TÜNGAKÕNE Kaja Kallas pidas maha videokõne end tähtsa Aafrika ametnikuna esitlenud petisega (49)

Postimees
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Madis Veltman

Septembris rääkis Eesti peaminister Kaja Kallas videokõnes Aafrika Liidu Komisjoni esimehe Moussa Fakiga, kuid täna selgus, et tegu polnud ikkagi õige inimesega.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo direktori Rasmus Ruuda sõnul kontrollitakse eelnevalt igat välisriigi kontakti. «Riigikantselei täiustab töökorraldust, et sarnased juhtumid enam ei korduks.»

Ruuda lausus Postimehele, et riigikantselei tegeleb täpsemate asjaolude väljaselgitamisega ning konsulteerib seejuures ka teiste riikidega. Seda, kas Moussa Fakina esinenud isik ja tema päritolu on kindlaks tehtud, Ruuda ei kinnita. «Anname uuest infost teada võimalikult kiiresti,» ütles ta kirjalikus vastuses.

Septembris toimunud kõnes räägiti olukorrast Nigeris ja Saheli piirkonnas, samuti toidujulgeolekuga seotud teemadel. Räägiti ka julgeolekust Euroopas, sealhulgas Venemaa sõjakuritegudest Ukrainas. Peaminister keskendus kontaktis Venemaa narratiivide ümberlükkamisele ning esitas kõnes Eesti ametlikke ja avalikke seisukohti.

Kõne juures viibisid riigikantselei ja välisministeeriumi nõunikud. Riigikantseleil on alus kahtlustada, et mitu Euroopa liidrit on saanud libakõnesid Aafrika Liidu nimel.

Aafrika Liidu Komisjon lausus ametlikus teates, et tegu on kahetsusväärse juhtumiga ning kordas, et kõik nende ametlikud e-posti aadressid on nimi@africa-union.org. Kõik ülejäänud aadressid ei ole Aafrika Liidu Komisjoniga seotud.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles