Teadlaste Öö festival (TÖF) on Eesti ja kogu Baltikumi suurim teadust populariseerivate sündmuste sari, mille raames on 20.-24. septembrini 2021 igaühel võimalik erinevates Eesti linnades näha, mida need valgetes kitlites inimesed laborites ikkagi teevad.

FOTO: AHHAA

Putukatest toidu valmistamine

T, 21.09.2021 kl 18-19.30 TalTechi Loodusteaduste majas (Akadeemia tee 15, Tallinn)

Foto www.greenbite.ee FOTO: Green Bite OÜ

„Pakume külastajatele ühe huvitava ja hariva õhtu, kus maitseme erinevaid putukatest valmistatud toite ning iga külaline saab kaasa ka söödava kingituse,” tutvustab Marge Kõllamägi Green Bite OÜ-st. „Loeng-töötoas räägime, miks on mõistlik rikastada oma toidulauda putukatega, kuidas üldse putukaid kasvatatakse ja millist toitu neist valmistada saab.”

Foto www.greenbite.ee FOTO: Green Bite OÜ

Igapäevaselt tegeleb Green Bite OÜ keskkonnasäästlike tervisetoodete pakkumisega, olles esimene Eesti ettevõte, kes pakub putukatest valmistatud toitu, et muuta meie toidulaud amps ampsult tervislikumaks ning keskkonnasõbralikumaks. Valikus on näiteks koostöös Eesti teadlastega välja töötatud kilgileivad ning kilgibatoonid. Kas teadsite, et Eestis on lubatud kasvatada ja turustada inimestele toiduks putukaid, kokku 8 putukaliiki! Kilgid on suurepärane alternatiiv lihale, sest nad sisaldavad 2-3 korda rohkem valku kui liha ning on täis vitamiine ja mineraalained nagu B12-vitamiin, raud, magneesium, kaltsium ning väärtuslikke omega-3 rasvhappeid. Ja kuna kilkide kasvatus vajab oluliselt vähem ressursse võrreldes loomakasvatusega, on ka sellest tulenevalt ökoloogiline jalajälg kordades väiksem!

Registreeri end siin!

blank

Bakterite maailm – nende määramine, kasvatamine ning mõju meie tervisele

N, 23.09 kl 15-19 BioCC - Biokompetentsi keskuses (Riia 181A, Tartu)

Foto www.biocc.eu/et FOTO: BioCC

Laboris saab valmistada probiootilist jäätist, külvata baktereid, mõõta vererõhku ning pista teadus kapslisse Igal täistunnil toimub ringkäik, millele järgnevad põnevad töötoad. „Näitame külalistele bakterite maailma – teekonda alates bakterite määramisest ja kasvatamisest kuni nende loendamiseni ja mõjuni inimese tervisele. Meie juures näeb, kuidas bakterid jõuavad toidu sisse ning milleks nad kasulikud on,” tutvustab Justin Hein BioCC-st. „Töötoad on huvitavad nii kooliealistele kui ka vanematele.”

BioCC tegeleb igapäevaselt maailmatasemel teadus- ja arendustöö, mille käigus luuakse uusi söödalisandeid, toiduaineid ja toidulisandeid. Ettevõte pakub tootearenduse, kliiniliste uuringute ja muid innovataiooni ja teadust edasi viivaid teenuseid.

Registreeri end siin!

blank

Lisaks avavad Teadlaste Öö festivali raames eksklusiivselt oma uksed:

Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia laborid

E, 20.09 kl 15.30 Eesti Maaülikooli Tehnikamaja (Kreutzwaldi 56/5, Tartu)

Saame teada, kuidas saada looduslikke värvaineid ja pektiini ehk paksendajaid puuvilja- ja marjajääkidest ning millest sõltub värvuse intensiivsus. Või tegemise töötoas tutvustatakse, kuidas saadakse piimast võid ja mis veel peale või sealt välja tuleb. Igaüks saab oma või enda maitse järgi maitsestada. Mida tähendab toiduainete sensoorne hindamine ja miks on üldse sensoorikat vaja? Kuidas toit mõjutab meeleorganeid? Kuidas meie meeled töötavad? Uurime ja tunnetame ning degusteerime erinevaid maitseid.

Registreeri end siin!

blank

TalTechi toiduteadus ja -tehnoloogia laborid

N, 23.09 kl 18-21 TalTechi Loodusteaduste maja (Akadeemia 15, Tallinn)

Teeme toidu sensoorset analüüsi ja uurime, miks piim on lastele parim toit!

Registreeri end siin!

blank

Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi keskkonnatoksikoloogia labor

Reedel, 24.09 kl 15-18 (Akadeemia tee 23, Tallinn)

Uurime mett ning õpime eristama päris- ja tehismett.

Registreeri end siin!

blank

Tartu Ülikooli keemia- ja füüsika instituudi geoloogia osakonna ja keskkonnakeemia õppelaborid

R, 24.09 kl 16.30-21 Chemicumis (Ravila 14a, Tartu) ja Physicumis (Ostwaldi 1, Tartu)

Mis on toidukriminalistika? Kuidas vaadatakse üksikuid molekule? Kuidas teha võid, jäätist ja limonaadi? Lühiloengud toiduteadusest, ilus ja võluv teadusteater, teadusorienteerumine, vahvad toiduteaduse-demolauad suurtele ja väikestele.

Eelregistreerimist ei ole.

blank

Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi arukate materjalide ja seadmete labor

R, 24.09 kl 17-21 Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituut (Nooruse 1, Tartu)

Toit ja bakterid, vahu valmistamine ning suhkur, sool ja arukad materjalid. Pakume külastajatele maiustamist ja selle kõrvale näitame, kuidas materjaliteadlane suhkrut ja soola näeb – ja kuidas sellest inspireerituna luuakse arukate materjalide ja seadmete laboris inimestele vajalikke materjale 30 minuti kaupa eksperimente ja tegevust igal täistunnil.

Eelregistreerimist ei ole.

NB! Üritused on tasuta, aga enamik laboritöötubasid vajab eelnevat broneerimist!

Teadlaste Öö festivali kava ja ürituste tutvustused: http://www.teadlasteoo.ee

Teadlaste Öö festivali rahastatakse Euroopa Komisjoni Teadus- ja innovatsiooniprogrammist Horisont 2020 rahastusleping nr 101036039 alusel.

FOTO: AHHAA