Tugiisik aitab erivajadustega inimestel tööelus hakkama saada

Eesti Töötukassa
Copy
Kadri ja Johanna e-poes.
Kadri ja Johanna e-poes. Foto: MTÜ Aarete Laegas

Heategevusühing MTÜ Aarete Laegas on aastaid teinud koostööd Sihtasutusega Hea Hoog, mis seisab ühtsema ühiskonna eest ja loob töövõimalusi erivajadustega inimestele. Hea Hoo juhendajate kaudu jõudis ühinguni info Eesti Töötukassa tugiisikuga töötamise teenuse kohta, mida otsustati proovida. Nii sündis suurepärane edulugu, mis on andnud inspiratsiooni paljudele inimestele.

Aarete Laegas on 2013. aastal loodud mittetulundusühing, mille eesmärgiks on raskustesse sattunud perede abistamine. Ühingu põhitegevuseks on vähekasutatud riiete kogumine ja sorteerimine ning kõlbulike asjade abivajajateni toimetamine, lisaks osaletakse heategevuslikes projektides. Aarete Laekasse jõuavad toimetama väga erineva taustaga inimesed väga erinevaid allikaid pidi. Kuna organisatsioon tegutseb peamiselt vabatahtlikkuse alusel, ollakse juhendanud palju vabatahtlikke ja praktikante, sealhulgas ka mõnd inimest Töötukassa kaudu. Ent Töötukassa tugiisikuga töötamise teenust ei oldud varem proovinud.

«Läbi koostöö Hea Hoo inimestega on meile tööharjutusele jõudnud mitmed inimesed, kes on abiks lihtsamate toimetuste juures. Nii jõudis meieni ka Johanna. Kui ta meil vabatahtlikuna tööharjutust tegi, nägime temas potentsiaali enamaks. Tundus loogiline liikuda samm edasi ja teha talle ettepanek alustada toimetamist meie äsjaloodud heategevuslikus e-poes. Mõlemale osapoolele see mõte sobis,» meenutab Aarete Laeka asutaja ja juhatuse liige Kadri Britt Põldre. Nii selguski, et Johanna on seotud Töötukassaga ja seal on tugiisikuga töötamise teenus, mida võiks proovida.

Kadri Briti sõnul oli Johanna kohe alguses asjalik, kuid tal puudus enesekindlus. «Tugiisikuna saime teda Aarete Laeka keskuse juhatajaga toetada. Olime tema jaoks olemas ja julgustasime, tegime toimetusi üheskoos ning liikusime tasapisi edasi. Nagu meile on öeldud, on Johanna üks edulugu. Seda on ääretult tore kuulda ja ka näha!»

Sisseelamise ajal vajas Johanna abi mitmes asjas, mida e-poega toimetamise juures vaja läheb, kuna see oli tema jaoks uus teema. Tööülesannete hulka kuulusid näiteks toodete pildistamine, e-poe süsteemi sisestamine, ladustamine ning tellimuste komplekteerimine ja pakkimine. Edasi liikudes hakkas ta juba iseseisvamalt ka tooteid hinnastama ning tooteid e-poodi lisamiseks välja valima. Alustati tasapisi, kuid kuna tegemist on asjaliku tütarlapsega, hakkas tema töökoormus mingi hetk vaikselt tõusma. Praeguseks töötab Johanna kolmveerandkohaga ja teeb enamiku toimingud ise.

«Vajadusel lahendame muidugi küsimusi koos. Johanna kuulab, kui teda juhendada, ja avaldab oma mõtteid. Oleme teda e-poe arengusse palju kaasanud ning püüdnud ka loodud töökohta koos parendada,» lisab Kadri Britt. «Kindlasti oleme valmis veel Töötukassa tugiisiku teenust kasutama. Oleme Aarete Laekas erinevatele võimalustele ja kogemustele väga avatud. Oleme sotsiaalne ettevõte, ühiskondliku eesmärgiga organisatsioon, kasutades oma sihi saavutamiseks ettevõtlust, see tähendab teenuste ja toodete järjepidevat müüki. Mida rohkem erinevaid kogemusi saame, mida enam erinevaid inimesi kaasame, seda tugevamaks ja teadlikumaks kasvab ka meie organisatsioon!»

Kõigile inimestele ei sobi intensiivne töö ja suur kollektiiv

Johanna Peljo lahkus aasta tagasi pingelise intensiivsusega ning suure töökollektiiviga töökohalt. «Soovisin leida sellist tööd, kus oleks rahulik tempo, aega iseseisvalt nokitseda ja piisavalt väike kollektiiv, et mul ei tekiks ülekoormatuse tunnet, mille tulemusena ma töösuhte lõpetaks. Töötukassa kaudu kasutasin erinevaid teenuseid ning koolitusi, tänu sellele leidsin soovitud töökoha. Üks nendest teenustest oli karjäärinõustamine, kus sain teada, et mulle sobib loominguline ja kunstiline töö.»

Töötukassa abiga sai Johanna kasutada toetatud töötamise teenust, tänu millele sai ta harjutada rahulikus tempos ning madala pingetaluvusega uuesti tööturule minekut, tööotsingut ja rutiiniga toimetulekut. «Toetatud töötamise teenuse raames käisin Sihtasutuses Hea Hoog, mille kaudu leidsin töö Aarete Laeka meeskonnas, kus alguses käisin vabatahtlikuna tööd harjutamas. Alustasin riiete riidepuule panemisega ning pärast seda pakuti mulle e-poe andmesisestaja töökohta, mille vastu võtsin. Olen sellel töökohal juba töötanud natukene üle aasta ja olen väga rahul.»

Johannale meeldib, et ta saab olla iseenda aja peremees, mis annab vabaduse jagada ära oma tööülesandeid, mida ja millal ta teeb ning saab sealhulgas aidata heategevuspoes näiteks uue kauba sorteerimist ja hinnastamist. «Tunnen end sel töökohal hästi ja olen muutunud palju enesekindlamaks uute inimestega suhtlemisel ja erinevate kogemustega tegelemisel,» kiidab naine.

Töötukassa tugiisikuga töötamise abi

Kui vajate tööle asumisel ja töötamisel oma vähenenud töövõime tõttu rohkem abi ning juhendamist, pakub Eesti Töötukassa tugiisiku abi. Tugiisik juhendab ja abistab tööellu sisseelamisel, tööülesannete omandamisel ja täitmisel, töö planeerimisel ja korraldamisel ning töisel suhtlemisel. Teenust taotleb töötukassalt tööandja ning koos leitakse sobiv tugiisik. Tugiisikuks võib olla kolleeg või sobiv inimene väljastpoolt töökohta.

Teenust on võimalik osutada kõigi töösuhte liikide korral kuni 12 kuu jooksul. Põhjendatud vajaduse korral saab teenust osutada korduvalt, sama tööandja juures ja samal ametikohal töötamiseks. Eesmärk on, et töötaja suudaks aja möödudes töötada võimalikult iseseisvalt. Tugiisikuga töötamise teenust ei saa kasutada, kui töötaja vajab töötamisel eelkõige füüsilist abi, mitte psühholoogilist tuge või juhendamist. Tugiisik ei täida tööülesandeid töötaja eest ega paku erialast väljaõpet või koolitust.

Töötukassa sõlmib tugiisikuga töötamise teenuse osutajaga lepingu ning maksab talle tasu. Teenuse maht lepitakse kokku lepingus ning see võib olla 50, 75 või 100 protsenti töötaja eeldatavast tööajast.

Lähem info Töötukassa kodulehelt või lähimast Töötukassa büroost.

Copy
Tagasi üles