Viis põhjust, miks oma talvepuhkus sel aastal Tõrvas veeta

Tõrva vald
Copy
Hiiglaslik liivaskulptuur, mis püsib tugevalt püsti ka talvel.
Hiiglaslik liivaskulptuur, mis püsib tugevalt püsti ka talvel. Foto: Tõrva Vald

Kuurortlinn Tõrva on leidnud koha paljude perede suveplaanides, kuid järjest enam on kant kogunud tuntust kui mõnus talvepuhkuse sihtkoht. Toome teieni viis põhjust, miks sel aastal reisplaanid sind perega Tõrva võiksid tuua suve ära ootamata.

Tõrva keskväljak.
Tõrva keskväljak. Foto: Egon Bogdanov

Hiiglaslik liivaskulptuur, mis püsib tugevalt püsti ka talvel

Nii Eestis kui ka üle piiri on Tõrva saanud sõna otseses mõttes kuulsaks oma iga-aastaste liivaskulptuuride poolest. Kui eelmistel suvedel valmisid kunstnike käe all meie armastatud artistid If, Genka, Koit Toome või siis odasangar Magnus Kirt, siis tänavu levisid meedias fotod Tõrva keskväljakule rajatud viiemeetrisest liivaskulptuurist, millel on kujutatud Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskit osana kuulsast New Yorki Vabadussambast. Toetuseks Ukrainale on liivaskulptuur saanud katuse ja kaitsekihi, et seista tugev üle talve! Zelenskõi liivaskulptuurile lisaks loodi terve Vabaduse Park suuremõõtmelise fotonäituse ning pilkupüüdvate liivataiestega.

Maailma suurim trummikomplekt

Vabaduse Park sai talve hakul täiendust - Ukraina traktori poolt veetav lahingus langenud liivast tank sai uue funktsioonina laste liu- ja ronimismäeks, mida ilmestavad suured torud. Sel talvel jõudsid keskväljakule muuhulgas ka maailma suurimad trummid. Tõrva vald on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist ning sellega taaselustub legendaarne Eesti suurim tule, vee ja muusika vabaõhu-vaatemäng Tõrva Loits. Koostöös trummivirtuoosi Reigo Ahvenaga on valminud maailma suurim trummikomplekt, mida iga huviline saab oma käega ära proovida.

Maailma suurimad trummid.

Egon Bogdanov

Eesti juugendstiili pärlid

Ajaloo- ja kultuuriväärtuseid leiab siit kandist veel. Taagepera loss on eriline paik, sest Tõrva lähistel asuvas võimsas kompleksis põimuvad elegantsus, maamiljöö, ajalugu ja tänapäev. Silmapaistva juugendstiilis lossi, mille näiteid Eestist harva leiab, lasi oma elupaigaks ehitada parun Hugo von Stryk ning tänavu tähistati selle 110. sünnipäeva.

Taagepera lossikompleksi tuntakse täna Wagenkülli lossispana.

Wagenküll

Uuenenud Taagepera lossikompleksi tuntakse täna Wagenkülli lossispana, kuhu kuulub à la carte restoran, luksuslik spaa, 1930-ndate stiilis hotell ja erinevad vabaaja veetmise võimalused. Kindlasti tasub jälgida vana-aasta õhtu programmi.

Vaid kaheksa kilomeetri kaugusel Taageperast leiad Holdre mõisa, mida nimetatakse ka Taagepera väikeseks õeks. Alles hiljuti avati Holdre mõisas unikaalne külastuskeskus- klaverimuuseum, mille püsiekspositsioonis on 28 instrumenti. 16. sajandi keskpaiku rajatud Holdre mõis kuulus kuni 1767. aastani Holleritele, kust pärineb ka mõisa nimi. Juugendstiilis peahoone püstitati mõisa 1910. aasta paiku. Holdre on tuntud kui hubane kontserdipaik, seda eriti jõulude- ja aastavahetuse ajal. Näiteks neljanda advendi muusikaelamuse on ette valmistanud Olav Ehala ja Nele-Liis Vaiksoo.

Holdre loss ja Klaverimuuseum

Tõrva Vald

Eesti ainus mausoleum

Eesti ainus mausoleum asub samuti Tõrva vallas. Maailma sõjanduses pole teist nii tuntud ajaloolise Liivimaaga seotud meest kui kindralfeldmarssal vürst Barclay de Tolly (1761-1818). De Tolly sõjalise karjääri tipuks oli vägede juhatamine Pariisi vallutamisel 1814. aasta märtsis.

Kabel on üks klassitsitliku arhitektuuri tippe Eestis. Ehitis on maa-aluse hauakambriga, mille tellispõrandale on asetatud vürsti ja tema abikaasa sarkofaagid koos metallist pärgadega. Hauakambri kohal asub altariruumina kujundatud kabel, mille keskel viib trepp hauakambrisse.

Mõnusad veekeskused, spaad ja saunad

Uus avastus on paljude perede jaoks Tõrva Veemõnula, mida võib vabalt nimetada Lõuna- Eesti kõige uuemaks vee- ja saunakeskuseks.

Põline kuurortlinn Tõrva on tuntud oma kaunite järverandade ja Baltimaade kõrgeima vettehüppetorni poolest, kuid alles aasta tagasi valmis moodne veekeskus, millel tänavu suvest on juures majutus - turiste oodatakse nüüd aastaringselt.

Kui väljas miinuskraadid ja lumi juba maas, saab alla panna suusad, sest valgustatud rajad sobivad selleks ideaalselt kogu perele.

Tõrva veemõnula.

Sven Zacek

Luksuslikuma ja pidulikuma nädalavahetuse saab ette võtta aga juugendstiilis mõisas, kus on juurde ehitatud kammerlikum bassein ja spaa. Wagenküll lossispaas saab supelda ajaloolise hoone võlvkaarte all. Veemõnusid saab nautida aastaajast olenemata veel välibasseinis ning nautida päevitusala. Kuutsemäe mäesuusakeskus on siit vaid kiviga visata ning murdmaarajad lähistel.

Wagenküll lossispaa.

Timo Arbeiter

Vaata lähemalt Tõrva turismilehelt ning planeeri elu parim talvepuhkus.

Copy
Tagasi üles