Uue-Antsla Maailma mängude päeval saab õppida põnevaid Aasia ja Soome suvemänge

Tartu 2024
Copy
Foto: Maailma Maaliin

23. juulil Uue-Antslas toimuval Maailma mängude päeval saab õppida Indiast ja Soomest pärit doktorantide käe all kolme põnevat mängu, mida kõigil seltskondadel oma suverepertuaari on võimalik lisada. Pärast mitmetunnist mängumaratoni saavad kõik osalised keha kinnitada ühisel piknikul. Mängude päeva korraldab Maailma Maaliin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

 

Laupäeval, 23. juulil, leiab Uue-Antsla rahvamajas aset Maailma mängude päev, kus on võimalik õppida Aasiast pärit mänge lagori ja kho-kho ning Soomest alguse saanud mölkky’t.

 

Lagori on vana rahvamäng, kus üks meeskond püüab ehitada kividest torni, vastasmeeskond aga püüab seda takistada, sealt ka mängu rahvapärane nimetus “seitse kivi”. Lagori mängimisel on võtmesõnadeks silma ja käe koordinatsioon ja oskus meeskonnaga koostööd teha. Kho-kho nõuab rohkem jooksmist ja vastupidavust - iseda idsest lahingutaktikast alguse saanud mängu võib kirjeldada kui strateegilist põgenemis- ja tagaajamismängu, milles on olulised nii isiklikud võimed, kui ka meeskonnatöö. Tänapäeval on kho-kho paljudes Lõuna-Aasia riikides ametlik spordiala ja kho-kho võistlused tõmbavad staadionitele suuri publikumasse mängijatele kaasa elama.

 

Kho-kho ja lagori mänge õpetab Tartus doktorikraadi omandav, Indiast Punjabist pärit IT-teadlane Tarun Khajuria, kes on nende mängude peal ise üles kasvanud. Juba 4. aastat Eestis elav Tarun tegeleb Tartu ülikoolis masinõppe ja neuroloogia teemadega.

Samuti Eestis tudeeriv soome mükoloogiadoktorant Sanni Färkkilä tutvustab aga oma kodulinnas Lahtis 25 aastat tagasi loodud täpsusviskemängu Mölkky’t. Tegu on sajanditevanuse Karjala viskemängu kykkää kaasaegse versiooniga, mis on muuhulgas levinud isegi Põhja-Ameerikasse ja Jaapanisse ning inspireerinud ka mitmeid kopeeritud mänge.

 

Pärast mänge on kõigil registreerujatel võimalik osa võtta piknikust, kus pakutakse suupisteid. Kogu üritus on tasuta, kuid eeldab eelnevat registreerimist, mida saab teha kas siinsel ankeedil, ürituse Facebooki lehel või telefoninumbril +372 5132 891.

 
Copy
Tagasi üles