Munadepühadel munadest ja mida panna lihavõttel lauale?

, Rimi toitumisnõustaja
Copy
Foto: Rimi Eesti Food AS

Eesti riiklikud toitumissoovitused ja Põhjamaade toitumissoovitused näitavad, et täiskasvanud võivad ohutult süüa 1 muna päevas. See teeb nädalas kokku seitse muna. Olgu siinkohal öeldud, et see kogus on sobilik ka neile, kel probleeme kõrge kolesterooliga.

On kasulik teada, et organism omastab poolkõvaks keedetud muna paremini kui täielikult kõvaks keedetud muna. Võrreldes praemunaga ja teiste variantidega, nagu keedetud muna, pošeeritud muna, omlett ja munapuder, on soovitatav eelistada just viimaseid.

Üks umbes 55g kaaluv muna keskmise küpsusastmega sisaldab rohkelt eluks vajalikke toitaineid. Munad pakuvad hästi omastatavaid valke, sealhulgas asendamatuid aminohappeid, lipiide ehk rasvu, vitamiine ja mineraalaineid.

  • Kalorid: umbes 70 kcal
  • Valk: umbes 6 grammi
  • Rasv: umbes 5 grammi
  • Küllastunud rasv: umbes 1,5 grammi
  • Monoküllastumata rasv: umbes 2 grammi
  • Polüküllastumata rasv: umbes 0.7 grammi
  • Kolesterool: umbes 185 mg
  • Süsivesikud: vähem kui 1 gramm
  • Suhkrud: vähem kui 1 gramm
  • Kiudained: tühine kogus (alla 1 grammi)
  • Naatrium: umbes 70 mg

Vitamiinid ja mineraalid:

  • A-vitamiin: varieerub sõltuvalt muna allikast ja kana toitumisest, kuid tavaliselt annab see väikese koguse.
  • D-vitamiin: varieerub; munad ei ole oluline allikas, välja arvatud juhul, kui need on rikastatud D-vitamiiniga. *Meil Eestis on sellised munad poodides olemas (samuti ka on oomega-3 rasvhapetega rikastatud munad)
  • B12-vitamiin: umbes 0,5 mcg
  • Riboflaviin (vitamiin B2): umbes 0,2 mg
  • Folaadid (vitamiin B9): umbes 12 mcg
  • Koliin: umbes 126 mg
  • Raud: umbes 0,5 mg
  • Seleen: umbes 8 mcg
  • Tsink: umbes 9,5 mg
  • Luteiin ja zeaksantiin: varieerub, kuid tavaliselt väike kogus

Keskkonna mõju ja jätkusuutlikkus

Eelmisel aasta välja tulnud Põhjamaade uued toitumissoovitused on ainulaadsed just seetõttu, et tegu on esimese pädeva teadusliku dokumentatsiooniga, mis arvestab toitumissoovituste koostamisel ka toidu keskkonnamõju ja jätkusuutlikkuse aspekte.

Munade tarbimine on seotud väiksemate kasvuhoonegaaside heitkogustega võrreldes lihaga, kuid kanadele söödaks mõeldud tootmine nõuab maakasutust ja võib avaldada negatiivset mõju bioloogilisele mitmekesisusele. Seepärast on oluline tarbida mune mõõdukalt, et vältida negatiivset mõju nii inimeste tervisele kui ka planeedi ressurssidele.

Soovitus: eelistage võimalusel mahemune, mis pärinevad mahepõllumajandusest, kuna selliste kanade sööt on kvaliteetseim. Lisaks elavad mahemune munevad kanad parimates võimalikes tingimustes.

Mida panna lihavõttepühadel lauale?

Ilusaid pühi!

Copy
Tagasi üles