Valtsitud plekk-katuse värvimine paneb maja taas särama

Katusehooldus.ee
Copy
Foto: Katusehooldus.ee

Valtsplekk on katusekate, mis on tuntud oma pika eluea poolest. Vana plekk-katuse värvimine paneb maja särama. Loe lähemalt, millest sõltub plekk-katuse värvimise hind.

Käsitsi valtsitud plekk-katuseid võib tänapäeval kohata eelkõige ajaloolistel ehitistel ja miljööväärtuslikes piirkondades.

Katusehooldus.ee hooldusjuht Siim Jõgi sõnul on valtsitud katusega maju suhteliselt palju näiteks Telliskivi ja Pelgulinna rajoonides, samuti vanalinnas.

Plekksepa poolt käsitööna valminud plekk-katus on väärtuslik katusekate, mis õige hoolduse korral peab vastu isegi enam kui 100 aastat.

Tsinkplekk-katus ja tehases valmistatud plekk-katus on erinevad

Tänapäeval toodetakse valdav osa plekk-katustest tehases, traditsiooniline tsinkplekk-katus valtsitakse aga kohapeal.

Jõgi kirjeldusel seisneb erinevus selles, et kui käsitsi tehtud plekk-katus paigaldatakse majale sentimeetri täpsusega, siis tehasest tulnud katuse puhul toodetakse plekid standardmõõtudes tahvlitena tehases valmis.

„Käsitööna valminud valtskatuse puhul on iga neel ja ääreplekk täpselt katuse järgi paigas. Tehases valminud katustel kasutatakse aga plekktahvlite paigaldamiseks kruvisid, klambreid ja tihendeid, mis ühel hetkel võivad vajada välja vahetamist,“ sõnab ta.

Vana tsinkplekk-katus on ajatu pärl

Tsinkplekk-katused on üldiselt väga hinnatud, seetõttu ei tasu Siim Jõgi sõnul maja renoveerimisel sellise katuse väljavahetamist kergekäeliselt kaaluda.

Kui katuse üldine seisukord on hea, ent selle värv on tuhmunud või koorub, siis on võimalik vana plekk-katus edukalt taastada, pärast mida näeb katus välja kui uus.

Isegi kui katus on roostes, on võimalik see korda teha.

Jõgi kinnitusel on vanad käsitsi valtsitud tsinkkatused ajatud pärlid.

„Kui katus on korralikult hooldatud ja sellel pole ühtegi konstruktsioonilist probleemi, siis pole mõtet käsitööna tehtud katust tehases toodetud pleki vastu vahetada,“ soovitab ta.

Valtsitud katuseid kohtab eelkõige ajaloolistel hoonetel

Katusehooldus.ee-l on valtsplekk-katuste hooldamisel ja värvimisel pikaajaline kogemus.

Meeskond on vanu tsingitud plekk-katuseid taastanud nii eramajadel, korterelamutel kui ka suurematel objektidel, nagu näiteks mõisad, koolid, kirikud, muuseumid jne.

Märjamaa kiriku kirikutorni katuse värvimine. Video: Katusehooldus.ee

Enamasti on tegemist teise maailmasõja aegsete, ligi 70-80 aastat vanade hoonete ja katustega, mis on valminud korraliku tööna.

„Niisugust täppistööd, nagu plekksepad vanasti tegid, kohtab tänapäeval pigem harva. Häid plekkseppasid, kes täna valtsitud katuseid teevad, on Eestis pigem vähe ja nende teenus on väga hinnas,“ ütleb Jõgi.

Vanad katused on tugevama konstruktsiooniga

Eestis on kõige levinum niinimetatud Inglise plekiga plekk-katus. Jõgi toob välja, et Inglise plekiga katustel on kasutusel paksem metall kui tänapäevastel katustel ja just see on üks nende pikaealisuse tegur.

Inglise plekiga katus

Katusehooldus.ee

Võrreldes tehases toodetud plekk-katustega on valtsitud katus ka tugevama konstruktsiooniga, tänu millele on valtsplekist katus ajahambale vastupidavam.

„Kui vanal tsink-plekk-katusel juhtub olema mõni üksik auk, siis saab selle ära parandada,“ sõnab ta.

Plekk-katuse õige hooldus algab katuse korrashoiust

Sõltumata sellest, millise plekk-katusega on täpsemalt tegu, tuleb katust Jõgi sõnul regulaarselt hooldada.

Plekk-katuste suurim vaenlane on rooste. Lisaks kipuvad plekk-katused suhteliselt kiiresti määrduma, seda eriti linnakeskkonnas.

Esimene ja kõige olulisem samm katuse vastupidavuse tagamisel on katuse regulaarne puhastamine.

Kindlasti tuleb plekk-katuselt iga-aastaselt eemaldada sinna kogunenud lehed ja sodi.

Samuti on tähtis hoida puhtad vihmaveerennid, et vihma- ja sulavesi saaksid sealt vabalt äravoolu liikuda. Plekk-katuste peamine murekoht on mustus ja niiskus.

„Kui katust mitte hooldada, siis tekib plekk-katuse pinnale vetikas ja roheline kiht. Vetikas omakorda suurendab niiskust katusel, mille tagajärjel hakkab plekk-katus kergemini roostetama. Rooste söövitab ajapikku katusesse augud, määrdunud katuselt hakkab aga kiiremini värv kooruma,“ loetleb Jõgi peamisi probleeme, mida nad plekk-katustel tööd tehes igapäevaselt näevad.

Millal on vajalik plekk-katuse värvimine?

Õnneks on plekk-katused suhteliselt vastupidavad meie kliimale. Kui aga katusel olev värv on pleekinud või hakanud kooruma, siis tuleks Jõgi sõnul ette võtta plekk-katuse värvimine, mis võimaldab väsinud katusele värske ilme anda, pikendades ühtlasi ka katuse eluiga.

Jõgi toob välja, et värvida saab nii tehases valmistatud plekk-katuseid kui ka tsinkplekist katust.

Sõltuvalt katuseliigist on oluline valida õige puhastusmeetod ja sobiv värv. „Tehases värvitud ja pural või pvc-kattega katustele sobivad ühed tooted, tsinkplekile aga teised,“ rõhutab ta.

Rahvusooper Estonia valtsplekk-katuse värvimine

Katusehooldus.ee

Erilist tähelepanu nõuavad tsinkplekk-katused

Jõgi sõnul on värvimine eriti oluline just tsingitud plekk-katuste puhul.

Seda põhjusel, et tsinkplekk on vastuvõtlikum keskkonnamõjudele ning mustus, tolm, heitgaasid, sademed ja soolad kipuvad materjali kergesti sisse sööbima.

Seetõttu on vajalik tsingitud plekk-katuseid kindla intervalli tagant värvida. Värske värv aitab ennetada ka korrosiooni teket, soovitab Jõgi.

Millal ette võtta esimene tsinkpleki värvimine?

Tsinkplekk-katuseid ei värvita mitte kohe pärast paigaldust, vaid esimene tsinkpleki värvimine tehakse alles 2-3 aasta pärast, siis kui esialgne õlikiht on katuselt maha kulunud.

Esimese värvikihi õigeaegne pealekandmine on väga oluline katuse edasise tervise seisukohalt.

Tsinkplekk-katuse värvimine saab alguse põhjalikust katuse puhastamisest ja pesust.

Esmalt eemaldatakse kõrgsurvepesuriga katusepinnalt tsingisoolad ja mustus.

Seejärel puhastatakse rennid.

Pärast katuse kuivamist kaetakse katus korrosioonivastase kruntvärviga, millele järgneb kaks kihti pealisvärvi spetsiaalse plekk-katuse värviga.

Millal on tsinkkatuse värvimine vaja uuesti ette võtta?

Juba varasemalt värvitud tsinkkatuste puhul tuleb värvimise sagedust hinnata katuse visuaalse väljanägemise järgi.

„Üldjuhul jääb edasine tsinkkatuse värvimine ja hooldusintervall sinna kuskile 10-20 aasta vahele,“ ütleb Jõgi.

Vanemad plekk-katused vajavad ülevärvimist siis, kui värv on pleekinud ja kulunud. Värv muudab katusepinna taas siledaks ning taastab selle algupärase tooni.

Lisaks aitab värvimine ennetada juba varem mainitud rooste ja lekete teket.

Vahel piisab ka kergest hooldusvärvimisest

„Mõnikord piisab ka kergest hooldusvärvimisest, alati ei pea tervet katust üle värvima,“ sõnab Jõgi. E-kirja või telefoni teel on samas raske soovitust anda, lisab ta.

„Seepärast käib meie spetsialist alati enne töödega alustamist kohal ja vaatab maja üle, et hinnata lisaks katuse väljanägemisele ka katuse üldist seisukorda, läbiviikusid ja korstnajalga.

Alati võib meile saata ka pildid oma majast, et saaksime selle põhjal esmase hinnangu anda. Palju infot saame kätte ehitisregistrist, seega tasub päringule kohe lisada ka aadress,“ ütleb Jõgi.

Klassikaline Pelgulinna käsivaltsplekk-katus

Katusehooldus.ee

Millest sõltub plekk-katuse värvimise hind?

Jõgi sõnul tuleb neile palju pöördumisi nii eramajade kui ka suuremate objektide omanikelt, kes soovivad teada saada, kui suur on plekk-katuse värvimise hind.

Värvimistööde puhul ei ole hinda võimalik üheselt määrata, sest iga objekt on erinev ja samuti võib katus vajada erinevaid eeltöid.

Kõige põhilisem plekk-katuse värvimise hinna mõjutaja ongi tema sõnul värvimisele eelnev eeltöö.

Et hinnapakkumist teha, on vaja teada, kui suur on katuse pind ja mis seisus on katus.

„Näiteks kui katus on üleni roostes, siis vajab see rohkem tööd, sest roostekohad tuleb kindlasti käsitsi üle töödelda. Samal ajal ei tähenda rooste, et katust ei saaks värvida – saab küll ja õige töötlusega püsib ka värv sellel hästi peal, kuid kahtlemata mõjutab see värvimise hinda,“ ütleb Siim Jõgi.

„Samuti mõjutab plekk-katuse värvimise maksumust see, kas tegemist on käsitsi valtsitud tsinkkatuse või tehases toodetud plekk-katusega. Oluline on ka see, kas katust on plaanis värvida esimest korda või on katus juba varem värvitud. Värvitud katuste puhul on omakorda vaja teada, kas olemasolev värv on pleekinud või on see hakanud juba kooruma mõnest servast,“ lisab ta.

Kõige kiirem viis plekk-katuse värvimise hinna teada saamiseks on saata Katusehooldus.ee veebilehe kaudu päring.

Lõppkokkuvõttes oleneb hind ka objektist.

„Kui tegemist on väiksema eramajaga, siis on kindlasti hind soodsam kui näiteks mõne suure kirikutorni või mõisa puhul, kus juba ainuüksi katuse kogupind on mitmeid kordi suurem,“ selgitab Jõgi.

Põhjalik plekk-katuse värvimine koos rennide puhastuse ja järelkoristusega

Katusehooldus.ee plekk-katuse värvimise teenuse hulka kuulub ka katusepesu, vihmaveerennide puhastus ja järelkoristus maja ümbruses.

Värvimine ise võtab aega orienteeruvalt 2-3 päeva ja oodatud kaunis tulemus jääb kestma aastateks.

 
Copy
Tagasi üles