Jaani ELi siseministrite kohtumise eel: EL peab tugevdama välispiiri (1)

BNS
Copy
Siseminister Kristian Jaani (Keskerakond).
Siseminister Kristian Jaani (Keskerakond). Foto: Mihkel Maripuu

Siseminister Kristian Jaani osaleb neljapäeval Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste mitteametliku nõukogu kohtumisel Sloveenias. Tema sõnul peab EL tugevdama välispiiri ja rakendama ühtset tagasisaatmispoliitikat.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on Eesti jaoks oluline saavutada Euroopa Liidu rändehalduses terviklik lahendus, mis hõlmaks tugevat ELi välispiiri, rändealast suhtlust kolmandate riikidega, tagasisaatmist ja varjupaigapoliitikat.

«Viimaste nädalate sündmuste taustal usun, et liikmesriigid jagavad muret Leedu-Valgevene piiril toimuva pärast. See näitab, kui oluline on ELi tasandil toimivate tagasivõtulepingute olemasolu. Vajame ELi ühtset tagasisaatmispoliitikat. See on eriti oluline väikeriikide jaoks, kelle kontaktvõrgustik ja tagasisaatmise võimekus kolmandatesse riikidesse on sageli piiratud,» rääkis Jaani.

Minister tõi välja, et on oluline kokku leppida, millised on Schengeni piirieeskirjades välispiiri valvamise miinimumnõuded piiriületuspunktide vahelisel alal ning seda konkreetse piirilõigu, näiteks maismaa- või merepiiri, eripärasid arvesse võttes.

Samuti peatutakse nõukogu kohtumisel kuritegevusvastasel võitlusel digiajastul. «Õiguskaitseasutustele on üha digitaliseeriva kuritegevuse tingimustes sideandmete säilitamine ja nende piiriülene operatiivne kättesaadavus ja nende säilitamine kriminaalmenetluste eduka läbiviimise seisukohast olulisim lahendust vajav küsimus. Seetõttu vajab teema Euroopa Liidu tasandil ühtset lahendust, mis arvestaks nii tehnoloogia arenguga kui ka looks tasakaalu julgeoleku ja privaatsuse kaitse tagamise vahel,» märkis Jaani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles