Kodugaraažis valmivad käsitööjäätised

Tiit Efert
Copy
OÜ Jäämari idee autor Kaili Tuul räägib, et kogu toodang on puhas käsitöö, isegi karamell keedetakse ise.

Tiit Efert
OÜ Jäämari idee autor Kaili Tuul räägib, et kogu toodang on puhas käsitöö, isegi karamell keedetakse ise. Tiit Efert Foto: Tiit Efert

Kuum suvi on jäätisemüüjale ärilises mõttes unelm, aga jäätisevalmistajale paras pingutus. Tööpäevad võivad venida väga pikaks. Sama kehtib Kohilas asuva pereettevõtte Jäämari kohta.

Osaühingu Jäämari idee autor on perenaine Kaili Tuul, kuid abikaasa Virgost on saanud tegus tootmisjuht. Tootmine asub kodumaja garaažis, kuid sealt on lootus kolida suuremale pinnale. Lisaks pererahvale on ettevõttes abiks üks töötaja.

Keegi ei uskunud

„Mäletan päeva, kui asi sai alguse,” kõneles Kaili. Ta töötas Rapla vallavalitsuses ja jäi keskmise lapsega koduseks. Laps oli umbes aastavanune, kui tekkis mõte ise midagi teha. „Mõtlesin arooniatest kuni kommideni välja.”

Aga pere vanim, esimese klassi laps, kes tänavu lõpetas põhikooli, tuli koju ja talle meeldis jääkuubikutesse ja jäätisevormidesse külma maiust valmistada. „Otsisime talle internetist midagi uut ja vahvat. Sattusin jäätisevalmistamise video peale, mis tundus väga äge. Näis, et kokateadmisi ei pea palju olema ja saaksin sellega hakkama,” rääkis Kaili. Tekkis meeletu õhin.

Ta tegi EASi starditoetuse taotluse ja leidis Brasiiliast jäätisemasina. Sekeldusi oli palju, kulus pool aastat, enne kui masin siia jõudis. Keegi ei uskunud, et Kaili hakkab jäätist tegema. „Mees ei uskunud, endised kolleegid ei uskunud ja ka vanemad ei uskunud, üksinda pusisin,” lausus Kaili.

Kuna selline jäätis oli Eesti turul uudne ja kliendid tundsid huvi, nägi ka abikaasa Virgo, et ettevõtmisel on jumet. Tema hakkas müügivõrgustikku kasvatama. Alguses olid tooted vaid paaris poes, aga kui Rimis asuv Talu Toidab osakond tuli neile seljataha, hakkas äri kasvama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles