Urvaste kihelkond saab endale oma lipu, mis õnnistatakse sisse kihelkonna rahvapeol

Tartu 2024
Copy
Meenutusi varasematest kihelkonnapäevadest Osula Harjumäel
Meenutusi varasematest kihelkonnapäevadest Osula Harjumäel Foto: Maidu Jaason

Urvaste traditsiooniline kihelkonna rahvapidu toimub 28. augustil 2022 Heimtali kirikus ja Osula Harjumäel ürituste sarja „5 Võru valla päeva. Palju õnne, Võru vald!” raames. Koroonaviiruse tõttu mitmel korral edasi lükatud kihelkonnapäev on eriline mitmes mõttes – rahvapidu toimub esmakordselt ühinenud Võru valla alla kuuluvana ning Urvaste kihelkond saab sel aasta oma lipu.

„Seekordne pidu tuleb veidi teistmoodi, sest meil on nüüd üks suur ühine Võru vald ning rahvapidu toimub koos ühinenud piirkondadega. Lisaks Urvaste kihelkonnale on Võru valla territooriumil ka Vastseliina, Rõuge ja Põlva kihelkonnad. Sellest tuleneb ka rahvapeo nimi „Saame tuttavaks uute naabritega”. Kihelkonnapäev algab konverentsiga Urvaste Püha Urbanuse koguduse abikirikus Heimtalis, kus meenutatakse ja arutletakse kihelkonna mineviku ning tuleviku üle. Sinna ootame esinema meie piirkondadest laia maailma läinud sädeinimesi, muusikud ja teisi. Varasemalt on meil näiteks konnapäevadest osa võtnud laulja Väino Puura, kelle kodukoht on Kurenurme kandis,” tutvustab Võru vallavalitsuse kultuurispetsialist Maarika Rosenberg.

Meenutusi varasematest kihelkonnapäevadest Osula Harjumäel
Meenutusi varasematest kihelkonnapäevadest Osula Harjumäel Foto: Maidu Jaason

Tänavusel kihelkonna rahvapeol, mis toimub Osula Harjumäel, esinevad Antsla ja Võru valdade isetegevuskollektiivid. Lisaks toimuvad erinevad töötoad ja tegevused noortele. Plaanis on ka küpsetiste võistlus ning üritusele oodatakse kodukohvikute tegijaid.

Kauaoodatud sündmusena saab Urvaste kihelkond lipu. Rosenbergi sõnul on mõte oma lipust mõlkunud kihelkonnapäevade korraldusmeeskonnal mõttes aastaid. „Möödunud aastal kuulutati välja lipukonkurss, kuhu laekus kahjuks vähe kavandeid. Seepeale asusime koos Antsla vallaga asja kallale ning nii sündis lipu eskiis mitme kavandi pealt kokku. Kihelkonnapäeval annab lipule ametliku õnnistuse EELK Urvaste koguduse õpetaja Üllar Salumets ning edaspidi lisatakse Urvaste kihelkonna lipp Urvaste kihelkonna piirkonna üritustel Eesti ja valdade lippude kõrvale.”

Meenutusi varasematest kihelkonnapäevadest Osula Harjumäel
Meenutusi varasematest kihelkonnapäevadest Osula Harjumäel Foto: Maidu Jaason

Urvaste kihelkonnapäeva tähistamine sai alguse 1931. aastal, mil toimus Urvaste esimene laulupäev. Aastakümnetega on traditsiooni elus hoitud kihelkonnapäeva nime all ja seda tänu inimestele, kellele see oli ja on praegugi oluline. Kihelkonna ajalugu on selle juurtes, pärimustes, külaelus ja kokkukuuluvuses. Kihelkonnapäeva on korraldatud iga kahe aasta tagant. Selle korraldajaks olid kihelkonna piiridesse kuuluvad omavalitsused: Sõmerpalu, Antsla ja Urvaste vald. Peale haldusreformi ühines Sõmerpalu vald Võru vallaga. Kihelkonnapäeva korraldamine on jõudnud tänaseks endise Sõmerpalu valla ehk Võru valla kätte.

Rohkem informatsiooni kihelkonnapäeva kohta leiab Võru valla kodulehelt.

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös 2024. aastal Euroopa kultuuripealinna Tartu sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses. Kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades. Ka Urvaste kihelkonnapäev toimub roheüritusena, et vähendada sündmuse keskkonnamõjusid ning näidata, et keskkonnaeesmärkide saavutamisel on oluline igaühe panus.

Copy
Tagasi üles