Tuulispea Offshore – tuulepark, mille aluseks on innovatsioon

Copy
Foto: AdobeStock

Respect Energy Holding, rahvusvaheline energiaettevõte Varssavis, kavatseb rajada ujuva avamere tuulepargi Saaremaa ranniku lähistele majandusvööndisse. Projekt Tuulispea Offshore hõlmab lisaks tuulepargile innovaatilist ujuvvundamendi pilootprojekti. See uus tehnoloogia võimaldab tuuleenergiast kohapeal toota vesinikku või ammoniaaki. Pilootprojekt valmib koostöös Eesti partneritega.

Tuuleenergia koos tipptasemel lahendustega

Projekti Tuulispea Offshore eesmärk on arendada ainulaadset avamere tuuleparki, kombineerides ujuvate tuulegeneraatorite kontseptsiooni ning avamere vesiniku- ja ammoniaagitootmise. Kavandatav arendus koguvõimsusega kuni 820 MW (megavatti) rajatakse Saaremaa ranniku lähistele asuvasse tuuleenergeetika innovatsioonialale. Tuulispea Offshore peaks käivituma 2032. aastal ning eeldatavasti toodab park aastas 3,75 TWh (teravatt-tundi) taastuvenergiat.

Peale hoonestusloa taotluse algatamist on võimalik alustada mitmeastmelist protsessi, mille eesmärk on rajada Eestisse uuenduslik avamerepark. Ujuvad tuulegeneraatorid määratlevad tänu oma ainulaadsele tehnoloogiale lähiaastatel avamere tuuleenergiatööstuse tuleviku. „Pärast seda, kui teatasime oma plaanist investeerida maailma suurimasse avamere tuuleparki Austraalias, on Respect Energy Holdingul hea meel tutvustada järjekordset suurprojekti avamerel. Oleme saanud esialgsed liitumistingimused ja sõlminud koostöölepingud Eesti partneritega, võimaldades meil luua tugeva kohaliku tarneahela,“ rõhutab Respect Energy Holdingu juhatuse esimees Sebastian Jabłoński.

Tuulispea Offshore’i projekt on täielikult kooskõlas Eesti valitsuse poolt mais 2022. aastal vastu võetud Eesti mereala planeeringus esitatud eesmärkidega ja Eesti mereala pikaajalise visiooniga.

Kohaliku tarneahela tugevdamine

Tuulispea Offshore’i projekti viib ellu Respect Energy Holding koos rahvusvahelise avamere projektide arendamisega tegeleva ettevõttega BaltiConnect ning Eesti partneritega. Sõlmitud koostöölepingud LTH-Baasi, Tallinna Sadama ning Tallinna Tehnikaülikooliga (TalTech) ei toeta ainult kohaliku tarneahela võimekust, vaid panustavad ka Eesti energiasõltumatusesse.

Foto: iStock

AS LTH-Baas on Eestis tegutsev maailma juhtiv laevaremondi ettevõte, mis toob Tuulispea Offshore’i projekti innovatiivseid lahendusi, sealhulgas rohevesinikku tootva tuulegeneraatori ujuvvundamendi eStream.

„LTH-Baas on teinud ettevõttesiseselt pikaajalisi jõupingutusi ujuvate tuulikute know-how omandamiseks, seades suuremaks eesmärgiks Eesti avamere tuuleenergia sektori loomise ja arendamise ning oodates seda kriitilist hetke. Mereala planeeringu enampakkumine sümboliseerib esimest sammu tugeva regionaalse ujuvtuulikute tööstuse rajamise suunas. See oluline sündmus avab ukse ulatuslikule taastuvenergia tootmisele ja tähistab ka piirkonna energiasõltumatuse uut ajastut,“ rõhutab AS LTH-Baasi projektijuht Ken Järvekald.

Tallinna Sadamaga sõlmitud vastastikuse mõistmise memorandumis on sätestatud koostöö seoses sadama infrastruktuuri kasutamisega, mis on vajalik projekti ehitamise, kokkupaneku ja toimimise toetamiseks. Teadus- ja arendustegevuse ning haridusprogrammide lepingu alusel osaleb projektis ka Eesti juhtiv ülikool – TalTech.

Jätkusuutlikule energiale ülemineku suunas

Tuulispea Offshore’i raames pööratakse erilist tähelepanu projekti jätkusuutlikkuse tagamisele, pannes just rõhku keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimisstandarditele (ESG). Lisaks sellele püütakse vastutustundliku tarbimise ja tootmisega seotud meetmena saavutada võimalikult suur jäätmetekke vähendamine, materjalide taaskasutamine ja ringlussevõtt kogu projekti elutsükli jooksul. Konsulteeritakse ka kohalike teadus- ja arendusasutustega, et muuta projekt mere ökosüsteemi seisukohast võimalikult positiivseks. Projektile eelnevad keskkonnauuringud ja seireprogramm, mis võimaldavad tuvastada innovatsioonialale omased eripärad ning sealsed keskkonnatingimused. Projekti meeskonna eesmärk on kõigi ala eripäradega arvestamine, et seeläbi luua tuulepark, millel on minimaalne negatiivne keskkonnamõju.

Tuulispea Offshore’i projekt suurendab taastuvenergia osakaalu kohalike energialiikide hulgas ning aitab seeläbi Eestil parandada oma energiajulgeolekut ja keskkonnasäästlikkust.

Respect Energy Holding

Respect Energy Holding on Varssavis asuv rahvusvaheline ettevõte, millel on juhtiv turupositsioon Poolas. Ettevõte on esindatud enamik Euroopa energiaturgudel. Ettevõte tegeleb taastuvenergia projektidega 24 erinevas riigis üle maailma ning hangib oma energia koostöös rohkem kui 600-lt elektrienergia tootjalt. Respect Energy Holding katab oma ulatusliku tegevusega kogu taastuvenergia turu tarneahela. Respect Energy Holding keskendub mitmele valdkonnale, sealhulgas rahvusvahelisele elektrikaubandusele ja omandiõigustele, samuti energia müügile lõpptarbijatele ja puhta energia kättesaadavust edendavale tegevusele. Respect Energy Holding investeerib taastuvenergia infrastruktuuri, sealhulgas maailma suurimasse avamere tuuleparki Austraalia ranniku lähedal ning tuule- ja päikeseenergiaparkidesse Poolas, laiendades seeläbi oma taastuvate energiaallikate portfelli. Koos EDF-iga – maailma juhtiva tuumaenergia operaatoriga – arendab ta Poolas tuumaenergia projekte, mis põhinevad NUWARD™ SMR-tehnoloogial.

Tuulispea Offshore

  • Mereala planeeringus näidatud tuuleenergia innovatsioonialal rajatakse 820 MW suurune avamere tuulepark.
  • Ujuv tuulepark hakkab eeldatavasti tööle 2032. aastal ja hakkab aastas tootma 3,75 TWh energiat.
  • Arendusprojekti osa on avamere vesiniku- ja ammoniaagitootmisrajatised.
  • Projekti arendab Respect Energy Holding koos BaltiConnecti ja Eesti partneritega: LTH-Baas, Tallinna Sadam, TalTech.

Copy
Tagasi üles