Proviisor soovitab: Kuidas hoiduda ka sel suvel kimbutavate noro- ja rotaviiruste eest?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Adobe Stock

Ehkki koroona on toonud kaasa kõrgendatud hügieeninõuded, on saabunud suvi ning piirangute leevendamine inimeste valvsust kahandanud. Samas on just suvi see aeg, mil ebameeldivad nakkushaigused –näiteks noro- ja rotaviirused pead tõstavad ning kauaoodatud suvise puhkuse ära võivad rikkuda.

Proviisor Margarita Kizilova räägib, et äärmiselt nakkavad rota- ja noroviiruse juhtumid sagenevad just suvisel ajal. “Puhkuseperioodil kiputakse hügieeni vabamalt suhtuma või on selle tagamine aktiivsel puhkuse perioodil raskendatud,” hindab proviisor. Ta toob näitena, et randades või mujal looduses pole sageli võimalust pesta käsi või puuvilju ja muid toiduaineid, ning nii pääsevadki viirused liikvele.

Proviisor Margarita Kizilova sõnul on on tagajärjed kurvad: “Noroviirused põhjustavad inimestel gastroenteriiti, mis on tuntud ka kõhugripi või oksendamistõvena ning võivad kimbutada kõiki, nii täiskasvanuid, lapsi kui ka vanemaealisi”. Ta lisab, et viirused on äärmiselt nakkavad ja ühe pereliikme haigestudes liiguvad sümptomid kiirelt kogu perele.

Viiruse tunneb ära ebameeldivate sümptomite järgi nagu iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Tihti lisandub sellele ka palavik, külmavärinad ja üldine nõrgestav väsimustunne.

Jälgi neid proviisori soovitusi, et suvi hooletu hügieeni tõttu õudusunenäoks ei muutuks!

Reisides oma ravimikarp kaasa!

Suve oodatumatel reisidel nii kodumaal kui välisriikides on inimeste tähelepanu tihti hoopis mujal kui hügieenil või on peamiste hügieenivahendite kättesaamine ja kasutamine keerulisem kui kodus.

Keegi ei soovi oma puhkust tualetis veeta ning seetõttu tuleks võimalikud viirust ennetavad desovahendid reisikohvrisse kaasa pakkida ning neid ka hoolsalt kasutada. Kui haigus kimbutab, siis on suureks abiks kodunt kaasa võetud kõhulahtisust ravivad ravimid - näiteks Saccharomyces boulardii´t sisaldav probiootikum. Võõral maal apteegi otsimine ei pruugi sellisel hetkel ei ole kuigi meeldiv tegevus! Tasub teada, et ravimite nimedes on riigiti erinevused ning võõrkeelne apteeker ei pruugi inglise keelsest jutust aru saada.

Rannapuhkusele, valvsalt!

Kuum suveilm viib pered mere äärde rannaliivale päikest nautima ent ka seal ei tohiks valvsust kaotada. Kaasavõetud toidu söömine pesemata või desinfitseerimata kätega võib kergesti tüütu viiruse kaasa tuua. Siinkohal tuleb meeles pidada, et merevees käte või toidu pesemine ei ole hügieeniline.

Lihtne kuid pere tervist hoidev nipp on pakkida kaasa juba pestud puu- ja köögiviljad ning enne nende söömist käed puhtaks pesta. Kindlasti tuleks õpetada pere pisemaid, et ka nemad teaksid käte puhtuse vajalikkusest ja oskaksid seda ka mänguhoos meeles pidada.

Foto: Adobe Stock

“Peenralt suhu” pole kuigi hea mõte!

Üks suurimaid ohte noroviirusega nakatumiseks on mustade kätega söömine ja viirusega saastunud toit. Kuigi vanaema peenral punavad maasikad tunduvad ohutud, võivad olla kurja juureks mitte marjad ise, vaid mustad käed.

Kindlasti tuleks ka peenralt marju noppides pesta enne käed. Jälgida tasuks, et ka lapsel saaksid enne maiustamist käed puhtaks! Soojal suvisel ajal rikneb toit palju kergemini ning seetõttu tuleks jälgida hoolikalt söödava toidu kvaliteeti. Kui mereannid või piimatooted on sooja saanud, tuleks nende söömisest loobuda.

Noroviirus käes, suvi rikutud?

Apteeker Margarita Kizilova sõnul on kõhuviirused esimesel kolmel päeval (ca 72 tundi) väga kurnavad. “Tuleks vältida teiste inimestega kokku puutumist ning puhata”, soovitab proviisor. Kõhulahtisuse korral tuleks kindlasti pöörduda apteekri poole, et leida õige ravi, mis ebameeldivatele sümptomitele leevendust pakub.

Ravim nagu Enterol (Saccharomyces boulardii CNCM I-745), mis sellisel juhul suureks toeks, võiks suvisel puhkuse nautlejal olla juba valmis varutud, et häda korral kiiresti abi saada!

ENTEROL (Saccharomyces boulardii CNCM I-745) 250 mg kapsel ja 250 mg suukaudse suspensiooni pulber on käsimüügiravimid.

Näidustused: soole mikrofloora muutustest põhjustatud sooletalitlushäired, sealhulgas kõhulahtisus; antibiootikumravist tingitud kõhulahtisuse profülaktika ja ravi.

Ravimi omaduste kokkuvõte kinnitatud märtsis 2021.

Müügiloa hoidja: BIOCODEX, 7 Avenue Gallieni, 94250 Gentilly, Prantsusmaa

Täiendav info müügiloa hoidja Eesti esindusest: Biocodex OÜ, Väike-Paala 1, Tallinn 11415, telefon: 605 6014, info@biocodex.ee

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

07/2021_87562648

Copy
Tagasi üles