Abhaasia eestlane paneb proovile põhiseaduse (11)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Kõigest hoolimata usub Jana seni kaljukindlalt, et tegi õigesti, kui otsustas tulla õppima ja elama Eestisse. «See on minu eesmärk, olla siin,» kinnitas Jana puhtas eesti keeles. 
Kõigest hoolimata usub Jana seni kaljukindlalt, et tegi õigesti, kui otsustas tulla õppima ja elama Eestisse. «See on minu eesmärk, olla siin,» kinnitas Jana puhtas eesti keeles. Foto: Madis Veltman

Abhaasias sündinud 19-aastane eestlanna Jana proovib omal nahal Eesti põhiseaduse toimimist, mis kinnitab 36. paragrahvis: igal eestlasel on õigus asuda Eestisse. Tegelikult on aga selle õiguse realiseerimine Janale tähendanud pidevat takistuste ületamist. Ühe noore Abhaasia eestlase elama asumine ajaloolisele kodumaale ei tohiks olla nii keeruline.

Mõlema vanema poolt puhta eestlase – isegi perekonnanimi on tal täiesti eestipärane ja Eestis kannab sama perekonnanime ligi 1100 inimest – ning olmetasandil eesti keelega igati hakkama saava Jana kõik probleemid algavad sellest, et Eesti ametnike jaoks on ta sündinud valel ajal ja vales kohas: 2002. aastal Abhaasias Sulevi külas. Eestlased asutasid selle 700 meetri kõrgusel asuva, hingematvalt ilusate vaadetega küla ligi 140 aastat tagasi. 1920. aastal lõppenud Eesti Vabadussõja järel võttis üks Jana emapoolne vaarisa Sulevi külast isegi optsiooni korras Eesti kodakondsuse.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles