KESKPÄEVATUND Fjuk: ilmselt oli siiski põhjust, miks Humala ja Pruunsilla tegemisi jälgima hakati (8)

Kuku Raadio
Copy
Keskpäevatund.
Keskpäevatund. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees/Scanpix Baltics

Priit Hõbemägi kritiseeris Kuku raadio «Keskpäevatunnis» liberaalse kodanikuühenduse Salk tegevust valimiste mõjutamisel, Ainar Ruussaar ja Ignar Fjuk selles probleemi ei näinud. Tartu korruptsioonijuhtumi puhul leidsid saates osalejad, et poliitiliseks tellimuseks seda nimetada ei saa. 

Priit Hõbemägi ütles «Keskpäevatunnis», et Salk seadis eesmärgiks valimiste mõjutamise, et liberaalsed jõud võidaksid.

Ainar Ruussaar tõi välja, et salk pole kunagi varjanudki, et nende tegevuse eesmärk on maailma muuta ning nad ei teinud seda varjatult. «Kõik, kes selles sihtasutuses tegusad olid, on sõna saanud ja rääkinud, mis nende eesmärk oli,» lausus Ruussaar, juhtides tähelepanu, et enamik Salgaga seotud inimestest on avalikkusele tuntud.

Ignar Fjuki sõnul tundis ta rõõmu, kuna see on uus tase kodanikuühiskonna tegutsemisel. Ta lausus, et sedapuhku on erakondadega mitte seotud sihtasutus asunud tegutsema selle nimel, et ühiskond oleks teistsugune. Fjuk meenutas, et sarnasel viisil on püüdnud ühiskonda mõjutada ka teised sihtasutused, nagu Varro Vooglaiuga seotud SA Perekonna ja Traditsiooni kaitseks või Isamaaga seotud Ühiskonnauuringute instituut.

Hõbemägi lausus seepeale, et talle on alati tundunud, et valimised Eestis on läbipaistvad ja siis siseneb kõrvalt mingi Salk ning teatab, et nad teevad mudeli, kuidas lubadusi valimistel sõnastada. «See tundub aktiivse valimiste mõjutamisena,» sõnas Hõbemägi, lisades, et tema jaoks muudab see valimiste läbipaistvuse põhimõtet.

Ruussaar vastas, kui inimesed koguvad raha ja loovad sihtasutuse, mis seisab vastu väga konservatiivsele maailmavaatele, siis pole selles midagi halba.

Fjuk tõi omakorda välja, et kui erakonnad tellivad tunde valimisreklaame, mõjutab see samuti valimistulemust, aga sedapuhku andis Salk teavet mitte ainult liberaalsetele erakondadele, vaid ka Isamaale ja Keskerakonnale.

Hõbemägi jäi siiski arvamusele, et selline tegevus tuleks seadustada. «Kas te tahate tõesti, et valimiste taustal on süsteemid, mis kasutades moodsaid andmekogumise mudeleid, mõjutavad valimisi,» küsis ta oma kaassaatejuhtidelt, mille peale vastas Fjuk, et pole põhjust arvata, et erakonnad neid mudeleid ei kasuta. 

Saates oli juttu ka sel nädalal Tartus toimunust, kus kapo huviorbiiti sattusid Isamaa rahastaja Pavel Pruunsild ja Tartu abilinnapea Priit Humal.

Ruussaar lausus uudist kommenteerides, et kuna Eesti on väike, tuleks igal omavalitsustegelasel, kes mingi tehinguga seotud on, end otsustusprotsessist eemal hoida. Ta ütles ka, et tahaks väga loota, et Pruunsillal ei ole õigus, et kapo ründab teda Isamaa toetamise pärast.

Fjuki hinnangul oli ilmselt siiski põhjust, miks Humala ja Pruunsilla tegemisi jälgima hakati. «Ma kõige vähem usun seda, et see oli poliitiline tellimus,» ütles Fjuk.

Ka Hõbemägi oli sellega nõus, öeldes, et selliste väidetega, tuleks olla tänases poliitilises kultuuris siiski ettevaatlik. Samas juhtis ta tähelepanu, et kaitsepolitsei on vahetult enne oma juhi Sinisalu ametiaja lõppu tekitanud kaks juhtumit, mida võita ei ole lihtne.

«Keskpäeavatunnis» räägiti ka riigikogu keskkonnakomisjoni juhi väljavahetamisest.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles