete kohaselt küll mitte. See lahendus on ennekõike reisimisele suunatud.

Mille poolest hakkab immuniseerimise vastavustõend erinema vaktsineerimise fakti kinnitavast paberist, mille vaktsineeritu juba praegu digiloost välja saab printida?

Väljaprinditud paber võib olla kergesti võltsitav. Eesmärk on eesti-, vene- ja ingliskeelne lahendus, mis oleks rahvusvaheliselt aktsepteeritav, tugineks kokkulepitud andmestandarditele ja oleks verifitseeritav ehk QR-koodi kaudu usaldusväärsele allikale tagasiviitav.

Kui kaugele on praegu läbirääkimistega jõutud ehk kes Eesti lahendust tunnistama hakkab?

Euroopa Liidu nõukogus käivad praegu eelnõu läbirääkimised, et aprillis oleks võimalik saavutada riikidevaheline kokkulepe ja alustada läbirääkimisi Euroopa Parlamendiga. Eesmärk on võtta määrus vastu juuni keskpaigas, kuid tegelik ajakava sõltub sellest, kui edukalt läbirääkimised kulgevad. Määruse rakendamine eeldab liikmesriikidelt ka tehnilist valmisolekut, mille saavutamine ei pruugi olla kõikides riikides nii lühikese ajaga võimalik.

Millised riigid on selles vallas kõige kaugemale jõudnud?

Prantsusmaa, Holland, Rootsi... Euroopas uskusid 20 riiki vahekokkuvõtete tegemise küsitluses, et saavad piiriülese lahenduse toimima juuni lõpuks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles