Tulistamise tagajärjel puhkes tulekahju Zaporižžja tuumajaamas

Copy
Dmõtro Kuleba nõudis tuumajaama tulistamise viivitamatut lõpetamist.
Dmõtro Kuleba nõudis tuumajaama tulistamise viivitamatut lõpetamist. Foto: Dwi Anoraganingrum via www.imago-images.de/Scanpix

Vene vägede poolt Zaporižžja tuumaelektrijaama hoonete tulistamise tagajärjel sai seal õppehoones ja laboris alguse tulekahju, teatas ööl vastu reedet Energodari linnapea Dmitri Orlov.

Algselt teatati, et tabamuse sai jõuplokk, hiljem täpsustati, et põleng süttis hoopis õppehoones. Alles pärast mitmeid tunde kestnud ebakindlust ja vastuolulist informatsiooni teatasid Ukraina võimud, et koht on turvatud.

«Oht maailma julgeolekule! Vaenlase pideva Euroopa suurima tuumajaama hoonete ja plokkide tulistamise tagajärjel põleb Zaporižžja tuumajaam,» teatas oma esialgses sõnumis Orlov.

«Vene vägede poolt Zaporižžja tuumaelektrijaama tulistamise tagajärjel puhkes tulekahju,» kinnitas samal ajal jaama pressiesindaja Andrei Tuz. Tuumajaama pressiteenistuse andmetel ei saanud päästetöötajad koheselt vaenlase tulistamise tõttu põlengupaigale sõita.

Hiljem selgitas Ukraina riikliku hädaabiteenistuse pressiteenistus, et tulekahju puhkes jaama kõrval asuvas õppehoones.

«Tuumajaama tuleohutusseis on normi piires,» märkis päästeteenistus.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) kinnitusel tulekahju Zaporižžja tuumaelektrijaamas olulisi seadmeid ei mõjuta.

«Ukraina teatab, et tulekahju Zaporižžja tuumaelektrijaama asukohas ei mõjutanud olulisi seadmeid. Jaama personal rakendab ohutusmeetmeid,» teatas IAEA Twitteris. Radiatsioonitase on normaalne.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kutsus pärast tulekahju puhkemist Venemaa vägesid lõpetama Euroopa suurima tuumajaama ründamise.

«Kui see õhku lendab, siis on see 10 korda suurem kui Tšornobõli! Venelased peavad KOHE tulistamise lõpetama,» nõudis Kuleba suhtlusvõrgustikus Twitter.

USA president Joe Biden rääkis reedel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga öösel ohtu sattunud tuumajaamast.

Zelenskõi süüdistas Moskvat tuumaterrori kasutamises ja soovis Tšernobõli katastroofi korrata.

«Ükski riik peale Venemaa pole kunagi tuumaelektrijaamade pihta tulistanud. See on esimene kord meie ajaloos. Inimkonna ajaloos. Terroririik võttis nüüd kasutusele tuumaterrori,» ütles president videosõnumis.

Ukraina tuumajaamade operaator Naek Energoatom oli varem hoiatanud, et Zaporižžja tuumaelektrijaama raskerelvadest tulistamine võib kaasa tuua kohutavad ja traagilised tagajärjed kogu maailmale.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juhtkond võttis neljapäeval vastu resolutsiooni, milles nõuti, et Venemaa lõpetaks otsekohe igasuguse tegevuse Ukraina tuumarajatiste juures. Resolutsioonis mõisteti hukka Venemaa tegevus Ukrainas, mille seas tuumarajatiste üle jõuga kontrolli haaramine ja muu vägivaldne tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles