Tuntud muusik: See on paha piim, aga sul on seda väga vaja

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Kaupo Olt (esireas paremalt esimene) koos kontrabassirühma ja oma õpilastega 2020. aasta detsembris Estonia kontserdisaalis.
Kaupo Olt (esireas paremalt esimene) koos kontrabassirühma ja oma õpilastega 2020. aasta detsembris Estonia kontserdisaalis. Foto: Gunnar Laak

Legendaarne ERSO kontrabassimängija Kaupo Olt on õpetanud palju kuulsaid muusikuid ja jätkas väsimatult pillimängu ja õpetajatööd ka koroonapandeemia ajal. Eksklusiivses intervjuus avaldas Olt, kuidas ta muusika juurde sattus ja kuidas on tal õnnestunud terve püsida.

Mängite suurepäraselt kontrabassi ja olete olnud pikalt ERSO kontrabassirühma kontsertmeister. Kas võib öelda, et pillimäng on teie elu ja armastus?

Tegelikult ei tulnudki ma kontrabassi juurde päris vabatahtlikult. Pärast põhikooli lõppu huvitasid mind hoopis väga raadio ja elektroonika, aga mul olid vinged sugulased eesotsas emaga, kes leidsid, et mul on muusikalist annet. Minu sugulane käis sel ajal Tallinna muusikakoolis. Tema toel räägiti mulle n-ö auk pähe ja läksin muusikakooli eksamitele. Tallinna kooli ma sisse ei saanud, sest eksamite käigus kadusid mu dokumendid ära. Tegin järgmise käigu ja läksin Tartusse. Sealt sai edasi mindud konservatooriumisse, kus üritasin jätkata Tartus alustatud dirigeerimisega, aga kontrabassimängijate põud oli nii suur, et mind lausa sunniti seda pilli õppima.

Kust muusikaarmastus siis ikkagi tuli?

Kui olin poisikeseohtu, siis viisid sugulased mind Estoniasse kontserdile. Mulle see mõte alguses üldse ei meeldinud, aga tol õhtul mängiti Carl Orfi „Carmina Buranat“ ja kui kontserdilt ära tulime, olin vaimustuses. Varem ei kujutanud ma ettegi, et muusika võib olla sellise võluvõimega, endassehaarav, kõike maailmas unustama panev, täielik palsam, ravivahend ... See kontsert käis minuga mitmeid aastaid kaasas.

Olete töötanud aastaid Eesti muusika- ja teatriakadeemias ning Tallinna muusikakeskkoolis. Kumb töö on põnevam?

Need on väga erinevad tööd, sest tasemete vahe on suur. Muusikakeskkoolis oli vastutus palju suurem, sest tuli järgida, kas ja kui palju õpilane suudab. Tal ei tohtinud tuju ära võtta, kuid tema pillimängu pidi viima võimalikult kõrgele tasemele. Huvikoolis tuleb toetada õpilast, kes harjutab oma lõbuks. Seal tuleb arvestada põhikooli- või gümnaasiumiõpingutega. See on nagu kahe rongi juhtimine, mis sõidavad justkui samas suunas, kuid kusagil raudtee siiski lahkneb.

Kas mõni õpilane on eriliselt meelde jäänud?

Eriti hästi on mulle meelde jäänud just esimesed õpilased 1970. aastate alguses. Siis olid minu õpilased tuntud helimees Priit Kuulberg ja praegune ERSO muusik Ants Õnnis. Pärast seda on mul olnud ka väga palju andekaid õpilasi: Mati Lukk, Jüri Lepp, Andres Kungla, Tiit Pärtna, Siret Lust, Linda Viller, Imre Eenma, Taavo ja Heiko Remmel, Regina Udod ... Kõik nad on isemoodi natuuriga ja kõiki huvitab väga musitseerimine.

Kui palju on muusikaõpetaja elu mõjutanud koroonaviirus?

Kui koroona tuli, pidi õpetaja kohe tehnikaga sõbraks saama. Distantsõppe jaoks oli vaja vastavat riistvara. Läksin poodi, et osta uut videokaamerat, ja üllatus oli suur, sest arvutikaamerad olid sealt otsa saanud. Lõpuks ikkagi ühe nurgataguse poe leidsin, kust sain korraliku kaamera. Üllatus oli veelgi suurem, kui selgus, et arvuti signaal isegi Tallinna linnas igale poole ei jõua. Samuti ei olnud kõigil õpilastel häid tehnikaseadmeid ja nii juhtus päris sageli, et teiselt poolt tuli mingit arusaamatut põrinat. Sellistes tingimustes on keeruline muusikat õpetada.

Kas olete ka ise koroonat põdenud?

Ei tahaks ära sõnuda, aga seda viirust mul olnud ei ole. Olin hoolas vaktsineerija ja siis tuli Eesti turule üks supertoode – BioBlock®. Olen seda iga päev mitu korda kasutanud ja ilmselt on see mind joone peal hoidnud. Mulle meeldiks, kui see toode Eesti turul edasi oleks ja edasi areneks. Olen loojatele tehtud töö eest väga tänulik.

BioBlock® valiti Tartumaa parimaks tooteks

Foto: Chemi-Pharm

Tartu Postimehe lugejad valisid ninasprei BioBlock® hiljuti Tartu ja Tartumaa aasta parimaks tooteks. Selle unikaalse ninasprei on välja töötanud Eesti teadlased ja ettevõtjad. BioBlock®i konsortsiumisse kuuluvad Icosagen Cell Factory OÜ, AS Chemi-Pharm, Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool ning Teadus ja Tegu OÜ. Tänu SARS-CoV-2 vastastele antikehadele neutraliseerib BioBlock® in vitro uuringute põhjal efektiivselt kõiki koroonaviiruse tüvesid, sh praegu kiiresti levivaid omikroni alatüvesid BA.4 ja BA.5.

Eesti teadlased soovitavad BioBlock®i rahvarohketes kohtades igapäevaselt kasutada. Ninasprei on loodud, et pakkuda lisakaitset koroonaviirusega nakatumise eest. BioBlock®i soovitatakse kasutada ka koroonaviirusesse nakatunute lähikontaktsetel.

BioBlock® on saadaval apteekides, Tallinki Eestist väljuvatel laevadel ja e-poes ning Coopi kauplustes. Samuti saab selle soetada, tulles ERSO kontserdile Estonia kontserdimajja.

Foto: Chemi-Pharm

Tulge Eesti teadlastele appi!

Praegu käib kliiniline uuring, mille eesmärk on teha kindlaks ninasprei BioBlock® ohutus ja efektiivsus SARS-CoV-2 (koroonaviiruse) nakkuse ennetamisel.

Selleks, et uuring võimalikult ruttu valmis saaks, on vaja veel 400 vabatahtlikku. Kas oleksite nõus uuringus osalema või teate naabrit või sõpra, kes oleks nõus appi tulema? Kui jah, siis on Eesti teadlased teile väga tänulikud.

Uuringus saate osaleda, kui te

  • olete 18–70-aastane,
  • ei kasuta nina kaudu manustatavaid ravimeid,
  • ei ole rase,
  • ei ole BioBlock®i koostisosade vastu allergiline,
  • ei ole viimase kolme kuu jooksul COVID-19 põdenud.

Uuringus osalemine ei ole keeruline. Selleks tuleb

  1. end veebis uuringusse registreerida;
  2. võtta pakiautomaadist välja pakk, kus on sees kiirtestid ja ninaspreid;
  3. kasutada pakiga saadud ninaspreid neli nädalat järjest kaasasoleva õpetuse järgi;
  4. teha neli nädalat järjest kaks korda nädalas (esmaspäeviti ja neljapäeviti) COVID-19 kiirtest;
  5. täita uuringu küsimustikud

Iga osaleja saab uuringu lõpus tänutäheks uuringus osalemise eest ühe pudeli originaalpakendis ninaspreid BioBlock®.

Loe lähemalt Chemi-Pharmi veebilehelt või skaneeri uuringus osalemiseks QR-kood.

PAKKUMINE

Kasuta Chemi-Pharmi e-poes sooduskoodi HEA20 ja saad ninasprei BioBlock® 20% soodsamalt! Soodustus kehtib 20.11.–20.12.2022.

Kuidas suhtute sellesse, et BioBlock®i toimeaine on ternespiim?

Ternespiima kasulikku mõju sain tunda juba poisikesena, kui käisin algkoolis. Olin maalaps ja oli kevadtalvine aeg. Hakkasin haigeks jääma ja ema ütles, et see on paha piim, aga võta seda, sul on seda väga vaja. See ei maitsnud muidugi nii hästi kui tavaline piim, aga ime oli see, et haigemaks ma ei jäänud ja terveks sain üsna varsti. Pärast, kui olin täiskasvanum, selgitas ema mulle, et andis mulle ternespiima. Kui BioBlock®ist kuulsin, võtsin selle hea meelega kasutusele, sest olin ternespiima toimet väiksena tunda saanud.

Kui nüüd muusika juurde tagasi tulla, siis kas mõni kontsert, kus ise pilli mängisite, on ka eriliselt meelde jäänud?

Nõukogude ajal käisime Estonia ja Eesti Raadio orkestri mängijatest moodustatud orkestriga Kuveidis Moskva Suure Teatri balletti saatmas. See oli kohaliku emiiri tellimus ja osales ka palju Estonia tantsijaid. Erakordsed on olnud ka ERSO sõidud Ameerikasse. Varasematel aegadel sai läbi NSV Liidu sõidetud Vladivostokini välja, seiklusi oli igal pool. Mõnikord korraldati meile uhke vastuvõtt, teinekord aga helistati enne saabumist, et vabandage, me ei saa teid vastu võtta, sest meil on esiteks maja remondis ja teiseks ei ole meil Kalle Randalule klaverit anda.

Millisele kontserdile muusikasõpradel lähiajal kindlasti minna soovitate?

Muusikat võiks kuulata südamesoovi järgi. Minge just sellisele kontserdile, mis endale meeldib. ERSOs mängime igasugust põnevat muusikat – sellist, kus on vaja mängida saepilli, lüüa katuseplekki või panna lavale kütusevaadid ja neid peksta –, aga ka tuntud klassikalist Mozarti, Beethoveni, Straussi, Brahmsi muusikat. Meil on Eestis suurepärased heliloojad, nagu näiteks Heino Eller, Arvo Pärt, Tõnu Kõrvits, kes on kirjutanud ja kirjutavad ka praegu maailma tasemel väga head muusikat.

Tõeline nauding klassikalise muusika austajatele

Eesti Riiklikul Sümfooniaorkestril on käsil 96. hooaeg, mida iseloomustab tasakaal eri ajastute muusika, regulaarsete külalisdirigentide ja uute tulijate ning maailma tippsolistide ja meie oma tõusvate tähtede vahel. Publikuni jõuab kuus kontserdisarja: „Maestro“, „Klaverikontsert“, „Romantika“, „Audiospaa“, „Sümfoonilised lõunad“ ning esimest korda „Puhas kuld“, mis esitleb klassikalise muusikamaailma tuntumaid loojaid ning nende teoseid. Detsembris läheb ERSO koos peadirigendi ja kunstilise juhi Olari Eltsiga välisturneele Saksamaale ning Prantsusmaale. Nürnbergi, Pariisi ja Müncheni mainekates kontserdisaalides kõlab eesti heliloojate Arvo Pärdi ja Rudolf Tobiase ning Pjotr Tšaikovski ja Antonín Dvořáki looming. Solistina astub kontserdireisil üles noor rootsi viiulivirtuoos Daniel Lozakovich. Maikuus annab ERSO aga 12 kontserti Suurbritannias.

Copy
Tagasi üles