KÜSIMUST POLE «Vanaisa lasti maha, aga teisiti ei saanudki!» Inimesed tänaval jagavad oma mõtteid (4)

, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Foto: Denis Antonov

«Küsimust pole» on portaali Rus.Postimees eksperiment, mille käigus tänaval möödujad saavad rääkida kaamerasse kõigest, mis neile pähe tuleb, ilma ajakirjaniku küsimuseta. Seekord tõstatati GULAGi teemad, räägiti korteriühistu tööst, Eesti saatusest EL-i koosseisus, internetisuhtluse kättesaadavusest. Räägiti ka Ukraina sõjast ja õnnelikust isiklikust elust.

Viktor: «GULAG oli vajalik, see oli hea. Nii oli vaja, muidu poleks püsima jäädud. Lihtsalt jagati kõik materiaalselt ära, aga tehaseid arendati. Mu enda vanaisa, eestlane, lasti maha, aga kui ma sellesse asjasse süvenesin, sain aru, et teisiti ei saanudki. Aga mida oleks saanud Stalini asemel olles teha? Riik on laastatud, keegi ei taha tööd teha, kõik joovad end täis, kes saavad. Tal oli õigus. Muidugi ei saa tänaval niimoodi kõigile seletada, et vaja on töötada, tuli kõik kokku koguda – vaja oli karmilt distsiplineerida.»

Kommentaar

GULAG – Paranduslike Töölaagrite Riiklik Valitsus, NSV Liidu riiklike julgeolekuorganite allüksus, mis vastutas vangilaagrite haldamise eest. Üks ajaloo suurimaid repressiivsüsteeme. GULAGi muuseumi andmetel käis laagritest läbi üle 20 800 000 inimese, miljonid hukkusid ebainimlike tingimuste ja raskeima sunnitöö tõttu. Märkimisväärne osa vangidest olid poliitilistel põhjustel süüdi mõistetud, hiljem rehabiliteeritud. Eesti kommunismiohvrite memoriaali andmetel lasti aastatel 1940–1991 Nõukogude võimu poolt maha, arreteeriti või küüditati üle 75 000 Eesti kodaniku.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles