INTERVJUU Maimetsa hinnangul on vale väita, et omikron on ohutu nohu (15)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Toivo Maimets sedastas, et väide, nagu oleks omikron kerge koroona variant, põhineb faktidel, mille põhjal tehti vale järeldus.
 
Toivo Maimets sedastas, et väide, nagu oleks omikron kerge koroona variant, põhineb faktidel, mille põhjal tehti vale järeldus.  Foto: Madis Veltman

Valitsuse teadusnõukoja esimehe Toivo Maimetsa sõnul näib ühiskond olevat leppinud, et sajad tuhanded inimesed ei kaitse end koroonaviiruse vastu vaktsineerimisega.

Ajalehtedest saab iga päev lugeda, et omikron on koroonaviiruse kerge variant ja pandeemia saab kohe varsti läbi. Mida teie teadlasena ütlete?

Ma ei tea, kes selle kuulujutu on lahti lasknud. See on vale. See on lihtsalt vale. Omikron ei ole kergem variant. See väide põhineb ainult sellel, et kui tuli omikronilaine, siis oli haiglasse sattumisi deltalainega võrreldes vähem, nakatunutega võrreldes läks kolm korda vähem inimesi haiglasse ja sellest tehti täiesti vale järeldus, et omikron on kolm korda kergem viirus.

Kui omikron kohale jõudis, oli päris palju inimesi juba viirusega kohtunud, kas vaktsiini või läbipõdemisega, seetõttu ei saanud viirus nii palju kurja teha. Praegu on peaaegu kõik haiglas olijad omikroniga, see ei ole üldse naljaasi, väga tõsiseid tüsistusi tekitab. Nii et kuulujutt, et omikron on lihtne nohu ja köha, on vale.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles