Terrassimeistrid: kui juba ehitada, tuleb teha otsast lõpuni väga hästi

Terrassimeistrid
Copy
Foto: Terrassimeistrid

Terrassimeistritel on praegu aasta kõige kiirem aeg. Käib mitme uue terrassi ehitus ja ootel on rida hooldustöid. Kogenud meistrid teavad, milline peab olema üks hea terrass. Aastate jooksul on välja kujunenud standardid, milles järele ei anta, isegi kui klient sooviks.

Terrassimeistrid on tegutsenud üle 15 aasta ja ehitatud on üle 750 terrassi. Olgugi et töömaht on aina kasvanud, siis algusaastatest peale toimetatakse ettevõttes kolmekesi ja meeskonda plaanis suurendada pole. «Paremaid mehi kui meil lihtsalt pole kuskilt võtta,» nendib ettevõtte juht ja üks omanik Valter Karu. Töid tehakse üle Eesti ja iga terrassi ehitusel ollakse alati kogu tiimiga kohal.

Foto: Terrassimeistrid

Kindlasti ei ehita mehed terrasse vaid raha pärast. Kõige tähtsam on ikkagi teha seda, mis meeldib, ning see, et lõpptulemus oleks hea ja vastupidav, räägib Karu. Tehtud töödele julgevad meistrid kahe käega alla kirjutada, sest kui terrassiga peaks tekkima mõni probleem, minnakse kliendile alati appi, isegi siis, kui ametlik kaheaastane garantii on läbi saanud. Erilist reklaami Terrassimeistrid endale teinud pole ja uued kliendid jõuavad nendeni peamiselt soovituste kaudu.

Mõeldes põhjustele, miks on ettevõttel kõik need aastad hästi läinud, tõdeb mees, et neil on kindlad standardid, milles järele ei anta. Näiteks kui tellija tahab kasutada kõrgema hinnaklassi laudist, aga plaanib kokku hoida aluskonstruktsiooni pealt, siis sellega nõus ei olda. «Pole mõtet teha poolikut asja – kui juba teha, siis väga hästi,» rõhutab Karu. Kui terrassi laudist on võrdlemisi lihtne vahetada, siis aluskonstruktsiooni purunemisel tuleb kogu terrass lahti võtta ja sisuliselt nullist uuesti ehitada.

Planeerides mõtle samm ette

Terrassi planeerides on tarvis läbi mõelda, milleks seda kasutama hakatakse, see dikteerib terrassi suuruse. Näiteks kas sinna peab mahtuma grillinurk, söögilaud ja toolid, päevitustoolid või lausa minispaa. Samuti tuleb arvestada, kuidas terrass ilmakaarte suhtes paigutub ning kas sinna peaksid tulema astmed, varbseinad ja käsipuud.

Kuigi terrassi võib ehitada ka majast eemale aianurka, siis ideaalne on see rajada maja külge, kus terrass on eluruumide n-ö pikendus. Näiteks saab köögist või saunast otse terrassile astuda ning seal mõnusalt aega veeta. Kui terrass on hästi planeeritud, siis toimibki lisapind suvekuudel avatud ruumina, nendib Karu. Keskmise kuni 50ruutmeetrise terrassi teevad nad valmis umbes nädalaga.

Kui terrassi kõrgus jääb alla ühe meetri maapinnast, siis ehitusluba pole vaja. Siiski soovitab Karu terrassi planeerides kohaliku omavalitsusega konsulteerida, et vältida hilisemaid probleeme. Samuti tasuks planeerimise faasis isegi sammuke ette mõelda. Näiteks on praegu väga populaarne ehitada terrasse ümber talveaiaks või lisada terrassile hiljem katus, mistõttu võiks kohe ka paigaldada tugipostid, mis teevad ümberehitustöö märksa lihtsamaks.

Foto: Terrassimeistrid

Teine tähtis etapp on materjali valik, mis taandub peamiselt eelarvele – mida suurem terrass või kvaliteetsem materjal, seda kallim. Näiteks on valikus immutatud männist terrassilauad, mis on läbi aastate olnud klientide lemmikud. Karu sõnul eelistavad paljud puitu just selle loomuliku ilu ja vastupidavuse pärast ning tema hinnangul on see meie kliimas igati tänuväärne materjal, mille hinna ja kvaliteedi suhe on hästi paigas. Männipuust laudis peab korrapärase hoolduse korral vastu kuni 15 aastat ning keskmise suurusega täisvalmis terrassi hind on olenevalt keerukusest umbes 100 eurot/m², ehkki hinda dikteerivad suures osas ka kinnitusvahendid. Lisaks männipuule on valikus ka lehisest terrassilauad.

Samuti on eestlaste hulgas üsna levinud terrassimaterjal 20–25aastase kasutusajaga termotöödeldud materjal (mänd/saar), mis peab meie ilmastikus paremini vastu ja säilitab esteetilise välimuse. Samuti komposiitlaudis, mis sisaldab 10 protsenti siduvusained, 30 protsenti plasti ja 60 protsenti puitu. Selle suur eelis – see ei vaja hooldust.

Eksootilisematest materjalidest pakutakse Lõuna-Ameerika vihmametsadest pärit IPE ja Cumaru puitu. Nende väidetav kasutusaeg on küll lausa enam kui 50 aastat, ent ainuüksi materjali ruutmeetri hind jääb 100–125 euro kanti. Lisaks tuleb eksootilisi materjale sagedamini hooldada, ka aluskonstruktsioon ja kinnitusvahendid vajavad suuremat investeeringut.

Foto: Terrassimeistrid

Terrassilaudade valik on suur ning neid saab tellida nii sileda kui ka soonilise ehk rihvelpinnaga. Karu arvates on siledal pinnal plusse rohkem. Esiteks ei kogu see mustust ning sellest tulenevalt on ka sileda pinnaga terrassilaudade hooldus kiirem ja soodsam ning teiseks ei aja see nii palju pinde. Libeduse osas neil kahel erilist vahet pole, sest terrassi muudab libedaks selle peale kogunenud mustus. Terrassimeistrite koostööpartnerid on Puumarket, OneWood ja Thermory.

Õige terrass on jäik ja stabiilne

Terrassimeistrid soovitavad kindlasti kasutada betoneeritud poste. Postide paigaldamine on küll kulukam ja aeganõudvam, aga see on kahtlemata kõige stabiilsem lahendus ning vajumisoht on minimaalne. Nn ujuv terrass, kus terrass ehitatakse fiboplokkide peale, on küll soodsam ja saab rutem valmis, aga ükskord võib terrass ikkagi hakata vajuma, selgitab Karu.

Et terrass oleks jäik ja stabiilne, tuleb jälgida laakide kaugust üksteisest. Olenevalt materjalist paigaldavad Terrassimeistrid laake sammuga maksimaalselt 400 mm või vähem. Laudise vahe puhul tuleb alati arvestada materjali niiskust, sest kuivades võib see mitu millimeetrit kokku tõmmata. Väike 2–4millimeetrine vahe on Karu hinnangul visuaalselt kõige kenam. Samuti ei tohi unustada tuulutust – terrassi ei tohiks külgedelt täiesti kinni ehitada ja serva alla võiks jääda vähemalt 7 cm vaba ruumi.

Terrassi hooldussagedus sõltub sellest, kui palju seda kasutatakse. Immutamata männist terrassi tuleks hooldada kord aastas, ent väiksema kasutuse korral piisab ka kaheaastasest hooldusvälbast.

Foto: Terrassimeistrid

Hooldamiseks tuleb terrass kõigepealt korralikult puhtaks pesta. Selleks tuleb kasutada spetsiaalseid puhastusvahendeid ja silmas pidada, et igale materjalile sobib erinev vahend. Pesta võib käsitsi harjaga või survepesuri spetsiaalse terrassipesu adapteriga. Enne õlitamist peab veenduma, et terrass on korralikult kuivanud. Õli valikul on peamine UV-kaitse, sest reeglina kahjustab terrassi kõige rohkem just päike.

Parimat aega terrassi ehituseks on Karu sõnul keeruline välja tuua, aga kui terrass ehitatakse sügisel, oleks mõistlik aluskonstruktsioon valmis teha, aga laudis paigaldada varakevadel. Nii ei pea see ühte talve üle elama ja laudist ei pea enne hooaja algust hooldama.

Uuri lähemalt:

www.terrassimeistrid.ee

Copy
Tagasi üles