Viljandi sündmusterohke suvi pakub festivale, vaatamisväärsusi ja kohvikuid

Tartu 2024
Copy
Foto: Silver Tõnisson

Suvi Viljandis on nagu puhkus sisemaakuurortis, kus kultuurisündmused on pikitud mõnusa nautlemisega suvises rannas ja eriilmeliste galeriide külastamisega. Ka sel suvel on Viljandil ja viljandlastel pakkuda oma külalistele palju uut.

Et saada Viljandi linnast, siinsetest legendidest, väärikast vanalinnast ning põnevatest elanikest parim ülevaade, tasub ühineda kohalike kogukonnagiidide eestvedamisel toimuvate suviste giidituuridega. Tasuta ekskursioonid Viljandi vanalinnas koos kogukonnagiidiga toimuvad iga päev kuni 28. augustini algusega kell 13 Vabaduse platsilt Kondase maasika juurest. Kuni 27. juulini algavad giidituurid Pärimusmuusika aida eest. Sel perioodil annab Eesti Pärimusmuusika Keskus aktsiooniga „Pärimusmuusik aidatrepil” ekskursioonidele ka muusikalise tervituse!

Kultuurihuvilistele pakub põnevat elamust väike kunstimuuseum Kondase keskus, mis koosneb Paul Kondase loomingu püsinäitusest ning galeriipinnast. Keskuse väljapanekute haare ulatub klassikalisest maalikunstist, arhitektuurist, käsitööst ja kontseptuaalsest kaasaegsest kunstist Kondase keskuse erilises fookuses oleva autsaiderkunstini. Samuti tasub sisse põigata Rüki Galeriisse – see on 2019. aastast tegutsev kaasaegse kunsti näituse- ja müügigalerii Viljandi vanalinnas, kus kuni tänavu 31. juulini on avatud Jevgeni Zolotko näitus „Jaakobi redel”.

Foto: Siim Verner Teder

Kahtlemata tuleb paljudele Viljandi peale mõeldes meelde laululugu sealsest Viljandi järve paadimehest. See võimalus on nüüd igaühel – tule ja laenuta sõudepaat ja tee kallimalt romantiline sõit maalilisel järvel, kust avanevad linnale parimad vaated. Lisaks on rannaalal avatud palliplatsid, väliujula, hüppetorn ning terviseväljak, kus on kiiged, liurennid, ronimisredelid, rippumispuud jne. Ümber järve lookleb 13,5 km pikkune matkarada, mida saab läbida nii jalgsi kui jalgrattal.

Linn, mis sobib nii toidu- kui ka muusikanautlejatele

Sealsamas Viljandi järve kaldal asub oma tuntud headuses Rannakohvik ning mõnusa atmosfääriga Rannakohvik Bangalogi. Kaunis Viljandi mõisa peahoone asuvas butiikhotellis Schloss Fellin ootavad külalisi luksuslikud numbritoad, privaatne spaa ning imelisi maitseid pakkuvad raamatukohvik Novell ja restoran Schloss. Tartu tänav 1 on end sisse seadnud kohvik ja elustiilipood Kodukohvik. Sealse pererahva suureks kireks on hea toit ja selle valmistamine. Hubase interjööriga kohviku riiulitelt leiab nii Viljandi disainerite kui kodu- ja välismaiste nobenäppude tooteid.

Caramel kohvik-pagariäri on sündinud armastusest hea eestimaise leiva ja kirest prantsuse kondiitrikunsti vastu. Igal hommikul valmivad krõbedad croissant’id, juuretisega käsitöö leib, pehmed juustu- ja kaneelikeerud ning rohkelt teisi maitsvaid küpsetisi. Aasia toidu austajad peaksid kindlasti astuma sisse Vaga Mamasse, mis pakub maitsvaid Hiina, Tai ja Nepali roogasid. Fellin on Viljandi vanalinna südames asuv kohvik, mis võlub oma koduse lihtsuse ja meeliülendavalt piduliku atmosfääriga. Armeenia Köök Soso Juures on koht, kus on võimalus puhata, nautides ehedaid armeeniapäraseid roogasid ja lõõgastuda rahulikus meeldivas keskkonnas.

28.-31. juulini toimub legendaarne XXIX Viljandi pärimusmuusika festival, mis eraldi tutvustamist tõenäoliselt ei vajagi. Festivali teema sel aastal on „Juured ja ladvad“ ning programmis on 18 välisesinejat nii Euroopast, Aafrikast, Aasiast kui Ameerikast. Koos Eesti artistidega on esinejaid lausa 60!

Foto: Siim Verner Teder

Sumedatel augustõhtutel 25.-27. augustini leiab aga aset mitmekülgse muusikaprogrammiga Viljandi Rütmifestival, kus astuvad üles meie rokkmuusika lipulaev Ultima Thule, indie-jazzi piirimail seiklev vokaali ja bassi duo TamTam, Aasta Jazzansambel 2017 tiitli võitnud Peedu Kass Momentum, Londonis sündinud ja Ameerika Ühendriikides elav basskitarrist Janek Gwizdala, Eesti põrandaaluse jazz-funky eelkäija Estrada Orchestra ning noored Vilniuse jazzirevolutsionäärid JUZT Band.

Viljandi on piisavalt väike, et saada paari tunniga temaga tuttavaks. Viljandi piisavalt suur, et tulla siia ka veelkordselt ja avastada jälle midagi uut! Siin on aega laiselda, naudelda ja ula peal olla. Olete südamest oodatud!

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni ka keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses ning kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Copy
Tagasi üles