Tehaseline rekonstrueerimine on uus ja kiirem lahendus kortermaja uuendamiseks

EASi ja KredExi ühendasutus
Copy
Kortermaja pärast tehaselist rekonstrueerimist
Kortermaja pärast tehaselist rekonstrueerimist Foto: Andres Luidre

Eestis on 14 000 korterelamut, mis on vaja järgneva 20 aasta jooksul rekonstrueerida. Et tempot tõsta ja võimalikult palju kortermaju saaks võimalikult kiiresti ja efektiivselt uuendatud, pakub KredEx ühistutele 50% osakaaluga tehaselise rekonstrueerimise toetust. Aga mida tähendab üldse tehaseline rekonstrueerimine ning mis on eelised senise rekonstrueerimise ees?

Suur osa Eesti korterelamutest on ehitatud nõukogudeaegse nii-öelda massehituse perioodil aastatel 1970-1990 ning tänaseks on kätte jõudnud aeg nende kõigi uuendamiseks. See on aga väga töömahukas tegevus, mis tähendab palju töömehi, palju tellinguid, palju käsitööd ning suurt ajakulu. Seega tuli hakata mõtlema efektiivsematele tehnoloogilistele lahendustele, kuidas teha objektil teostatavaid töid kiiremini ja vähem elanikke häirivalt.

Lahenduseks on tehaseline rekonstrueerimine, mille käigus ei panda tellinguid ümber maja ning inimesed ei pea elama pool aastat tellingukilede all, töömehed akna taga jalutamas. Tehaseline rekonstrueerimine tähendab, et tehases toodetakse välisseinaelemendid, mis sisaldavad juba soojustust, aknaid, ventilatsioonitorustikku ning lõppviimistlusega fassaadi. Seejärel transporditakse valmispaneelid objektile, kus need kinnitatakse hoone külge. Ehk kogu fassaaditöö tehakse tehases, platsil toimub ainult monteerimine.

Tänu sellisele lahendusele on kohapeal tehtavate tegevuste aeg tavarekonstrueerimisest umbes kolmandiku võrra lühem. Tehnoloogia ise on tulnud uute majade ehitusest. Eestis on väga tugev puitmaja sektor, mis on aastaid Skandinaaviasse ja mujale Euroopasse uute hoonete ehituseks seinaelemente tootnud. Nüüd on majatehased uute hoonete ehituslahendust modifitseerinud ning seda saab kasutada ka rekonstrueerimisel. Tehnoloogia sobib enamusele majatüüpidele, piirangud on vaid miljööväärtuslike ja muinsuskaitse majade puhul.

Uus aken, soojustus ja ventilatsioonitorustik saavad paika ühekorraga

Meetodil on mitmeid senistest harjumispärastest lahendustest erinevaid tehnoloogilisi nüansse, näiteks akende vahetamisel paigaldatakse uued aknad juba tehases seinaelemendi sisse ning vanad võetakse eest seestpoolt ja pärast seinaelemendi paigaldust. Seega liigub aken väljapoole ja korteri aknalauad suurenevad soojustatud seinamooduli võrra. Ventilatsiooni paigaldust mõjutab tehaseline rekonstrueerimine niipalju, et sissepuhketorustik pannakse samuti seinaelemendi sisse ning koos selle paigaldusega saab seina nii soojustus, uus aken kui ka ventilatsiooni sissepuhketorustik. Küttesüsteemi ehitust uus meetod ei mõjuta.

Hinna mõistes on tehaseline rekonstrueerimine küll tavarekonstrueerimisest umbes 10% kallim, kuid samas on tehaselise rekonstrueerimise enamlevinud fassaadikate hooldusvaba tsementkiudplaat, mille tõttu tuleb eeldatavasti selle lahenduse hooldus kogu süsteemi 50-aastase eluea jooksul soodsam. Samuti maksab KredEx tehaselise rekonstrueerimise toetust 50%, võrreldes näiteks tavarekonstrueerimise 30-protsendilise toetuse osakaaluga Tallinnas ja Tartus.

Üle Eesti on valminud või kohe valmimas 19 tehaseliselt rekonstrueeritud maja: Tallinnas, Tartus, Pärnus, Sindis, Sauel, Kambjas, Tõrvandis, Kehtnas, Kuressaares ja Orgital.

Perioodiks 2022–2027 on korterelamute rekonstrueerimistoetusteks riigi poolt eraldatud 330 miljonit eurot Euroopa Liidu struktuurifondide raha ning tulekul suurema eelarvega taotlusvoorud kui kunagi varem. Ka nendes saavad ühistud otsustada tehaselise rekonstrueerimise kasuks.

Loe rekonstrueerimistoetuse kohta täpsemalt SIIT!

Tehaselise rekonstrueerimise eelised:

  • Digitaalne lahendus. Midagi ei jäeta juhuse või ehitaja silmamõõdu hooleks: majast tehakse 3D mõõdistus, mille alusel toodetakse konkreetsele majale sobivad paneelid.
  • Mugavus. Maja ei kaeta nädalateks tellingute ja tellingukatetega. Tehases eeltoodetud elemendid tõstetakse kraanaga paika.
  • Kiirus. Ehitusplatsil tehtavad tööd on kolmandiku võrra kiiremad.
  • Parem kvaliteet. Elemendid valmistatakse tehase kontrollitud keskkonnas ja elementide paigaldus ehitusplatsil on kiire, mis aitab vältida ehitustööde aegseid ilmastikust tingitud probleeme.
  • Suurem toetus. Tehaselise rekonstrueerimise kasuks otsustajatel hüvitatakse 50% tööde maksumusest. Tallinnas ja Tartus, kus tavarekonstrueerimise toetuse osakaal on 30%, on tehaseline rekonstrueerimine suurema toetuse tõttu ühistu jaoks soodsam lahendus.

 

Copy
Tagasi üles