Jüri Ratas: poliitiline rünnak meenutab Reformierakonna mustrit (12)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna esimees Jüri Ratas leidis sarnaselt teiste opositsioonierakondadega, et presidendi kantseleid puudutavad väited tuleb võimalikult kiiresti kinnitada. 

Ratas sõnas ühismeedias, et viimastel päevadel on esile kerkinud väga tõsised väited, justkui presidendi kantselei ostaks raha eest seadusandlikku mõju, sidudes lisaraha taotluse riigikogus vastuvõetud seaduseelnõude väljakuulutamisega.

«Selle väite tõele vastavus tuleb aga võimalikult kiiresti välja selgitada, sest vastasel korral on tegemist põhiseadusliku kriisiga. Minu arvates peab selle tõe välja selgitamise võtma enda peale riigikogu,» pakkus Ratas.

Postimees kirjutas reedel, et maikuus pöördus vabariigi presidendi kantselei rahandusministri poole ja küsis valitsuse reservist 360 000 eurot lisaraha. Rahataotlusele järgnesid vestlused ja telefonikõned, kus hakati kokku siduma presidendi kantselei esitatud rahataotlust ja samal ajal riigikogus vastuvõetud seaduseelnõude väljakuulutamist. Presidendi kantselei rahataotlusele vastati eitavalt.

«Küll aga meenutab see väga Reformierakonna mustrit, et kohe kui keegi julgeb väljendada arvamust, mis pole neile sobiv, siis järgneb sellele poliitiline rünnak. Kui president oli avalikkuses automaksu kehtestamise suhtes kriitiline, järgnes sellele Reformierakonna PR-rünnak. Kahjuks selline ongi Reformierakonna käekiri.»

Ratase sõnul on presidendi institutsioonil riigi väärikuse seisukohalt kanda väga oluline roll, mis tähendab, et riigipeal peab olema võimalus Eesti iseseisvuspäeva tähistada ning Eestit tutvustada laias maailmas.

Lisaks näitlikustas Ratas, et nii nagu on Reformierakonna majanduspoliitika toel tõusnud Eesti perede toidukorvi maksumus, on inflatsiooni tõttu tõusnud ka kantselei vältimatud väljaminekud.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles