AK Viguriga kaardid: pealinnad üle Eesti (1)

Taavi Pae
, Tartu Ülikooli Eesti geograafia kaasprofessor
Copy
Pealinnad üle Eesti. FOTO: Ago Tominga
Pealinnad üle Eesti. FOTO: Ago Tominga Foto: Ago Tominga

Eestil on teatavasti üks pealinn ja ajaloos on pealinna rolli täitnud ka Võru (aastal 1944), Narva (Eesti Töörahva Kommuuni pealinnana) ja ka Lihula, Vana-Pärnu ja Kuressaare (piiskopkondade pealinnadega). Tänagi võib aga leida üle riigi erinevaid mitte liiga ametlikke pealinnu.

Maailmas on rohkem pealinnu kui riike. On kaksteist riiki kahe pealinnaga. Ainsaks kolme pealinnaga riigiks on Lõuna-Aafrika Vabariik. On ka kaks riiki, millel ametlikku pealinna pole: Nauru ja Šveits. Nauru on väike saareriik Vaikses ookeanis ega vaja pealinna. Šveitsiga on lugu keerulisem – on neid, kes ütleks, et selle pealinnaks on Bern, kuid on ka neid, kelle sõnul Berni ikkagi pealinnaks pidada ei saa.

Eesti on pealinnade poolest väga rikas. Tänasel kaardil leiate neid kokku 34. Lisaks Tallinnale on üldtuntud neli hooajalist pealinna: talvel Otepää, kevadel Türi, suvel Pärnu ja sügisel Narva. Vastavalt nende nelja linna asukohale oleme jaotanud ka Eesti neljaks nii, kuidas linnulennult on kõige lühem tee vastava aastaaja pealinna. Sellisel viisil tehtud jaotust nimetatakse Voronoi või Thiesseni polügoonideks (või ka diagrammiks). Nime pärast konkureerivad Ukraina päritolu matemaatik Georgi Voronoi ja Ameerika Ühendriikide meteoroloog Alfred Thiessen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles