Reitingud: EKRE napp edu Reformierakonna ees püsib (17)

BNS
Copy
Martin Helme
Martin Helme Foto: Remo Tõnismäe

Nädalaga erakondade toetusreitingud märkimisväärselt ei muutunud ning Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) napp edu Reformierakonna ees püsib, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti küsitlusest.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 24,8 protsenti, Reformierakonda 24,1 protsenti ja Keskerakonda 19,3 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Nädalaga toimunud muutused reitingutabelis jäid 0,4 protsendipunkti piiresse, seega ühegi erakonna toetus märkimisväärselt ei muutunud. Liidrikohal on EKRE, kelle edu Reformierakonna ees on 0,7 protsendipunkti. Kolmandal kohal oleva Keskerakond jääb Reformierakonnast 4,8 protsendipunkti kaugusele.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 12,5 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) üheksa protsendiga ning Isamaa 6,8 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 43,4 protsenti ja opositsioonierakondi 40,6 protsenti vastajatest.

Teadur Martin Mölder ütles, et kui eelmiseid nädalaid iseloomustas Reformierakonna toetuse kiire langus ja EKRE toetuse kiire kasv, siis käesoleval nädalal on näha, et see trend on peatunud ning viimasel küsitlusnädalal nelja nädala keskmisesse lisandunud tulemused näitavad, et Reformierakond parandas oluliselt oma positsiooni ning EKRE viimase nädala tulemus oli üle mitme nädala nende madalaim.

«Kuid see kindlasti ei tähenda, et olukord nende kahe vahel oleks nö lahendatud. Pingeline heitlus EKRE ja Reformierakonna vahel kujuneb peagi otseselt ümber 2023. aasta riigikogu valimiste kampaaniaks,» märkis Mölder.

Ülejäänud erakondade positsioonides suuremaid muutusi ei näe. «Keskerakonna toetus, mis on küll alates augusti algusest keskeltläbi kosunud, püsib alla 20 protsendi. Neile järgneva Eesti 200 reiting on alates suve algusest püsinud väga stabiilselt 10 ja 15 protsendi vahel. Sotsiaaldemokraatliku erakonna puhul näeme, et nende toetus on hetkel jäänud püsima napilt 10 protsendi alla. Ning Isamaa puhul tasub kindlasti ära märkida, et esimest korda alates koroonakriisile eelnenud ajast 2020. aasta alguses on nende toetus stabiilselt ja selgelt valimiskünnisest oluliselt kõrgemaks tõusnud. Viimastel nädalatel on Isamaa toetus olnud püsivalt umbes seitse protsenti või ainult natuke alla selle,» rääkis Mölder.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles