Ka Eesti prokuratuur alustas MTÜ Slava Ukraini suhtes kriminaalmenetlust (15)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
MTÜ Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme
MTÜ Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme Foto: Tairo Lutter

Riigiprokuratuur alustas täna, 9. mail kriminaalmenetlust, et uurida MTÜ Slava Ukraini Ukraina toetuseks kogutud raha kasutamist. Kriminaalmenetlust alustati omastamist käsitleva paragrahvi järgi. Eile selgus, et annetusskandaaliga üles kerkinud kahtlusi uurib ka Ukraina.

Riigiprokurör Triinu Olev selgitas, et niipea, kui ilmnesid esimesed viited võimalikule raha väärkasutamisele, hakkasid prokuratuur ja politsei analüüsima õiguskaitseasutusteni jõudvat infot. «Oleme väljaspool kriminaalmenetlust lisaks ajakirjanduses avaldatule kogunud teavet ning olnud vahetus kontaktis Ukraina kolleegidega. Kogutud informatsiooni põhjal on kriminaalmenetluse alustamine põhjendatud.»

Uurimist alustati omastamise paragrahvi järgi, kuid tegemist on esialgse hinnanguga, mis võib menetluse kestel muutuda, ütles Olev. Praegu kellelegi kahtlustust esitatud ei ole ning see, kas ja kellele on alust kahtlustus esitada, selgub uurimisel, lisas ta. «Menetlus on alustatud nende tegevuste kontrollimiseks, mis on toimepandud Eestis,» ütles Olev Vikerraadiole. 

Kuna MTÜ Slava Ukraini oli tegev ka Ukraina territooriumil, siis asjaolude väljaselgitamisel on oluline roll koostööl Ukraina õiguskaitseasutustega.

Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib riigiprokuratuur.

Triinu Olev täpsustas Postimehele, et kuriteoteadet neile esitatud ei ole ja kriminaalmenetlust otsustasid nad alustada analüüsitud info põhjal. «Täpsemat infot tõendite kohta me praegu ei avalda, sest see võib hakata edasist menetlust mõjutama,» lisas ta.

Täna õhtul koguneb erakorraliselt ka Slava Ukraini nõukogu.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles