KESKPÄEVATUND Hõbemägi: arusaamatu, kust on Ratas saanud mõtte, et temast võiks peaminister saada (7)

Kuku Raadio
Copy
Kuku raadio «Keskpäevatunnis» Priit Hõbemägi ja Ainar Ruussaar.
Kuku raadio «Keskpäevatunnis» Priit Hõbemägi ja Ainar Ruussaar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix Baltics

Priit Hõbemägi ütles Kuku raadio «Keskpäevatunnis», et Jüri Ratas on valimisdebattides keskendunud sedavõrd võidule, et ei märka midagi, mis tema ümber toimub. Hõbemäe arvates on täiesti arusaamatu, kust on Ratas saanud mõtte, et temast saab peaminister. Saates avaldasid valimiseelse nädala kohta arvamusi ka Ainar Ruussaar ja Heldur Meerits. 

Priit Hõbemägi ütles, et valimiseelsel nädalal tuli välja hulk erinevaid uuringufirmade andmeid, mis tekitasid suurt segadust, aga ilmselt lahendavad selle pühapäeval toimuvad valimised.

Heldur Meerits lausus, et valijat ei peaks see tegelikult segama, sest valija ei pea saama reitingufirmadelt juhist, kelle poolt hääletada.

Ainar Ruussaar nentis, et valimised ongi praegu keerulisemad kui kümme või viisteist aastat tagasi, sest erakondade maailmavaade on hägustunud.

Hõbemägi tõstatas küsimuse, et kuigi valimiste eel peeti väga palju debatte, oleks huvitav teada, kas valijad said sellest ka tuge, et üht või teist erakonda valida.

Ruussaare arvates sõltub see teemast. Tema sõnul on hea, et julgeolekuteemal on enamik erakondi, EKRE välja arvatud, ühel meelel. Hullem olevat lugu siis, kui esitada küsimus, kust tuleb raha ühe või teise asja tegemiseks. «Mul hakkavad alati käed värisema, kui keegi ütleb, et küll me selle raha leiame,» lausus Ruussaar.

Ka Meeritsa arvates on probleem, et ei peaministrikandidaadid ega teised debattides osalejad esita finantsplaani. Ta nentis, et kui läheb koalitsiooni tegemiseks, pole võimalik ennustada, mis valimistel antud lubadustest alles jääb.

Hõbemägi sõnas, et koalitsioonilepe on tegelikult paber, mida ükski Eesti seadus ei tunnista, aga samas saab sellest kõige tähtsam dokument, mille alusel hakatakse juba sügisel tegema riigieelarvet. Tema hinnangul on kummaline, et riigi tuleviku määrab mingi selline dokument.

Hõbemägi ütles võimalikke valimistulemusi ennustades, et on selge, et Reformierakond kogub kõige rohkem hääli, aga ka neil on vaja koalitsiooni ning koalitsiooni puhul on vaja aru saada, kelle huve see esindama hakkab. Ta tõi näitena Isamaa, kes on mitmes koalitsioonis saanud kõik, mida ta tahtis. «Nende soovilist pole küll pikk, aga nad hoiavad sellest hammastega kinni.»

Ruussaare hinnangul on paljude osalistega koalitsioon väga keeruline ja raske on ennustada, kuidas suhtestub teistega Eesti 200.

Hõbemägi märkis seepeale, et Eesti 200 juht Lauri Hussar on öelnud, et kui Reformierakond nad koalitsiooni võtab, siis saab ta ära teha kõik, mida soovib. Ta lisas, et Eesti 200-l ei ole paraku riigijuhtimise kogemust ja võimekaid poliitikuid samuti mitte, aga kui nad tahavad sülekoera rollis olla, siis omaette kogemuse annab seegi.

Hõbemägi juhtis eraldi tähelepanu Jüri Ratase enesekindlale käitumisele valimisdebattides. «Ta on nii fokuseeritud võidule, et ei märka midagi enda ümber. Ma ei saa aru, kust on Ratas saanud mõtte, et temast saab peaminister.»

Saates räägiti ka Ukrainas puruks lastud Vene tankist, mis toodi Eestisse ja tekitab nüüd suurt segadust. Hõbemägi ütles, et ilmselt ei ole eriti õnnestunud mõte seda mööda Eestit ringi vedada, kuna omavalitsusjuhid tanki ei taha.

Meeritsa sõnul on tankiküsimuses mitu vaatenurka. Esimene lähtus tema arvates loogikast, et näitame sellega, et saame vaenlasele vastu, ja see oleks pidanud andma lootust. Vastupidine vaade on Meeritsa hinnangul nendel, kes on Venemaa poolt ja arvavad, et see üks katkine tank ei näita veel midagi, sest Venemaa on visa. Kolmandad on need, kes tahavad seda tanki lihtsalt silma alt ära, sest see meenutab sõda.

Saates oli juttu ka Euroopa Komisjoni kõrge ametniku Henrik Hololeiga seotud skandaalist, mille puhul olevat Hololei lennundusläbirääkimiste ajal Katariga saanud selle riigi lennufirmalt tasuta lennupileteid. Saates leiti, et kuna nii kõrge ametniku tööreisid maksab kinni Euroopa Komisjon, ei ole Hololeil isiklikult neid tasuta lennupileteid tarvis. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles