Jaanus Murakas: KredExi käendus oli E-Piima uue tehase rajamisel olulise tähtsusega

Copy

AS E-Piim Tootmine kuulub SCE E-Piim grupi ettevõtete hulka, tegeleb piima varumisega farmeritelt ja juustude, vadakupulbrite ja või tootmise ja ekspordiga. Ettevõtte ajalugu on pikk: E-Piim loodi aastal 1997, kuid oli 1993. aastal asutatud Järva-Jaani Piimaühistu ja Põltsamaa Piimaühistu õigusjärglane. Juriidiliselt ulatub E-Piima loomise aeg aga tagasi eelmise sajandi algusesse – nimelt asutati kõnealused piimaühistud juba vastavalt 1911 ja 1910 aastal. Eelmisel aastal tegi ettevõte uue olulise sammu, kui rajas Paidesse tipptasemel juustutööstuse.

KredEx aitas Eesti lähiajaloo ühele suuremale tööstusinvesteeringule omalt poolt kaasa, pakkudes 100 miljonilisele projektile laenukäendust kokku 14,4 miljoni euro ulatuses. „Kogu projekti finantseerimise lahendamine oli keeruline ja mitme osapoolega. KredExi panus oli selles olulise tähtsusega.“

Tänavu Valgetähe III klassi teenetemärgi pälvinud E-Piima juhatuse esimehe Jaanus Muraka sõnul tuleb rahvusvahelises konkurentsis püsimiseks rajada kaasaegsete lahendustega tööstused. „Läbi optimaalse mahu, automatiseerimise, robotiseerimine ja digitaliseerimise on ainuvõimalik tõsta tootlikkus uuele tasemele ja samas täita ka kõrgeid kvaliteedi ja kliima eesmärke,“ kommenteeris Murakas.

Tänapäeva tööstusettevõte on puhas ja kasutusel on tipptehnoloogiad. „Ettevõttes ei ole enam lihttöötajaid või käsitöölisi – kõik on kvalifitseeritud operaatorid, mille tulemusena tõuseb toodangu maht inimese kohta võrreldes vana ajastu tehastega kuni 20 korda. Lisaks on kasutusele võetud uudne lahendus eri juustu liikide tootmise osas erinevaid sihtturge silmas pidades, mis võimaldab toota nii kontinentaal-euroopa juuste (Gouda, Edam) kui ka Cheddar tüüpi juuste,“ ütles Murakas.

Muraka sõnul on suurte ja tulevikku suunatud projektide puhul väljakutseid palju – alates riigi majandus- ja maksupoliitikast, tööjõu kättesaadavusest, ligipääsust eksporditurgudele, pikaajaliste laenude ja garantiide kättesaadavusest kuni selleni, kas kohalikud teed on hästi hooldatud.

„Kesk-Eesti on piimatööstusele sobiv koht, Tallinn-Paide kiirtee on meile samuti oluline. Paide omavalitsus ja rahvas soosis tööstuse ehitust Paidesse.“

Tulevikuplaanide kohta ütles Murakas, et piimatööstuse edasine areng sõltub kohaliku piimakarja arengust, mis omakorda sõltub suuresti regulatsioonidest. „Kui toodetakse rohkem piima peab arenema ka piimatööstussektor. Senini ei ole Eesti suutnud kohalike farmide piima ise lõpptoodeteks töödelda, nüüd on see võimalus olemas,“ võttis Murakas uue tehase loo kokku.

Foto: Kaarel Aus

EASi ja KredExi ühendasutuse ettevõtete käenduste ja laenude osakonna juht Kaarel Aus sõnab, et E-Piima uue tehase rajamine tähistab uut verstaposti nii ettevõtte kui ka Eesti piimatööstuse jaoks tervikuna. Piimatööstus on oluline sektor ning E-Piima pühendumine kaasaegsete lahenduste ja tehnoloogiate kasutuselevõtule on kiiduväärt. Sellises mastaabis investeeringu tegemine, eriti tänases keskkonnas, on suur julgustükk ja märk ettevõtja tugevast visioonist. Eesti vajab suuri tööstusinvesteeringuid ja E-Piima uue tehase rajamine on hea näide, kuidas finantseerijate ja ettevõtja koostöös on valminud regiooni moodsaim ja suurim piima töötlemise tehas ja juustu tootmine on viidud täiesti uuele tasemele. Meil on heameel, et KredEx sai omalt poolt kaasa aidata projekti edukale elluviimisele.

KredExi roll on toetada ja hõlbustada selliste projektide finantseerimist ning jätkame panustamist Eesti ettevõtete arengusse. Oleme uhked, et saame õla alla panna olulistele projektidele nagu seda oli E-Piima uue tehase rajamine.

KredEx pakub ettevõtetele kiiremaks arenguks ja välisturgudele turvaliseks laienemiseks laene, riskikapitali, krediidikindlustust ja riigi garantiiga tagatisi. Loe võimalustest lähemalt siit. https://kredex.ee/et/teenused/ettevote/laen-kaendus-ja-toetus

Copy
Tagasi üles