Võrtsjärve hiidsäga ootavad ees uuringud (1)

Ingrid Landeiro
, suvepraktikant
Copy
Kalur Üllar Koni isasägaga, kes oli umbes 15-aastane ja kaalus 28 kilo, pikkuseks 180 cm.
Kalur Üllar Koni isasägaga, kes oli umbes 15-aastane ja kaalus 28 kilo, pikkuseks 180 cm. Foto: ELMO RIIG/Sakala/Scanpix Baltics

Võrtsjärves nädal tagasi kaluri võrku sattunud hiiglaslik säga on vaid üks näide Eestis avastatud erakordse suurusega kaladest.

Postimees uuris loodushoiu keskuse kalateadlaselt Meelis Tambetsilt, kuidas on üldse võimalik ühel kalal nii suureks kasvada.

Tambetsi sõnul asub hiljuti Võrtsjärvest püütud säga suuruse poolest Eesti kalade hulgas silmapaistval kohal. Ta lisas, et kirjanduses on meie teistest mageveekaladest suurema säga pikkuseks pakutud 50–150 sentimeetrit ja kaaluks kuni 40 kilo. «Sägale on evolutsioon kehamõõtudes kätte mänginud väga head kaardid,» nentis Tambets. «Eriti soodsates oludes võib ta kasvada lausa mitme meetri pikkuseks.»

Kala suuruse määravad tema kasvutempo ja vanus. Esimene omakorda sõltub suuresti sellest, kui rikkalik on kala n-ö toidulaud, teine sellest, kui edukas ta on ohte vältides. Teadlane ütles, et Eesti tingimustes jääb sägade kasv harilikult tagasihoidlikumaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles