Drooniteenused ja tervis, tootedisain, uus juhtimine ja julgeolek − vaata, kuidas rakenduskõrghariduse lahendused loovad tulevikku

Copy
Rektorite Nõukogu (RKRN) esimees ja Eesti Lennuakadeemia rektor Koit Kaskel
Rektorite Nõukogu (RKRN) esimees ja Eesti Lennuakadeemia rektor Koit Kaskel Foto: Erakogu

Tuleviku lahendused peavad keskkonna huvides olema kestlikud ja läbi mõeldud. Siin on kindlasti tarvis rakenduskõrgkoolide abi, et neid selliselt disainida. 
19. oktoobril korraldasime oma visioonipäeva TULEVIKU ELUKESKKOND, et uute lahenduste abil toimiks hüpe tulevikku paremini. 

Visioonipäev on järelvaadatav siit!

«Meie homsed lahendused on kellegi eilsed unistused ja visioonid, mille väljatöötamisel aitavad rakenduskõrgkoolid muuta kogu ühiskonna elu. Drooniteenused ja igaühe tervis, tootedisain ja ringmajandus, uued juhtimiskäsitlused ning julgeolek, seda kõike aina kasvavas digipöördes. Need on vaid mõned märksõnad rakenduskõrghariduse panusest tulevikuhüppel,» tutvustab RKRNi nõukogu esimees ja Eesti Lennuakadeemia rektor Koit Kaskel visioonipäeva ettekandeid.

Tallinna Tehnikakõrgkooli elektritehnika õppekava juht Kristo Vaher räägib oma ettekandes tööstuse digitaliseerimisest. Uued tarkvaralised tööriistad ja võimekad arvutid teevad virtuaalmaailmas tervikprotsesside loomise üha taskukohasemaks kõigile, ka väiksematele ettevõtetele. Vaher tutvustab, millise tarkvara abil õpetatakse tudengeid Tallinna Tehnikakõrgkoolis, et projekteerida tooteid ja seadmeid ning simuleerida tootmisprotsesse.

Tallinna Tehnikakõrgkoolis on tudengite kasutuses õppevahendid alates virtuaaltehasest ja tootmise digikaksikust kuni robotkeevituse simulatsioonini.
Tallinna Tehnikakõrgkoolis on tudengite kasutuses õppevahendid alates virtuaaltehasest ja tootmise digikaksikust kuni robotkeevituse simulatsioonini. Foto: Erakogu

Tehnikakõrgkooli tehnoloogia ja ringmajanduse instituudi professor Ada Traumann räägib visioonipäeval Minifactory kontseptsioonist. See koosneb neljast eraldi harust ja igaüks neist töötab iseseisva tootmisprotsessina, lubades ka omavahelist lõimumist. Mis on 3D modelleerimine, kuidas digitaliseeritakse materjale? Kas õmblusprotsessi saab digitaalseks muuta?

Kehaskänner võimaldab inimkehalt võtta üle 150 erineva mõõdu 10 sekundiga. Selle alusel valmistatakse rõivaste 2D lõiked ja esitatakse need kohe 3D vaatena. Tooteproov tehakse virtuaalsel modellil Eva. Ka disainerid esitavad oma uusi kollektsioone virtuaalselt. Tulevikutarbija saab näidata enda seljas riietust läbi sotsiaalmeedia, füüsiliselt tegelikku rõivast omamata.

Virtuaalne moeshow Pariisis.
Virtuaalne moeshow Pariisis. Foto: Erakogu

Tauno Õunapuu, Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor teadur, tutvustab visioonipäeval Mainori loodud Ülemiste City kasvukeskkonna radarit ja küsib, kuidas mõõta, juhtida ja arendada keskkonda, mille keskmes on talent? Ülemiste Citys tegutsevate ettevõtete töötajatele on loodud hulk erinevaid teenuseid, paljud neist seotud ka roheteemadega – aga kas inimene kui teenuse saaja on rahul? 2014. aastast tehtav Baltimaade suurima ärilinnaku Ülemiste City majandusnäitajate uuring ja Ülemiste City Radar annavad vastuse neile küsimustele, aga tõstatavad ka mitmeid uusi teemasid.

Mis on jätkusuutlik ürituskorraldus? Kõrgema Kunstikooli Pallas avalike suhete juht Maiken Austin räägib, et märksõnad taaskasutus ja jätkusuutlikus kajavad läbi ka üritustel, mille tarvis trükiti seni lugematul hulgal brošüüre ja roll-up stende. Kõrgem Kunstikool Pallas lõi käed sTARTUp Day'ga, et rohemajanduslikke põhimõtteid kasutades kujundada 2021. aasta ärifestivali toimumispaik ja animatsioonid. Paika said kujundused, mis rõõmustasid silma ega kurnanud keskkonda. Õppida oli sellest kestlikust ürituskorraldusest palju ja RKRNi visioonipäeval avaneb võimalus õpitut jagada.

Kõrgem Kunstikool Pallas lõi käed sTARTUp Day'ga ja kujundas 2021. aasta ärifestivali koha ning animatsioonid selliselt, et need rõõmustasid silma ja säästsid keskkonda.
Kõrgem Kunstikool Pallas lõi käed sTARTUp Day'ga ja kujundas 2021. aasta ärifestivali koha ning animatsioonid selliselt, et need rõõmustasid silma ja säästsid keskkonda. Foto: Erakogu

 

19. oktoobril korraldasime oma visioonipäeva TULEVIKU ELUKESKKOND, et uute lahenduste abil toimiks hüpe tulevikku paremini. Visioonipäev on järelvaadatav siit!
Copy
Tagasi üles