Kas sinimajandus on Eesti tulevik?

Copy
Foto: MELT innovatsioonifoorum 2019

12. mail toimub igakevadine tulevikku vaatav innovatsioonifoorum MELT, mis toob kokku värsked tulevikuideed ja -tehnoloogiad, võimaldades inimestel avastada, õppida ning näha innovatsiooni enda ümber ja sellest ka ise innustuda. Tänavusteks fookusteemadeks on innovatsioon linnades ja majanduse erinevad mudelid. Räägitakse ka jätkusuutlikkuse ja ringmajanduse teemadel ning vaadatakse koroona mõju nii ettevõtetele kui ka tarbimisharjumustele. Oodata on mitmekesist programmi, mis toob lavale diskuteerima valdkondade eksperdid ja praktikud nii kodumaalt kui ka lähiriikidest.

Foorumi peaesineja, belglasest ettevõtja, taastava majanduse ja jätkusuutlikkuse visionäär Gunter Pauli on tuntud ka kui sinise majandusmudeli looja. Sinimajanduse idee on katta inimeste põhivajadused kohapeal olemasolevate ressursside abil, minimeerides seejuures heitmeid.

Ilmekalt illustreerib Pauli mõttekäiku näiteks kartul, mida kasvatatakse Eesti põldudel tonnide viisi. Peale maitsvate roogade saab kartulist ka tärklist. Tärklis on omakorda näiteks bioplasti tooraine, millest saab toota biolagunevaid prügikotte. Kui neid samu kotte kasutada kompostimisel, siis tekib biogaas, mida saab omakorda kasutada energia tootmiseks. Valminud komposti abil saab kasvatada taas kartuleid, millest toota tärklist ja sellest omakorda biolagunevaid kotte. Seega saab ühe tootega katta mitme sektori vajadused, kasutades ära seejuures kõik kõrvalproduktid.

Gunter on tegelenud elujõuliste majandusmudelite uurimise ja loomisega juba üle 40 aasta. Teda paeluvad majandusmudelid, mis seavad eesmärgiks inimese ning kogu ökosüsteemi õnnelikkuse ja tervise. Ta leiab, et innovatsioon, mille eesmärgiks on toota palju ja odavalt, saab toimida vaid valitud riikides. Näiteks ei saa Eesti kunagi konkureerida Bangladeshi odavriiete tööstusega. Seetõttu on tihtilugu vaja ka innovatsiooni ümber mõtestada ja luua uusi ärimudeleid. Selliseid, mis loovad suuremat lisaväärtust ka kogukonnale. Milline majandusmudel viib Eestit edasi, saab kuulda juba innovatsioonifoorumil.

Foto: MELT innovatsioonifoorum 2019

Tänavune MELT toimub kolme organisatsiooni koostöös. Tallinna ettevõtluskeskus, Tallinna Loomeinkubaator ja Tallinna Teaduspark Tehnopol ühendavad jõud ning toovad virtuaallavale mitmekülgse programmi, kus astuvad üles nii suured ettevõtted kui ka tragid idufirmad, kellele sekundeerivad arvamusliidrid ja innovatsiooni eestvedajad.

Loomeinkubaator toob diskussiooni ringmajanduse võlud ja valud ning arutletakse keskkonda säästva ettevõtluse plusside ja miinuste üle. Samuti vaadeldakse lähemalt koroonajärgset tarbijakäitumist – mis on muutunud ja mis saab tarbijakäitumisest edasi.

Ettevõtluskeskus mõtiskleb laiemalt muutuse juhtimise üle – kas selleks, et avaldada positiivset mõju keskkonnale ja majandusele, peab olema ilmtingimata suurettevõte või piisab ka väiksematest tegudest väikeettevõtluse tasandil? Teemaplokis „Vanad ärid uues kuues” vaadeldakse teada-tuntud tooteid ja teenuseid, millele on tooteinnovatsioon andnud täiesti uue väljanägemise ja sisu.

Teadus- ja ärilinnak Tehnopol tutvustab põnevaid ideid, kuidas tuua linnadesse juurde nutikaid lahendusi ning teha andmepõhiselt linnale vajalikke otsuseid. Päeva lõpetab põnev arutelu, mis vaatab lähemalt iduettevõtteid ning nende koostöövõimalusi korporatsioonide ja avaliku sektoriga, sest just see võib olla iduettevõtetele heaks kasvustrateegiaks.

Foto: MELT innovatsioonifoorum 2021

Innovatsioonifoorumit MELT saab reaalajas jälgida aadressil www.melt.ee. Diskussioone hoiavad hoogsatena vestlusjuhid-ajakirjanikud Johannes Tralla ja Marii Karell, ringmajanduse ekspert Kadi Kenk, Tallinna innovatsioonijuht Toomas Türk ning Tehnopoli äriarendusjuht Martin Goroško.

Vaata lähemalt ja tutvu kogu programmiga www.melt.ee.

Registreeru tasuta

Innovatsioonifoorumit MELT korraldavad Tallinna ettevõtluskeskus, Tallinna Loomeinkubaator ja Tallinna Teaduspark Tehnopol.

Copy
Tagasi üles