Ellujäämise Kunstid Tartu vallas näitavad elu võimalikkust maal: Galerii No1 lugu

Tartu 2024
Copy
Foto: Tartu vald

Tartu on koos Lõuna-Eestiga 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn. Ellujäämise Kunstid ehk Arts of Survival on kultuuripealinna kunstiline kontseptsioon. Tegu on just nende teadmiste, oskuste ja väärtustega, mis aitavad meil tulevikus hästi elada. Tartu ja Lõuna-Eesti ühine soov on neid Euroopaga jagada ja vajalikku juurde õppida.

Neli kõige olulisemat Ellujäämise Kunsti, mis väljenduvad Tartu 2024 programmis, on omapärasus, jätkusuutlikkus, ärksameelsus ja koosloovus. Tartu valla Ellujäämise Kunstid väljenduvad eristuva ja teedrajava kunstigalerii Galerii No1 kaudu. Äksi alevikus, Saadjärve ääres on piirkonna elanikel ja külalistel juba kolmel hooajal olnud võimalus nautida professionaalsel tasemel kunstinäitusi oma kodukohas, eemal linnakärast.

Kui traditsiooniliselt on seostatud kaasaegset kunsti pigem urbanistliku keskkonnaga, siis Tartumaa on viimastel aastatel seda müüti murdnud ja toonud tunnustatud kunstnike loomingu maale. Juba varasemast on eestlastele teada Voronja galerii ja AmbulArtoorium Peipsi ääres. Nüüd kannab Saadjärve kandis sarnast missiooni Galerii No1. Paikkondlike omapärade väljatoomine, jätkusuutlikkus, aga ka ärksameelsus on need Tartu 2024 väärtused, mis taolist tegevust kindlasti edendavad.

Galerii No1 avas 2019. aastal vabakutseline kunstnik Hando Tamm. Esimeseks näituseks oli maali- ja tegevuskunstniku enda 15. isikunäitus. Ekponeerimispinnaks ehitas galeriipidaja klassikalise valge kuubi, mis voore harjal mõjus küll rohkem installatsioonina. 2020. aasta näitusehooaja alguses seisis kõrvuti juba kaks niiskuskindlast plaadist vundamendita valget kuupi. Uue hooaja plaanidesse kuulub taas näitusepindade laiendamine, sest kunstnike huvi eksponeerida oma teoseid Äksis kasvab iga päevaga. Nii näiteks soovivad kunstnikud maali, skulptuuri ning installatsiooni kõrvale tuua ka teisi meediume.

Hando Tamm
Hando Tamm Foto: Tartu vald

Kunsti on Saadjärve ääres tehtud ja näidatud vähemalt sada aastat. Tamme sõnul on galerii täitunud unistus, mis tõukus soovist tuua kunst Saadjärve äärde tagasi. Nimelt asub galeriist umbes kolme kilomeetri kaugusel Kukulinna mõis, kunagine pallaslaste järveäärne suvebaas. Aastatel 1922-1925 valmisid seal ka Konrad Mäe tuntud Saadjärve vaated.

Seda, et unistusest on saanud tõelisus, näitab galerii külastajate hulk, mis iga hooajaga aina kasvab. Välja on kujunenud galerii fännid, kes iga uut näitust juba ootavad ning galerii külastamise oma suveplaanidesse lisavad. Hooaja jooksul tullakse mitu korda Tartumaale ning võetakse sõbrad ja tuttavad kaasa. Galerii on leidnud koha Lõuna-Eestis kujunevatel kunstitrajektooridel: siin peatutakse ja minnakse edasi kunsti vaatama ka näiteks Peipsi äärde või Tartusse.

Kolme hooaja jooksul on galeriis toimunud kokku 7 näitust, sealhulgas nii grupi- kui personaalnäitusi tuntud eesti kunstnikelt. Loetelust leiab nii Kultuurkapitali aastapreemia laureaadi skulptor Eike Epliku, legendaarse kunstirühmituste „Visarid“ ja PARA89 liikme maalikunstnik Enn Tegova, tegevus- ja installatsioonikunsti eestvedaja Eero Ijavoineni, maagiliselt pöörase koloriidi poolest tuntud maalija Karin Strohmi jpt. Galerii külastamine on kõikidele huvilistele tasuta.

Tartu valla kultuuritööspetsialisti Karita Tilga hinnangul on Galerii No1 avardanud kohalike kunstitaju: „Galerii NO1 on paljude Tartu valla elanike arusaamu kunstist ja selle tarbimisest avardanud. No mõelge ise – kaks pealtnäha lihtsat valget kuubikut löödud keset aiamaad püsti, kuid seest on puhast kulda täis! Mul on väga hea meel, et Hando missioon kunst maale, Saadjärve äärde tuua, on realiseerunud. Üks asi on külastada kunstinäitust kuskil linnagaleriis, aga tehes seda keset maalilist maaidülli, loob elamusele hoopis teistsuguse lisaväärtuse.“

Foto: Tartu vald

Tänavuseks hooajaks on kunstnikega kokkulepped juba sõlmitud. Sel aastal on oodata nii värvirikast maali- kui skulptuuri- ja installatsioonikunsti teoseid. Külaliskunstnikke tuleb Tartus ja Tallinnast, seoseid luuakse Pallase kui EKA-ga. On rajumat ja traditsioonilisemat. Avatud seminarile tulevad juunis kokku kunstnikud, keda inspireerivad pärandmaastikud ja keskkonnahoidlik lähenemine kunstile. Lähemalt saab hooaja näitusteplaani ja kunstnikega tutvuda juba aprillis galerii sotsiaalmeedias ja kodulehel. Inimesed vajavad argipäevast välja toovaid elamusi ja alternatiive harjumuspärasele ning neid ootusi täidab Galerii No1 kahtlemata.

Galerii eestvedaja Hando Tamm leiab, et unistuse elluviimine on möödunud ootamatult tempokalt: „Alates esimesest päevast, kui läksin puupulgad ja nöör käes tulevase galerii piirjooni maha märkima, on kõik käinud kuidagi lihtsalt ja kiirelt. Galerii on iga aastaga arenenud ja kasvab orgaaniliselt. Esialgne hullumeelsena näiv mõte tundub tänaseks loogiline ja vaat, et tavalinegi: teistmoodi ei kujutaks enam Äksit ettegi. Mul on siiralt hea meel, et meid on üles leitud ja anname endast parima, et ka tulevikus pakkuda kunstisõbrale ohtralt mõtteainet ja võimsaid emotsioone.“ Tamme sõnul on tegemist köitva sihtkohaga nii eestlastele kui ka kaugematele külalistele. Galerii külalisteraamatust leiab sissekandeid Soome, Läti, Leedu, Prantsusmaa, Hispaania, Belgia, Šveitsi jt. välisriikide külalistelt.

Foto: Tartu vald

Galerii uus hooaeg algab juba maikuus. Eestvedajad on valmis võõrustama igaüht, kes soovib avardada oma vaadet loomingule ja kunsti tarbimisse. “Piirkonna loodus, põnev kultuuripärand ning aktiivne ja ärgas kogukond, kus galerii on soojalt omaks võetud, loovad keskkonna, kus igaüks leiab elamusi. Aastal 2024 on Galerii No1 näitusepilt eeldatavasti senisest rahvusvahelisem. Plaanis on võõrustada rahvusvaheline kunstilaagrit, tähistada Eesti kunstile olulisi tähtpäevi ning osaleda aktiivselt ka kogukonna ja valla kultuurielus.” kirjeldab Hando Tamm galerii aastaplaani.

Euroopa kultuuripealinna tiitli kandmine on Tartu ja teiste Lõuna-Eesti omavalitsuste suurim valdkondadevaheline koostööprojekt ning Eesti 2024. aasta tippsündmus. Tegu on Euroopa suurima kultuurisündmusega.

Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna programmi viib ellu Tartu linn koos 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega: Antsla vald, Elva vald, Kambja vald, Kanepi vald, Kastre vald, Luunja vald, Nõo vald, Otepää vald, Peipsiääre vald, Põlva vald, Rõuge vald, Räpina vald, Setomaa vald, Tartu vald, Tõrva vald, Valga vald, Viljandi linn, Võru linn ja Võru vald.

Copy
Tagasi üles