Taliban loodab peatset võimu rahumeelset üleminekut, lubab sallivust (2)

Copy
Suhail Shaheen (paremal).
Suhail Shaheen (paremal). Foto: Sergei Savostyanov

Islamistlik Taliban soovib saada kontrolli Afganistani üle mõne lähema päeva jooksul, ütles rühmituse kõneisik BBC-le pühapäeval, kui talibid olid pealinna ümber piiranud.

«Mõne lähema päeva jooksul tahame rahumeelset üleminekut,» lausus Kataris osana läbirääkimismeeskonnast viibiv Suhail Shaheen.

Shaheen kirjeldas Talibani poliitikat enne eeldatavat võimuvõtmist, mis rühmituse pärast kaht aastakümmet taas riigi etteotsa toob.

«Me soovime kõikehõlmavat islamivalitsust, mis tähendab, et kõik afgaanid on osa sellest valitsusest,» ütles Shaheen.

«Me näeme seda tulevikus, kui rahumeelne üleminek aset leiab.»

Ta lisas, et välisriikide saatkondi ja nende töötajaid ei rünnata ja nad peaksid riiki jääma.

«Mingit riski diplomaatidele, vabaühendustele, mitte kellelegi ei ole. Kõik peaksid jätkama oma tööd, nagu nad on teinud varem. Neile ei tehta viga, nad peaksid jääma.»

Tõrjudes kartust, et riik sukeldub tagasi rühmituse marukonservatiivse islamiõiguse süngetesse päevadesse, ütles Shaheen, et Taliban otsib hoopis uut sallivuse peatükki.

«Tahame teha koostööd iga afgaaniga, tahame avada uue rahu, sallivuse, rahumeelse kooseksisteerimise ja rahvusliku ühtsuse peatüki riigi ja Afganistani rahva jaoks,» ütlesid nad.

Paljud ametnikud, sõdurid ja politseinikud on alistunud või loovutanud oma ametikohad, kartes kättemaksu kõigile, keda kahtlustatakse koostöös Lääne toetatud valitsuse või Lääne jõududega.

Shaheen ütles, et seda ei juhtu. «Kinnitame, et kellelegi ei maksta kätte. Iga sellist juhtumit uuritakse.»

Dohas baseeruv pressiesindaja märkis, et rühmitus vaatab üle ka oma suhted Ühendriikidega, mille vastu aastakümneid verist sõda peeti.

«Need olid meie suhted minevikus,» ütles ta. «Tulevikus, kui see meie agendat enam ei puuduta, on oodata uut koostööpeatükki.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles