Kuidas kaitsta end koroonaviiruse delta tüve eest?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Eestis on hakanud üha hoogsamalt levima koroonaviiruse delta tüvi, millega nakatumiseks võib vahel piisata ka lühidast lähikontaktist. Tartu Ülikooli teadlased ja BioBlocki loojad selgitasid, kuidas end haigestumise eest kaitsta.

«Praegu ei ole Eestis leviva SARS-CoV-2 viiruse hulgas delta tüvi mitte üksnes domineeriv, vaid peaaegu kõik nakatumised on sellest põhjustatud,» selgitas professor Andres Merits. Tema sõnul on Indias 2020. aasta lõpus tekkinud delta tüve peamine probleem viiruse kiire paljunemine. Kui alfa tüvi paljunes algsest Wuhan tüvest umbes kümme korda kiiremini, siis delta tüvi paljuneb umbes sada korda kiiremini. Ühe hiljutise uuringu järgi oli erinevus koguni 1260-kordne. Seepärast saab inimene nakatumisel ka varasemast suurema doosi viirust.

Meritsa sõnul võib nakatumist rohkem ette tulla ka välitingimustes, kuid erakordselt hästi levib delta tüvi just siseruumides. Seejuures pole viiruse levikuks vaja pikemat lähikontakti – erandjuhul võib viiruse saada koguni mööda jalutavalt inimeselt. Kuigi vaktsiin kaitseb tõhusalt haigestumise eest, võivad nakatuda ka vaktsineeritud või viiruse läbi põdenud inimesed. Nakatunud vajavad aga sagedamini haiglaravi kui varem levinud alfa tüve puhul.

Eesti teadlaste leiutis

Chemi-Pharmi juhataja dr Ruth Oltjeri sõnul on enda ja lähedaste kaitsmiseks siiski palju mooduseid. «Arstina soovitan inimestel end iseenda ja oma lähedaste kaitseks koroonaviiruse vastu vaktsineerida lasta,» rääkis Oltjer. «Viiruse leviku tõkestamiseks on endiselt oluline sage käte pesemine ja antiseptika. Avalikes ruumides on mõistlik hajutatus ja kohtades, kus on palju inimesi koos, tuleks kanda maski.» Samuti on abiks hea ventilatsioon ja ruumide tuulutamine. Haigena ei tohiks minna tööle, vaid tuleks võtta aega enda ravimiseks.

Foto: Chemi-Pharm

Täiendava meetmena soovitab Oltjer kasutada koroonaviiruse vastaseid antikehi sisaldavat BioBlock ninaspreid. See Eesti teadlaste toode on abiks tingimustes, kus teistest inimestest piisavalt kaugele hoida on keeruline, näiteks tööl, restoranis või trennis.

BioBlocki arendamiseks ja tootmiseks moodustatud konsortsiumisse kuuluvad Icosagen Cell Factory OÜ, AS Chemi-Pharm, OÜ Teadus ja Tegu, Eesti Maaülikool ja Tartu Ülikool. «Hakkasime BioBlocki välja töötama siis, kui SARS-CoV-2 pandeemia alguse sai, et pakkuda võimaikult paljudele inimestele Eestis ja maailmas tõhusat kaitset viiruse vastu,» sõnas Icosageni juhataja professor Mart Ustav, kellelt pärineb ka BioBlock ninasprei loomise idee.

Maailmas ainulaadne

«BioBlocki peamine toimeaine on veise ternespiimast pärit veise antikehad,» lisas Icosageni teadusdirektor Mart Ustav Jr. Sprei toimib tema sõnul ninaneelus, kust saab tavaliselt alguse SARS-CoV-2 nakkus. Pärast antikehade pritsimist ninaneelu moodustavad need seal koroonaviiruse eest kaitsva kihi. «BioBlockis olevad antikehad seonduvad SARS-CoV-2 ogavalgule ja takistavad selle seondumist ACE2 retseptoriga, mida viirus kasutab rakkudesse pääsemiseks,» rääkis Ustav Jr. Piltlikult öeldes on ACE2 retseptor justkui lukk, mille kaudu viirus pääseb rakku vaid sobiva võtmega, kuid antikehad teevad viiruse küljes oleva võtme kasutuskõlbmatuks.

BioBlocki suur eelis on, et selle kõige väärtuslikum tooraine on ternespiimast pärit vadak. Seepärast on BioBlock paljude ravimitega võrreldes ka märksa ohutum ja soodsam. Seda saab osta nii Medihexi kodulehelt kui ka apteekidest ja hästi varustatud supermarketitest ja tanklatest.

Foto: Chemi-Pharm

BioBlockis leiduvad antikehad on väga tõhusad. «In vitro uuringud kinnitavad selgelt BioBlocki ninasprei koroonaviirust blokeerivat mõju ning in vivo uuringud inimestel näitavad nende antikehade püsivust limaskestadel nelja tunni vältel,» tõi Ustav Jr näiteid seni tehtud uuringutest. Samuti on seda näidanud arvukad teised laborikatsed, millest saab lähemalt lugeda Icosageni ja Medihexi kodulehelt.

Praegu on BioBlocki konsortsium koostöös perearstikeskustega läbi viimas ka ravimile omast kliinilist uuringut 342 vabatahtliku SARS-CoV-2 viirusesse nakatunute ja nende leibkonnaliikmetega, hõlmates ligikaudu tuhandet inimest. «Kuigi BioBlocki suguse toote turule toomine ei nõua tingimata kliinilisi uuringuid, soovime sel moel koguda uusi tõendeid BioBlocki tõhususe kohta,» põhjendas Ustav Jr.

Professor Mart Ustavi sõnul tuleks meil kasutada kõiki võimalikke vahendeid, kaitsmaks koroonaviiruse eest nii end kui kõiki teisi inimesi, kellega kokku puutume: «Vaid siis, kui hoolime kõik üheskoos enda ja teiste tervisest, saame olla kindlad, et ka meie lähedased on hoitud.»

Tooteinfot saate lugeda medihex.com

Kirjutage meile: info@medihex.com

BioBlocki saab osta: https://www.medihex.com/et/tooted/bioblock/

Copy
Tagasi üles