Perepesad toetavad laste ja vanemate heaolu

ERGO
Copy
Perepessa on oodatud kõik lapseootel ja väikeste lastega pered
Perepessa on oodatud kõik lapseootel ja väikeste lastega pered Foto: Birgit Püve

Uuringute järgi tunneb üle 40% lapsevanematest, et on stressis või masenduses, kuna vajaksid abi lapse kasvatuslikes küsimustes, kuid neil puudub teadmine, kust abi otsida. Perepesad on loodud selleks, et pakkuda lapsevanematele nõu ja tuge laste kasvatamisel ning pereks kasvamisel enne probleemide tekkimist või nende süvenemist.

Perepesade idee sündis eraalgatusena soovist leida lahendus ühiskondlikule kitsaskohale. „Laste ja noorte vaimse tervise probleemid on olnud murekoht juba aastaid, kuid Eestis on seni tegeletud pigem tulekahju kustutamisega ehk tagajärgedega,“ rääkis Lapse Heaolu Arengukeskuse tegevjuht Kiira Gornischeff. Iga Perepesa tegutseb kohalikul tasandil ja on loodud koostöös kohaliku omavalitsusega, et peredel oleks oma kodu lähedal koht, kust saada infot ja tuge. Perepesa tegevused on peredele üldjuhul tasuta.

Beebivanemate vestlusringis osalejad
Beebivanemate vestlusringis osalejad Foto: Põltsamaa Perepesa

Rasedusaeg ja eriti lapse sünd toovad kaasa suured elumuutused, milleks lapsevanemad ei oska sageli valmis olla ja milleks ei saagi 100% valmis olla. „Imetamine, gaasivalud, õige toitumine, kehaline areng ja esimesed sõnad, vihahood ja keerulised emotsioonid, konfliktiolukorrad, suhted eakaaslastega, ekraaniaeg ja internetiohutus – kõigi nende teemadega võivad kaasneda mured. Ühiskonna kõrged ootused, enese teistega võrdlemine ja enesekriitika süvendavad muresid,“ kirjeldas Gornischeff. Sageli lapsevanemad ei tea, milliseid teadmisi või millist abi neil vaja oleks. Siinkohal tulebki appi Perepesa, kust saab teadmisi erineval kujul alates väikestest nippidest lõpetades põhjalike koolitustega. Gornischeff rõhutab, et lapsevanemaks õppimine on elukestev õpe, mille eesmärgiks ei ole täiuslikkus, vaid endale ja oma perele sobivaima tee leidmine.

Perepesa mängutoas on soe ja sõbralik õhkkond
Perepesa mängutoas on soe ja sõbralik õhkkond Foto: Birgit Püve

Perepesad ootavad külla lapseootel ja väikeste lastega peresid kuni lapse kooliminekueani. Perepesast leiab mängutoa, toimuvad juhendatud tegevused lastele ja vanematele ning vajadusel pakutakse lühiajalist lapsehoidu. Perepesades toimuvad ka vanemluskoolitused ja vestlusringid, samuti on koha peal olemas psühholoogiline nõustaja. Kõigele eelnevale lisaks on Perepesa perede kohtumispaik ja kogukonnakeskus.

Tänaseks on Eestis 5 Perepesa – Türil, Põltsamaal, Viljandis, Tartus ja Elvas. Esimesed Perepesad loodi pilootprojektina 2019. aasta sügisel Viljandis, Põltsamaal ja Türil. 2022. aasta sügisel avasid uksed ka Tartu ja Elva Perepesad. 2023. aasta jooksul külastati viit Perepesa kokku rohkem kui 12 000 korda.

Pesatäis soojust, mõistmist ja koos toimetamist kõigile peredele
Pesatäis soojust, mõistmist ja koos toimetamist kõigile peredele Foto: Lapse Heaolu Arengukeskus

Lapse Heaolu Arengukeskus jätkab Perepesade mudeli arendamist. Koostöös riigi ja kohalike omavalitsustega on plaanis Perepesade võrgustikku laiendada, et igas omavalitsuses oleks oma Perepesa, mis pakub tuge lapsevanemaks olemise väljakutsete teekonnal. Sel aastal liitub Perepesade võrgustikuga ka Tallinn ja järgmise kahe aasta jooksul soovitakse avada veel vähemalt kümme Perepesa.

Gornischeff usub, et Perepesades tehtava töö tulemusel paranevad vanemlikud oskused ja vanemate teadlikkus laste vajadustest ning tänu sellele on lastel tulevikus vähem vaimse tervise-, arengu- ja käitumisprobleeme. „Kui vanemad on teadlikud väljakutsetest, mida pere loomine tähendab, on meil tulevikus tervem ja õnnelikum põlvkond lapsi ja täiskasvanuid,“ ütles ta lõpetuseks.

Vaata lähemalt: www.perepesa.ee

 

Auhinnaga „Aasta ennetustegu“ täname ja tunnustame inimesi ja organisatsioone, kelle algatus või tegevus on panustanud sellesse, et meie ühiskond oleks homme ohutum, tervem ja keskkonnasõbralikum.

Sina otsustad, kes väärib ERGO aasta ennetusteo tiitlit sel aastal

Tutvu kõikide kandidaatidega ja anna hääl oma lemmikule siin!

Copy
Tagasi üles