Uuring: ühekorramask kõlbab kümme korda

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Pärast kuumtöötlemist panid teadlased maskid 24 tunniks kuivama.
Pärast kuumtöötlemist panid teadlased maskid 24 tunniks kuivama. Foto: Marko Vana

Tartu ülikooli teadlased tegid kindlaks, et meditsiinilisi ühekorramaske võib pärast kuumtöötlust uuesti kasutada.

Uuringu jaoks tegid teadlased Tartu ülikooli füüsikainstituudi laboris katseid viie tootja meditsiiniliste maskidega, proovides viirust hävitada kolme meetodiga: pesta maski pesumasinas 60-kraadises vees, hoida viis minutit keevas vees ja hoida viis minutit kuumas vees.

Iga meetodit rakendati kümme korda ja iga kuumtöötluse vahel lasti maskidel 24 tundi kuivada. Pärast kümnekordset töötlust mõõdeti maskide võimet osakesi filtreerida ja hingatavust.

Tartu ülikooli füüsikainstituudi keskkonnafüüsika labori juhataja professor Heikki Junnineni sõnul näitavad uuringu tulemused, et maskide kvaliteedi märgatavat langust kuumtöötluse tõttu karta pole vaja.

Ühekorramaskide kvaliteet muutub kuumtöötluse järel vähe. Meditsiinilist maski võib pärast viis minutit kuumas vees hoidmist uuesti kanda ja kuumaveeprotseduuri võib korrata vähemalt kümme korda. Maskide hingatavuses erilist muutust ei täheldatud.

Samuti jäi maskide kvaliteet pärast kümnekordset töötlemist paremaks, kui see on mitmel korduskasutataval riidest maskil, millel puudub filterkiht. Eraldi filtreerivat kangast sisaldavate korduskasutatavate maskide omadused sarnanevad katsetatud meditsiiniliste ühekorramaskide omadega.

Junninen ütles, et uuringu tulemuste põhjal on võimalik vähendada maskiprügi teket, kuid tõdes, et meditsiinilised maskid looduses siiski ei lagune ja see on nende peamine halb omadus.

«Muus on meditsiiniliste maskide kvaliteedi ja hinna suhe vaieldamatult kõige parem: need filtreerivad igas suuruses osakesi väga hästi, neil on väga hea hingatavus ja odav hind,» lausus ta. TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles