Saksa televisioon: Narva venelased Ukrainas toimuvast rääkida ei soovi (11)

BNS
Copy
Vaade Narva piirisillale.
Vaade Narva piirisillale. Foto: Liis Treimann

Saksa riigitelevisioon ZDF käis võttegrupiga Narvas ega saanud kohalikelt venelastelt ühtegi mõistlikku vastust selle kohta, mida nad Ukrainas toimuvast arvavad.

Lõik saatest «frontal» kannab pealkirja «Venelased põgenevad Putini eest» ja teeb esmalt juttu Venemaalt Eestisse pagenud graafilise disaineri Deniss Epifantseviga.

«Piiril võidakse sind üle kuulata. Nad võivad su telefoni läbi otsida ja sõnumeid lugeda,» rääkis Epifantsev pärast Venemaalt Narva põgenemist. «Olin väga närvis. Kustutasin eelnevalt ära kõik enda meilid, Telegrami ja Facebooki. Mul on ikka veel närv sees. Mõtlen, et äkki nad tulevad ja viivad mu tagasi.»

Epifantsevi otsus Venemaalt lahkuda sündis pärast seda, kui ta juhtus raadiost kuulma, kuidas küsitluse järgi toetab pea 70 protsenti elanikkonnast Putini niinimetatud sõjalist operatsiooni Ukrainas.

«See on väga frustreeriv. Sa sõidad nende samade inimestega metroos, sa töötad nendega koos ja nad elavad sinuga ühes majas,» kõneles Epifantsev ZDF-ile.

Saatelõiku on pikitud ka juutjuuber Ilya Varlamovi soovitus venelastel Putini režiimi eest Eestisse eksiili minna. Klipis, mis kannab pealkirja «Эмиграция: куда уехать из России», soovitab Varlamov Eestit just neile, kes võõrkeeli ei räägi. Eestit kirjeldab Varlamov kui majanduslikult kõige arenenumat endist liiduvabariiki, kuhu pääseb nii turismi-, tudengi- kui ka startup-viisaga. Ainuüksi paari esimese tunniga jõudis Varlamovi poolteisetunnist videolugu vaadata kaks miljonit inimest.

«Narva on paljude jaoks uks Euroopa Liitu. Eesti suuruselt kolmas linn oli varem osa Nõukogude Liidust ja mõjub tänaseni Venemaa eelpostina," märgib kaadritagune tekst. "Paljud vaatavad Narvas Venemaa telekanaleid ja ammutavad sealt riiklikult kujundatud vaadet sõjale.»

Vox populile'ile teemal «Venemaa invasioon Ukrainasse» ZDF venekeelsetelt narvalastelt ühtki mõistlikku vastust ei saa – kes läheb mikrofoni eest minema, kes lihtsalt naerab.

Rahvusringhäälingu ajakirjaniku Aleksei Ivanovi sõnul, kellega ZDF seepeale juttu teeb, pole millegi üle imestada, sest alates Krimmi annekteerimisest on inimeste probleem mitte info vähesus, vaid hoopis selle vastuoluline üleküllus.

Kui ZDF koos Epifantseviga rongis Tallinna poole sõitma hakkab, on mees juba jõudnud Facebookis Venemaa valitsust sõjakurjategijaks nimetada, ja seda hoolimata 15-aastasest vanglakaristusest, mis teda selle eest Venemaal ähvardaks.

Venemaale jäänute pärast on Epifantsev hirmul ega usu, et seal niipea midagi paremuse suunas liikuma hakkab.

«Mõtlesin kakskümmend aastat, et äkki ma saan midagi muuta. Tõenäoliselt midagi muutubki, aga seda juba ilma minu kohaloluta,» ütleb Epifantsev ZDF-ile.

«Deniss on Venemaasse kaua uskunud ja riiki promonud, kuid nüüd, neljakümneselt, alustab ta taas nullist,» võtab kaadritagune tekst loo kokku.

Saatelõiku näeb ZDFi leheküljelt.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles