VIDEO Kaja Kallas: kes tegeleb energiakriisiga, kes lihvib tantsusamme (35)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti peaminister Kaja Kallas
Eesti peaminister Kaja Kallas Foto: Madis Veltman

«Sügis on algamas ja sellega koos on teil kindlasti kerkimas ka uusi küsimusi,» kirjutas peaminister Kaja Kallas Facebookis. Täna kell 16 oli ta taas otsepildis ning vastab nii paljudele küsimustele, kui tunni aja jooksul jõuab. 

«Kindlasti olete kätte saanud ka augustikuu elektriarve, mis tõi jahmatuse. Paratamatus on see, et see on alles algus. Raske talv on tulemas. Saamegi rääkida sellest, mida me saame selleks teha,» rääkis Kallas. Ta märkis, et kõik raskused on seotud sõjaga Ukrainas, mille alustas Venemaa. 

«Talveks valmistudes me peame rääkima sellest, et peame nüüd elektrienergiat kokku hoidma. Väga paljud teist on sellele mõelnud ja tegutsenud.»

Kuidas selgitada vanurile, et ma ei saa tal tuba soojaks kütta, kuna pensionist ei jätku elektriarveteks ja ka ravimiteks? «See on suur mure, millega me tegeleme. Me ei jäta mitte kedagi hätta! Oleme haavatavatele perekondandele tõstnud toimetulekutoetust,» vastas Kallas.

Elekter, pensionid ja punamonumendid

Riigikogus on ka elektri universaalteenuse eelnõu. Lisaks on valitsus kokku leppinud elektri-, gaasi- ja kaugküttearvete tasumise toetamise. «Peredest rääkides oleme kokku leppinud ka selles, et oluliselt tõusevad pere- ja ka lastetoetused,» lisas Kallas. Ka tõstetakse alates 1. jaanuarist tulumaksuvaba miinimumi. 

Eakate abistamiseks tõuseb uuest aastast pensioni baasosa. Lisaks kasvab keskmine vanaduspension. «Kokku kasvab 42 euro võrra ehk see on kiireim kasv, mis on lähiajaloos tehtud,» lausus Kallas. «Ei ole ükski inimene ega ka eelmised ja praegune valitsus süüdi selles, et see energiahind on selline.» 

Ta märkis, et ka Euroopas on mõistetud seda, et Venemaa kasutab gaasi meie vastu. «Fookus on ikkagi sellel, et me aitaksime inimestel toime tulla raske ajaga. Minna julgeolekus nii edasi, et me ei peaks turvalisuse pärast muretsema,» selgitas Kallas. 

«Riina Sikkut on majandusminister meie valitsuses. See, mida Sikkut räägib, on see, milles me oleme kolme osapoolega kokku nüüd leppinud,» selgitas Kallas ja lisas, et erinevad ministrid tegelevad erinevate lahendustega ning ka annavad otsustest teada. Aga otsused on kõik valitsuses ühiselt vastu võetud. 

«Olemasolevaid elamislube riik kehtetuks ei tunnista. Vastavalt nende olemasolule saab inimene ka küsida pikendust. Oleme rääkinud, et me väga selgelt vaatame, kellele me elamislube anname,» vastas Kallas Nikita küsimusele, kas riik võtab elamisload ära. 

Andrei küsib, et millal on Eesti täitsa puhas punamonumentidest. Peaministri sõnul on plaanis aasta lõpuks n-ö puhtaks saada. «Keeruline on see, et osade punamonumentide all on inimeste säilmed, millega on seotud ka reeglid. Sellega tegeletakse järk-järgult ning liigutakse kohalike omavalitsustega koostöös edasi,» lausus Kallas. Mihhail tänas peaministrit raske töö eest ning ütles, et ta on parim riigijuht, kes Eestil on olnud. 

Steven küsis, mida Eesti teeb 25% inflatsiooniga, Kallas vastas, et see on suur väljakutse. «Meil on raske talv tulemas ja seetõttu peame vaatama, kuidas inimesed toime tulevad,» lisas Kallas. 

LNG-terminali rajamine on graafikus 

«LNG-terminali rajamine peaks minema graafikus. Lisaks oleme soetanud riigile gaasivaru ja oleme sõlminud ka solidaarsusleppe Soome ja Lätiga,» rääkis peaminister. «Me oleme püüdnud teha kõik selleks, et mitte olla mõjutatud Venemaa tegevusest,» lausus Kallas. Ta lisas, et Euroopa Liidus on pilt teine ja kõik otisvad lahendusi gaasivarude soetamiseks. 

Kas kortermajad, kus on päikesepaneelid, saavad liituda elektri universaalteenusega? Kallase sõnul on elektri universaalteenus kortermajadele mõeldud, sest seal on ka kodutarbijad. «See, et teil on päikesepaneelid, ei tohiks mõjutada seda,» lisas Kallas. 

Milliseid lahendusi on Euroopa Liit pakkunud Venemaale, et lõpetada sõda Ukrainas? «See on väga suure lõksuga küsimus. Venemaa taktika on ju alates NSV Liidust olnud kogu aeg see, et Venemaa nõuab midagi, mis neile ei ole kunagi kuulunud, esitab ähvardusi ja loodab, et Lääs pakub Venemaale midagi, mida neil ei ole olnud. Kokkuvõttes Venemaa alati võidab ja see on lõks,» vastas Kallas.

Ta lisas, et Ukraina ei pea midagi Venemaale pakkuma. «Tuletan meelde, et Venemaa on Ukrainas alal, mis ei ole talle kunagi kuulunud ja üritab seda okupeerida,» lausus Kallas. «Minu seisukoht, millega ma ka oma liitlastega tööd teen, on see, et me peame olema ühtsed ja mitte midagi Venemaale andma, mis ei ole neile kuulunud. Tuleb minna edasi Venemaa isoleerimisega,» lisas peaminister. 

Kuidas säilitada rahu, kui kuulata neid, kelle igas mures on süüdi peaminister? «See on suur väljakutse püüda leida lahendusi. Kõiki õnnelikuks ei suudagi teha. Väga palju on kriitikat, mida tuleb üle elada,» kostis Kallas. 

Kallas on tantsusaate vaataja 

Gunnar uuris peaministrilt, kas Kallas ka Jüri Ratast TV3 saates «Tantsud tähtedega» toetab. Kallas rääkis, et kui saade aastaid tagasi eetris oli, siis ta oli selle suur vaataja. 

«Ma olen selle saate suur fänn. Mulle see väga meeldis ja ka sel korral ma kindlasti vaatan,» rääkis Kallas. Ta lisas, et talle endale ka väga meeldib tantsida. 

«Eile, kui tulid videod Jüri Ratase tantsutundidest, siis mõtlesin, et vaata, kui erinevates maailmates me elame: riigi hierarhias kõige esimene inimene riigis on president, teine on riigikogu esimees ja siis kolmandana alles peaminister,» lausus Kallas. «Üks tegeleb sellega, kas ta tantsupööre tuleb piisavalt hästi välja ja teine peab tegelema sõjaga, energiakriisiga, inflatsiooniga, inimeste aitamisega,» kirjeldas Kallas. «Aga soovin Jüri Ratasele tantsusaates väga palju edu.»

Kommentaarid (35)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles